Τελευταίες Ειδήσεις

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΝΘΗΡΑΣ»



Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Δημήτρης Ι. Κωνσταντινίδης με αφορμή την επέτειο  της 28ης Οκτωβρίου θα μας μιλήσει για το βιβλίο του"Επιχείρηση Πάνθηρας: Η πυρπόληση των χωριών του Ασπροποτάμου και της Oρεινής  Καλαμπάκας τον Οκτώβριο του 1943" την Τρίτη 23 Οκτωβρίου στις 6:00 μ.μ.

Σύμφωνα με το συγγραφέα, "Μέσα από την προβολή ανέκδοτου, μέχρι πρόσφατα, αρχειακού και φωτογραφικού υλικού θα σας παρουσιάσω μία από τις μεγαλύτερες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του γερμανικού στρατού κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η επιχείρηση «ΠΑΝΘΗΡΑΣ» έπληξε ένα σύνολο 32 περίπου οικισμών από τα βλαχοχώρια της Πίνδου και είχε σαν στόχο την ανάκτηση του ελέγχου των οδικών αξόνων Τρικάλων – Ιωαννίνων και Άρτας-Ιωαννίνων τίς οποίες ήλεγχαν οι αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ αντίστοιχα. Αφορμή για την έρευνά μου αποτέλεσε η ενασχόληση μου με τα κοινά του χωριού μου. Ρωτώντας λοιπόν τους συγχωριανούς για τα γεγονότα που αφορούσαν τη καταστροφή της Κρανιάς τον Οκτώβρη του 1943 διαπίστωσα ότι αν και έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια από εκείνα τα δραματικά γεγονότα οι μνήμες των Κρανιωτών ήτανε επιλεκτικές επηρεάζοντας γνώμες και αντιλήψεις." 
                                            Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.