Τελευταίες Ειδήσεις

Ενδιαφέρον το 18ο Συνέδριο της ΕΠΑΜΕΔΙ-Σημαντικές εισηγήσεις και από τον Ψυχίατρο Χρίστο Λιάπη




Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι εργασίες του 18ου συνεδρίου της ΕΠΑΜΕΔΙ στο ξενοδοχείο «Crand Meteora” στο Καστράκι.
Πλήθος διακεκριμένων γιατρών από ολόκληρη την Ελλάδα συμμετέχουν  στο συνέδριο που διεξάγεται από 26 έως 28 Οκτωβρίου ενώ τις εργασίες του χαιρέτισε ο πρόεδρος της  Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης  Παχυσαρκίας Μεταβολισμού Διαταραχών Διατροφής κ. Χρήστος Ζούπας και ευχαρίστησε τους εισηγητές και συναδέλφους για την συμμετοχή τους.
Όπως τονίστηκε μεταξύ άλλων : « Η Παχυσαρκία, χρόνια πολυπαραγοντική νόσος, αλλά και ένας από τους βασικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης πολλών άλλων σοβαρών νοσημάτων, αποτελεί στις μέρες μας παγκόσμια επιδημία. 


Όπως προκύπτει μάλιστα από τα νέα επιστημονικά στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας (World Obesity Federation - W.O.F), εάν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις, 2,7 δισεκατομμύρια ενήλικες θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το 2025 σε όλο τον κόσμο.
Υπάρχουν τρείς τομείς για να επενδύσουν κυβερνήσεις, πάροχοι υπηρεσιών υγείας, ασφαλιστικά ταμεία και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί στην παχυσαρκία χωρίς καθυστέρηση:
Κατάλληλες υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση των ατόμων με παχυσαρκία
Έγκαιρη παρέμβαση για καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία
Πρόληψη για να μειωθεί η ανάγκη για θεραπεία  


Εάν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, μέχρι το 2025, 268 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας (ηλικίας 5 έως 18 ετών) σε όλο τον κόσμο θα είναι υπέρβαρα, ενώ 91 εκατομμύρια θα είναι παχύσαρκα. 

Αντίστοιχα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο και στην Ελλάδα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το 2025, 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα είναι Υπέρβαρα ή Παχύσαρκα. Παράλληλα, ένα πλήθος νοσημάτων που σχετίζονται με την Παχυσαρκία, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, η Υπέρταση, η Υπερλιπιδαιμία, το Λιπώδες Ήπαρ, τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, αλλά και διάφορες άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως η Ινσουλινοαντοχή, οι Διαταραχές Πηκτικότητας, οι Διαταραχές του Ενδοθηλίου κ.α., θα επηρεάσουν μέχρι το 2025 120.000 παιδιά σχολικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων 23.000 παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, 39.000 παιδιών με Υπέρταση και 55.000 παιδιών με Λιπώδη Νόσο του Ήπατος στη χώρα μας.  
Σημειώνεται ότι στο 18ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ), που διεξάγεται στην Καλαμπάκα, συμμετείχε με δύο ομιλίες του ο Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD. 
Οι εισηγήσεις του είχαν θέμα:

«Η πρόσληψη τροφής: κινητοποίηση, ανταμοιβή, αναστολή» και
«Αξιολόγηση και αντιμετώπιση παχυσαρκίας: Η εμπειρία με τον συνδυασμό Ναλτρεξόνης - Βουπροπριόνης»
Μαζί με τα νεότερα νευροφυσιολογικά και φαρμακευτικά δεδομένα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, ο κ. Λιάπης αναφέρθηκε και στις ευοίωνες προοπτικές της φωτοθεραπείας, ενώ, μετά το τέλος του Επιστημονικού Προγράμματος, υπογράμμισε προς τους δημοσιογράφους πως «η διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού Συνεδρίου στην Καλαμπάκα αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός που αναδεικνύει, παράλληλα με το επιστημονικό του σκέλος και τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού, στους πρόποδες των Μετεώρων».  





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.