Τελευταίες Ειδήσεις

Ισχυρός σεισμός στην Καρδίτσα ταρακούνησε Καλαμπάκα-Τρίκαλα και τη μισή Ελλάδα


Ισχυρός σεισμός στην Καρδίτσα ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα. Τι λένε οι σεισμολόγοιΙσχυρός σεισμός  στις 10.12 που έγινε αισθητός σε Καλαμπάκα, Τρίκαλα και Λάρισα και Καρδίτσα. Ο σεισμός αρχικά είχε μέγεθος 5,2 ρίχτερ αλλά σύμφωνα με την αυτόματη λύση του γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναθεωρήθηκε σε 4,9 Ρίχτερ και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το επίκεντρό του εντοπίζεται 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Τρικάλων σε ορεινά χωριά στην λίμνη Πλαστήρα.
 
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν 5,2 Ρίχτερ και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 30 χλμ νοτιοδυτικά από τα Τρίκαλα και 14 χλμ νοτιδυτικά της Πύλης.
 
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ..
 
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο στη λίμνη Πλαστήρα στο νομό Καρδίτσας. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,9 Ρίχτερ.
 
Ο σεισμός εκτός από την Καρδίτσα έγινε αισθητός σε Κατερίνη, Βόλο, Λάρισα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Γρεβενά, Βέροια, Τρίκαλα, Λαμία, Γιάννενα, Άρτα, Αγρίνιο, Ναύπακτο και Κεφαλονιά.
 
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός ενώ δεν υπάρχουν κλήσεις μέχρι στιγμής.
 
 
Κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Πλαστήρα, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός. Επίσης πολλοί κάτοικοι των Τρικάλων και της Καρδίτσας βγήκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί κατολισθήσεις σε επαρχιακούς δρόμους.
 
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, δήλωσε πως ο ίδιος θεωρεί ότι είναι φυσιολογική η σεισμική δόνηση για την περιοχή της Πίνδου, και δεν προκαλεί ανησυχία.
 
 
Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Κέρκυρα έως τη Λαμία και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, αυτή την ώρα, η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά, ενώ ερευνάται το ενδεχόμενο κατολισθήσεων καθώς η περιοχή είναι ορεινή.
 
Οπως δήλωσε καθηγητής Ευθύμης Λέκκας στον ΣΚΑΙ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου ενώ η προσοχή εστιάζεται στο εάν από τον σεισμό προκλήθηκαν κατολισθήσεις σε χωριά της περιοχής. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Ευθύμιο Λέκκα το επίκεντρο εντοπίζεται στη Λίμνη Πλαστήρα του νομού Καρδίτσας. Όπως είπε κουνήθηκε ο μισός κορμός της Ελλάδας.
Μιλώντας στο newsit.gr ο καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, είπε ότι «ο σεισμός ήταν περιορισμένης έντασης για την περιοχή. Οι σεισμοί στην περιοχή φτάνουν μέχρι τα 6 – 6,2 Ρίχτερ. Είναι σε ρήγμα που δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς. Παρακολουθούμε την εξέλιξη». Σύμφωνα με κατοίκους που μίλησε ο ίδιος υπάρχουν ελάχιστες μικροεπιπτώσεις σε πολύ παλιά κτίρια.




Σεισμός M 5.1, 31/08 10:12, βάθος 10 χλμ, 34 χλμ ΝΔ από Τρίκαλα #seismos #σεισμος #uoa - https://t.co/d0GW5NxDV8 pic.twitter.com/Sh3BVBBap6
— EQGR (@eqgr) 31 Αυγούστου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.