Τελευταίες Ειδήσεις

Νέο «οικονομικό χτύπημα» στα καφέ και στην εστίαση



Από την Πρωτοχρονιά το σύνολο των καφετεριών, μπαρ και εστιατορίων θα πρέπει να διαθέτει τιμοκαταλόγους και σε γραφή Braille για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία όρασης. «Το μέτρο είναι μεν σωστό, το ζήτημα ωστόσο είναι ότι οι καταστηματάρχες δεν μπορούν να αλλάζουν κάθε χρόνο τιμοκαταλόγους.
Από τις 30 Αυγούστου 2017 έχει δημοσιευτεί ο Νόμος στο άρθρο 70 του οποίου αναφέρεται ότι «οι υπεύθυνοι των καταστημάτων οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου». Στο ίδιο άρθρο που αφορά στην «τήρηση τιμοκαταλόγων» αναφέρεται ότι για παράβαση της συγκεκριμένης παραγράφου θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ.
Βάσει της Ελληνικής Νομοθεσίας και συγκεκριμένα κατά τον Ν.4488/2017, η ελληνική γραφή Braille αναγνωρίζεται ως ο τρόπος γραφής των τυφλών Ελλήνων πολιτών. Το κράτος υποχρεούται να λάβει μέτρα για την προώθησή της, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας των ως άνω πολιτών.

Μετά και την επίσημη αναγνώριση της γραφής Braille τα καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής θα πρέπει να διαθέτουν τιμοκαταλόγους σε γραφή Braille για τους τυφλούς. Πρέπει να υπάρχει η σχετική μέριμνα ώστε και οι τυφλοί πελάτες των καταστημάτων για λόγους ίσης μεταχείρισης να έχουν τους καταλόγους τους στην κατά νόμο αναγνωρισμένη γραφή τους και να έχουν ισότιμη πληροφόρηση, όπως και οι βλέποντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.