Τελευταίες Ειδήσεις

Oι παροχές Τσίπρα στη ΔΕΘ



Εξαγγελίες για φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές, που θα χρηματοδοτηθούν από το υπερπλεόνασμα του 2019, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ετοιμάζεται να κάνει στη ΔΕΘ το επόμενο Σάββατο ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας ατύπως την προεκλογική περίοδο.
Μεταξύ άλλων, αναμένεται να εξαγγείλει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% (κοστολογείται στα 350 εκατ. ευρώ), μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% (250 εκατ. ευρώ), μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 13,3% (150 εκατ. ευρώ), καθώς και τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου, μεταξύ άλλων.
Στο φόντο των εξαγγελιών αυτών θα βρίσκεται η αναστολή της μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019, την οποία η κυβέρνηση θέτει υπεράνω όλων των στόχων, αν και στο εσωτερικό της υπάρχουν διαφωνίες ως προς τους δέοντες χειρισμούς, σε σχέση με τους θεσμούς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν εισηγήσεις ακόμη και να προχωρήσει η κυβέρνηση μονομερώς στην κατάργηση το μέτρου, καλώντας παράλληλα τα άλλα κόμματα σε πανεθνικό μέτωπο, ενώ άλλα στελέχη τάχθηκαν υπέρ της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης με τη βοήθεια της Κομισιόν. Η συναίνεση των θεσμών, πάντως, κάθε άλλο παρά έχει εξασφαλισθεί και οι πρώτες αντιδράσεις που έγιναν γνωστές από πηγές τους, την Παρασκευή, μετά το EuroWorking Group, ύστερα από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, αποκάλυψαν έντονες επιφυλάξεις. Ως προς το ΔΝΤ, πηγές του διαμηνύουν ως δεδομένο ότι είναι εναντίον της αναστολής, ενώ πιο φιλικά διακείμενη στην αναστολή είναι η Κομισιόν.
Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τον Νοέμβριο, διαβεβαιώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, ώστε να υπάρχουν στοιχεία 10μήνου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα οποία να μην αφήνουν καμία αμφιβολία για την υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, ακυρώνοντας έτσι τα επιχειρήματα υπέρ της μείωσης των συντάξεων. Πάντως, το ΔΝΤ, υποστηρίζει ότι είναι σκόπιμο να γίνει η μείωση, έστω και αν δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί λόγοι, καθώς είναι ψηφισμένο, διαρθρωτικό μέτρο, συνδεδεμένο με το μείζον πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού.
Το υπερπλεόνασμα, αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης και του «παγώματος» των δαπανών, κυρίως του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, έχει αναχθεί σε βασικό όπλο της κυβέρνησης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση των θεσμών για τις παροχές της. Ετσι, ουσιαστικά, αφαιρεί πόρους από την οικονομία, για να τους διαθέσει στοχευμένα, κατά την κρίση της και σύμφωνα με τις πολιτικές επιδιώξεις της. Για το 2019 αυτό αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση κάποιων –μόνιμων– φοροελαφρύνσεων (και κοινωνικών παροχών, αν καταργηθούν τα αντίμετρα, μαζί με την αναστολή της μείωσης των συντάξεων). Για το 2018 υπολογίζεται να μοιραστούν περίπου 600 εκατ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα, εν είδει κοινωνικού μερίσματος, όπως το 2016 και 2017.
Σημειωτέον ότι ως προς τη διαχείριση του πακέτου υπήρξαν διαφωνίες εντός του οικονομικού επιτελείου, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να τάσσεται υπέρ της μείωσης φόρων στην παραγωγή για την τόνωση της ανάπτυξης και τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο να προκρίνει την καταβολή του επιδόματος ενοικίου ως πιο «αριστερό» μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.