Τελευταίες Ειδήσεις

Οι λαγοί και τα βατράχια




Ο Γέροντας Γρηγόριος Δοχειαρίτης
Εδώ, σ᾽ αυτό το βουνό που μένω, μακριά από τους θορύβους και τις αλαζονείες του κόσμου, πολλά ήκουσα. Έσφιξα την καρδιά μου και εσιώπησα. Γκρεμίζονται εκκλησίες και κτίζονται τζαμιά! Έστω ότι αρέσκονται οι κρατούντες και στο ισλαμικό πιστεύω. Δεν είχανε να διαθέσουν ένα κομμάτι γης να κτίσουνε τζαμί; Οι πρόγονοί μας, και παλιά και πρόσφατα, δεν ήθελαν να βλέπουνε μιναρέ. Τους θύμιζε ψεύτικες δοξασίες για τον Θεό. Τους θύμιζε σκλαβιά πικρή και δύσκολη. Φαίνεται ότι αλλοτριωθήκαμε κι αντί τα παιδιά μας να μεγαλώνουν κάτω από τα καμπαναριά των εκκλησιών, θα τρέφονται στην σκιά των τζαμιών. Ποτέ δεν θα ξεχάσω ότι γεννήθηκα και ανατράφηκα στην σκιά των αιγαιοπελαγίτικων καμπαναριών. Ο κάθε χριστιανός ξύπναγε και κοιμότανε με τον πόθο να χτίση μια εκκλησιά κι ένα μονόλοβο καμπαναριό. Τα πλαίσια που μας δίνουν οι σημερινοί κρατούντες τι δυνατότητες μας παρέχουνε  γι᾽ αυτά τα γλυκά όνειρα του ελληνισμού και του χριστιανισμού;  Σαλεύεται ο νους μου, όταν βλέπω τζαμιά και μιναρέδες.

Αλλά και εκείνη η μαύρη Εκκλησιά τί κάνει; Παραδόθηκε;  Έχασε κάθε ζωή και πνοή; Τόσοι κληρικοί πεπαιδευμένοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατηφοριά που πήρε η Κυβέρνηση; Και απ᾽  ό,τι ακούω, πλεξούδα από μαλλιά θα κυβερνήσει τον τόπο! Ο αποστάτης δεν κάνει στην άκρια. Ζει με τα όνειρα  της απιστίας. Αφού καταστρέψει κάθε ήθος και ύφος ελληνικό και χριστιανικό, θα μεριάσει. Αλλά δυστυχώς στην σημερινή κατάσταση μέριασε πρώτα το ράσο, και βρήκε ελεύθερους τους δρόμους για να τραβήξει τον κόσμο.
Τι μαυρίλα είναι αυτή; Τι σκοτεινιά; Τι αναποδιά; Δεν μας έμεινε τίποτε για να ξαποστάσουμε. Την περίοδο αυτή βάλαμε την πιο σκληρή πέτρα για μαξιλάρι. Δεν είναι να ανοίγεις ούτε πόρτα ούτε παράθυρο. Από πουθενά δεν θα φυσήξει δροσιά. Ούτε από το ράσο! Γίναμε δειλοί οι ρασοφόροι σαν τους λαγούς.
Ο Αίσωπος λέγει ότι οι λαγοί, επειδή είναι τα πιο φοβισμένα ζώα, απεφάσισαν να πέσουν στην λίμνη. Αλλά πλησιάζοντας, έπεσαν τα βατράχια. Και είπαν: «Έχει άλλα ζώα που φοβούνται πιο πολύ από μας»!
Δεν έχω άλλο χαρακτηρισμό να αποδώσω στο ράσο, από βατράχια. Και εμμένω στην θέση αυτήν. Οι λαγοί κυνηγάνε τα βατράχια! Εύχομαι τόλμη και θάρρος να δώσει ο Χριστός μας στον Έλληνα κληρικό και πνεύμα αυτοθυσίας και διάθεση μαρτυρική.

Γρηγόριος ο Αρχιπελαγίτης


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.