Τελευταίες Ειδήσεις

Σε δημοπρασία το Ξενία Τσαγκαράδας



Τη μίσθωση του ξενοδοχείου «Ξενία» Τσαγκαράδας μέσα στο 2019 μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού θα επιδιώξει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου στο πλαίσιο συνολικής αξιοποίησης δεκατριών Ξενία, τα οποία εδώ και χρόνια βρίσκονται στη λήθη και κινδυνεύουν με εγκατάλειψη.
Αρχιτεκτονικά κοσμήματα τα Ξενία ανεγέρθηκαν στις δεκαετίες του '50 και του '60 με τη σφραγίδα του σπουδαίου αρχιτέκτονα Σφαέλλου που ως διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας του ΕΟΤ, μελέτησε και επέβλεψε πολλά Ξενία στην πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο αποφάσισε τότε η ελληνική κυβέρνηση για την ανάδειξη του τουρισμού.
Ειδικότερα το πρόγραμμα των Ξενία ξεκίνησε το 1951 και ολοκληρώθηκε το 1967.
Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η οποία έχει στην κατοχή της πολλά δημόσια κτίρια, αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοπράτηση για μακροχρόνια μίσθωση μέχρι και 49 έτη των δεκατριών από τα 26 Ξενία που έχει στη διάθεσή της και τα οποία είναι ελεύθερα, δηλαδή μη μισθωμένα.
Μεταξύ των δεκατριών περιλαμβάνεται και το Ξενία Τσαγκαράδας, το οποίο αναμένεται να βγει σε δημοπρασία το 2019.

Μάλιστα ήδη για πέντε Ξενία, Έδεσσας, Καστανιάς, Βύτινας, Χίου και Κομοτηνής, η διαδικασία της δημοπράτησης θα προχωρήσει τον επόμενο μήνα.
Στόχος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου είναι μέσα από τη μακροχρόνια μίσθωση και την ανάληψη της διαχείρισης των Ξενία από επενδυτές, να γλιτώσουν τα εμβληματικά αυτά κτίρια από την πλήρη κατάρρευσή τους και να αποτελέσουν έναν πυλώνα τουριστικής τόνωσης της εκάστοτε περιοχής.
«Το Ξενία Τσαγκαράδας βρίσκεται σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και έχει μια εντυπωσιακή θέα, ενώ συνορεύει με άλλα ξεχωριστά παραδοσιακά κτίρια, όπως το Νανοπούλειο» τόνισε ο αντιδήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Απόστολος Σουλδάτος και συμπλήρωσε: «Είναι μόνιμο αίτημά μας ως Δημοτική Αρχή να αξιοποιηθεί επιτέλους αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι του τόπου μας, το οποίο δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί και διάφοροι άγνωστοι το έχουν ρημάξει αφαιρώντας πόρτες, ξενοδοχειακό εξοπλισμό και άλλα αντικείμενα. Για την περιοχή μας θα είναι πολλαπλό το όφελος, αν το Ξενία λειτουργήσει ξανά, καθώς θα αποτελέσει πόλο έλξης ακόμη περισσότερων επισκεπτών. Άλλωστε πρόκειται και για ένα μεγάλο ξενοδοχείο με 35-40 κλίνες, από τα λίγα που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή και τυχόν αξιοποίησή του θα τονώσει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους τουρίστες».
Όπως μάλιστα αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Βήμα», το Ξενία Τσαγκαράδας βρίσκεται σε μια κατάφυτη από καστανιές, πεύκα και κυπαρίσσια έκταση, συνολικού εμβαδού 14.476 τετραγωνικών μέτρων. Κατασκευάστηκε το 1957 από τον αρχιτέκτονα Χαράλαμπο Σφαέλλο.
Έχουν χτιστεί 2.740 τετραγωνικά μέτρα και έχει υπολειπόμενη δόμηση 8.931 τετραγωνικών μέτρων.
Μέχρι και πριν περίπου 20 χρόνια λειτουργούσε.
Σημειώνεται, τέλος, πως το Ξενία Πορταριάς είναι ανάμεσα στα λίγα μισθωμένα και λειτουργεί κανονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.