Not seeing a Scroll to Top Button ? Go to our FAQ page for more info.
Από το Blogger.
pic name
pic name pic name pic name

Μια εξαγορά που βγήκε από τη ναφθαλίνη και η λύσσα της Ν.Δ με τη ΔΕΗ

meteoravoice | 4:15 μ.μ. Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 |
Posted on
 • Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018
 • by
 • meteoravoice
 • in
 • Ετικέτες • Το 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά είχε επεξεργαστεί σχέδιο παράδοσης της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ, σε ιδιωτικά συμφέροντα. Το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» προέβλεπε τη μεταβίβαση του φιλέτου της εταιρείας δηλαδή του 30% όλου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ (πουλούσε υδροηλεκτρικά, τα οποία είναι και το πιο αποτελεσματικό κομμάτι της ΔΕΗ, λιγνίτες, μονάδες φυσικού αερίου και πελατολόγιο) σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Η παρούσα κυβέρνηση ακύρωσε το σχέδιο της Ν.Δ και διατήρησε τη ΔΕΗ ως βασικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος με το Δημόσιο στο 51%, διέσωσε το σύνολο του υδροηλεκτρικού δυναμικού της επιχείρησης και διαμόρφωσε το πλαίσιο ώστε η ΔΕΗ να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στο νέο ενεργειακό τοπίο.
  Όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ ήταν υπερχρεωμένη με δάνεια 4,9 δις ευρώ τα οποία περιορίστηκαν κατά ένα δις ευρώ, οι τράπεζες ανανέωσαν το δανεισμό προς την επιχείρηση και το κράτος ενίσχυσε τη ρευστότητα της με την εξόφληση οφειλών που είχαν συσσωρευτεί την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης. Η ΔΕΗ απέκτησε business plan, προκειμένου να έχει μια σαφή στρατηγική για την ενίσχυση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), την επέκταση στα Βαλκάνια και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Επομένως είναι λογικό οι ιδιώτες μνηστήρες της «μικρής ΔΕΗ» να είναι σήμερα εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με αυτές τις εξελίξεις. Παράλληλα η Ν.Δ δε χάνει ευκαιρία να επιτίθεται στη ΔΕΗ αμφισβητώντας τη βιωσιμότητα της, υπονομεύοντας την εταιρεία αλλά κυρίως δίνοντας μήνυμα σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα ότι εάν ποτέ έρθουν πίσω στην εξουσία θα «διασώσουν» την επιχείρηση ξεπουλώντας την σε αυτούς.

  Και έτσι ξαφνικά η αξιωματική αντιπολίτευση, προσπαθώντας να δημιουργήσει κλίμα λόγω και του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, αποφάσισε να βγάλει από τη ναφθαλίνη την εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ που ήταν γνωστή εδώ και ένα χρόνο (Σεπτέμβριος 2017). Πρόκειται για μια εξαγορά που έγινε στο πλαίσιο της ισχυροποίησης της ΔΕΗ στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρισμού και της πολιτικής επέκτασης που έχει χαράξει η εταιρεία στα Βαλκάνια. Η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο που εξετάζει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες οι οποίες ανακύπτουν στην ευρύτερη περιοχή. Η διαδικασία εξαγοράς έγινε με βάση τα διεθνή πρότυπα που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) από έγκριτους διεθνείς οίκους, οι οποίοι προέκυψαν ύστερα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της εταιρείας τον Απρίλιο του 2018.
  Η Ν.Δ μάχεται λυσσαλέα ενάντια στη ΔΕΗ και δρα απροκάλυπτα υπέρ κάποιων ισχυρών οικονομικών συμφερόντων υπονομεύοντας το δημόσιο συμφέρον. Δεν ανέχεται ότι η σημερινή κυβέρνηση τους χάλασε τις συμφωνίες διατηρώντας τον ΑΔΜΗΕ σε δημόσιο έλεγχο και αύξησε κατά 30% το τίμημα για τον ΔΕΣΦΑ. Η ενεργεία είναι κοινωνικό αγαθό και η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, ωστόσο η Ν.Δ επιθυμεί να εκπροσωπήσει τις οικονομικές ελίτ και όχι την κοινωνική πλειοψηφία.
  Υ.Γ: Την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, το διαδίκτυο κατακλύζεται από δημοσιεύματα για την υπόθεση ρευματοκλοπής στο Da Capo. Το κοσμικό στέκι του Κολωνακίου και αγαπημένη καφετέρια των νεοφιλελεύθερων της Αθήνας, πελάτης της κρατικής ΔΕΗ, φαίνεται ότι λειτουργούσε με κλεμμένο ρεύμα. Οι συμβολισμοί, δικοί σας… πόση «αριστεία» μπορεί να αντέξει αυτή η χώρα πια…;

  Χρήστος Σιμορέλης
  Βουλευτής Ν. Τρικάλων ΣΥ.ΡΙΖ.Α


  0 σχόλια :

  Δημοσίευση σχολίου

   
   2014-2018 Meteora Voice. All rights reserved to their respective owners
  Develop by : MvW