Τελευταίες Ειδήσεις

Τιμήθηκαν πυρπόληση και απελευθέρωση της Καλαμπάκας




Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα τιμήθηκαν και φέτος η πυρπόληση και η απελευθέρωση της Καλαμπάκας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου 75 χρόνια μετά ήταν λαμπρές και σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί από πλευράς  της Δημοτικής Αρχής το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνος τελέστηκε ο όρθρος και η θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλου της Μητρπόλεως Σταγών και Μετεώρων-Καθηγουμένου της ΙΜ Μ. Μετεώρου, Αρχιμανδρίτη Νήφωνος συμπαραστατούμενου από  ιερείς και μοναχούς της περιοχής παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων, εκπαιδευτικών μαθητών και πλήθους Καλαμπακιωτών.
Ακολούθησε τρισάγιο-μνημόσυνο που τελέστηκε στη μνήμη των πεσόντων Καλαμπακιωτών και στη συνέχεια η επίσημη δοξολογία και κατόπιν τη σκυτάλη πήρε η εκπαιδευτικός κ. Νικολογιάννη-Βλιώρα,  κεντρική  ομιλήτρια που  εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.
Η κ. Νικολογιάννη-Βλιώρα  διεξήλθε επιτυχώς του θέματος της  και μάλιστα με τις ιδιαίτερες αναφορές σε ιστορικά στοιχεία των προαναφερθεισών επετείων σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στο ακροατήριο.

Ειδικότερα η ομιλήτρια  αναφέρθηκε στο χρονικό της πυρπόλησης και απελευθέρωσης της Καλαμπάκας  ένα χρόνο μετά εξιστορώντας τα γεγονότα που σημάδεψαν την τοπική ιστορία αλλά και τις μνήμες των κατοίκων που τα βίωσαν εκείνη την εποχή.
Σημειώνεται τέλος ότι στη συνέχεια στο ηρώο των πεσόντων στον περίβολο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Βησσαρίωνος τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και εκπρόσωποι των αρχών και  αντιπροσωπείες των σχολείων της Καλαμπάκας κατέθεσαν στεφάνια τιμώντας την ιστορική επέτειο η οποία έκλεισε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.









Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.