Τελευταίες Ειδήσεις

Λίγα λόγια για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας



    
Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως αυτό προκύπτει με τη συνέργεια του υπάρχοντος ΑΕΙ με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, εισάγει το ίδρυμα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης. H δημιουργία ενός μεγάλου πανεπιστημιακού και ερευνητικού πόλου δημιουργεί ισχυρές προοπτικές στην αγορά εργασίας και προάγει τη σκέψη και τον πολιτισμό αναβαθμίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο στόχος είναι η ουσιαστική ενίσχυση του ιδρύματος σε όλα τα επίπεδα, σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη ακαδημαϊκή φιλοσοφία με το μνημονιακό σχέδιο «Αθηνά» της κυβέρνησης Σαμαρά. Έτσι σχεδιάζουμε ένα πανεπιστήμιο με σύγχρονα και καινοτόμα προγράμματα σπουδών σε ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών αντικειμένων, που θα προσφέρει πτυχία με διεθνή αναγνώριση και επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους του. Στην προσπάθεια αυτή φυσικά αξιοποιούνται οι υπάρχουσες δομές σε όλες τις θεσσαλικές πόλεις αλλά υπάρχουν οι αναγκαίες δεσμεύσεις για οικονομική ενίσχυση έτσι ώστε το ίδρυμα να λειτουργεί σε σύγχρονες υποδομές και κυρίως χωρίς κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό όπως συνέβαινε στο παρελθόν ιδιαίτερα με τα Τμήματα των ΤΕΙ.
     Η θέση του νομού Τρικάλων αναβαθμίζεται, σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, στη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στα Τρίκαλα θα έχει την έδρα της η Σχολή Φυσικής Αγωγής και Διαιτολογίας που θα περιλαμβάνει, το υφιστάμενο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το Τμήμα Διαιτολογίας που προσφέρει σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες και το επιλέγουν πολλοί υποψήφιοι στα μηχανογραφικά τους καθώς και το νέο αγγλόφωνο Τμήμα Διεθνών Αθλητικών Σπουδών που θα απευθύνεται σε φοιτητές από όλο τον κόσμο. Παράλληλα προβλέπεται η ίδρυση δύο Ινστιτούτων Κινησιολογίας και Φαρμακευτικών & Αρωματικών Φυτών καθώς και τρία σημαντικά Διετή Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Επίσης διατυπώθηκαν σαφώς δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση ανέγερσης Φοιτητικής Εστίας στα Τρίκαλα και τη δυνατότητα δημιουργίας δομής που θα διασυνδέει την περιοχή μας με το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας. Επιπλέον εγκρίθηκε η χρηματοδότηση τεχνητής αναρριχητικής πίστας στη ΣΕΦΑΑ που σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας θα καταστήσει το νομό μας κέντρο του αναρριχητικού αθλητισμού στην Ελλάδα. Ακόμη παρουσιάστηκε πρόταση που θα τεθεί στη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για μελλοντική ίδρυση Τμήματος Φαρμακευτικής, που δεν υπάρχει σήμερα στο ίδρυμα, με έδρα τα Τρίκαλα, την πατρίδα του Ασκληπιού.
     Προφανώς όλοι θα θέλαμε η νέα αρχιτεκτονική να είναι ακόμη καλύτερη για τα Τρίκαλα (και για να είμαστε ειλικρινείς, ο καθένας ξεχωριστά θα ήθελε το ίδιο για την πόλη του) ωστόσο ο σχεδιασμός ενός νέου ιδρύματος για να είναι ρεαλιστικός και αποτελεσματικός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τις ακαδημαϊκές ανάγκες και τις προοπτικές ανάπτυξης. Έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν την παλαιοκομματική λογική «κάθε πόλη και σχολή, κάθε χωριό και τμήμα». Τα νέα παιδιά που θα έρθουν να σπουδάσουν στην πόλη μας και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται απλά σαν καταναλωτές και ενοικιαστές, αλλά ως ακαδημαϊκοί πολίτες με όνειρα που μπορούν και πρέπει να γίνουν πραγματικότητα, αυτοί οι νέοι άνθρωποι είναι το μέλλον της χώρας μας.
     Αρκετοί τοπικοί παράγοντες που προέρχονται από τη Ν.Δ τάχθηκαν εξ αρχής απέναντι στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ζητώντας και την απόσυρση του σχεδίου νόμου ενώ είχαν μείνει άφωνοι μπροστά στο σχέδιο «Αθηνά» που κατεδάφιζε συστηματικά τα περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Πολλοί μάλιστα λειτουργώντας με όρους μικροπολιτικού τοπικισμού και έχοντας στο νου τους τις επερχόμενες δημοτικές/περιφερειακές εκλογές μπήκαν στο διάλογο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κυρίως για να κερδίσουν δημοσιότητα και προτίμησαν με όρους επικοινωνιακού λαϊκισμού να οργανώνουν καθόδους στην Αθήνα. Η εκπροσώπηση αυτού του τύπου ούτε αξίζει ούτε αντιπροσωπεύει τους πολίτες των Τρικάλων.
     Βεβαία, η επίθεση που εξαπολύει η Ν.Δ στη δημόσια εκπαίδευση είναι διαρκής, όπως διαρκές είναι και το αίτημα της για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με δίδακτρα για τους έχοντες αποκλείοντας τους οικονομικά αδύναμους. Κεντρικά η αξιωματική αντιπολίτευση ονειρεύεται λιγότερη δημόσια Παιδεία και για αυτό επενδύει συστηματικά στην απαξίωση των δημόσιων σχολείων και των δημόσιων Πανεπιστημίων. Αντίθετα για εμάς στο ΣΥΡΙΖΑ, η Παιδεία αποτελεί ένα μη διαπραγματεύσιμο κοινωνικό αγαθό και για αυτό και επιδιώκουμε ένα αναβαθμισμένο, δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα επενδύοντας στα δημόσια Πανεπιστήμια, στην Ερευνά και στην Καινοτομία.
     Προσωπικά είμαι αισιόδοξος για το νέο εγχείρημα, πιστεύω στις δυνατότητες της τοπικής μας κοινωνίας και είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τρόπους να διευκολύνουμε την ανάπτυξη του νέου Πανεπιστημίου τόσο στην πόλη μας αλλά και ευρύτερα στην Περιφέρεια. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και να στηρίξουμε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες μεταξύ των ερευνητικών δομών του ιδρύματος και επιχειρήσεων της περιοχής μας. Οφείλουμε να δράσουμε ως κοινωνία υποστηρικτικά στα Τμήματα τόσο στο ακαδημαϊκό τους έργο αλλά και στη διοργάνωση συνεδρίων ώστε να γίνουν πόλος έλξης νέων επιστημόνων, καινοτόμων ιδεών και ερευνητικών προγραμμάτων. Η Παιδεία είναι υπόθεση όλων μας.
Σιμορέλης Χρήστος
Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.