Τελευταίες Ειδήσεις

Τι προτείνει η ΝΔ για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού




Με αφορμή τις εικόνες ντροπής που μετέδωσε ρεπορτάζ του BBC για τη Μόρια Λέσβου (φωτογραφίες), το διεθνές κύρος της χώρας μας υφίσταται σοβαρότατο πλήγμα για πολλοστή φορά. Τα  διεθνή τηλεοπτικά μέσα μιλούν για «ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ των διαφόρων φυλών μεταναστών» στους χώρους φιλοξενίας, για «δεκάχρονα παιδιά που προσπαθούν να αυτοκτονήσουν» και  για «εικόνες ντροπής» που αντικρίζει όποιος διαβεί το κατώφλι του προσφυγικού καταυλισμού της Μόριας Λέσβου. Ο υπαίτιος αυτού του εθνικού εξευτελισμού είναι ένας, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που λαμβάνει γενναία χρηματοδότηση για το Μεταναστευτικό, όμως η ανικανότητά της να τη διαχειριστεί είναι παροιμιώδης. Οι υπεύθυνοι για την τραγική αυτή κατάσταση οφείλουν να εξηγήσουν τους λόγους που η χώρα μας συνεχίζει να διασύρεται σήμερα διεθνώς.

Μέσα στις πολύ αντίξοες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εξ’ αιτίας του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, η Ελλάδα καλείται να σεβαστεί ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα να προστατεύσει τα σύνορα και την ασφάλειά της. Ο σεβασμός των ανθρώπινων ζωών είναι καθήκον σύμφωνα με τον πολιτισμό μας και τον ανθρωπισμό, που διαχρονικά χαρακτηρίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες, ενώ  η προστασία των συνόρων και η ασφάλειά μας είναι εθνική υποχρέωση και κορυφαία αποστολή, ώστε να μη μείνει η χώρα μας αφύλακτη.


Η πολιτική ασφάλειας και εφαρμογής νόμου και τάξης δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή, ούτε κεντρώα πολιτική. Είναι η σωστή πολιτική και η ελάχιστη υποχρέωση ενός Κράτους δικαίου απέναντι στους πολίτες του.

Σύμφωνα με τα «Σημεία Αλήθειας» της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας της ΝΔ, τα οποία αποτελούν μια συστηματική και δομημένη κωδικοποίηση του πολιτικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνεχώς επικαιροποιείται και εμπλουτίζεται και σύμφωνα με το «Σφυγμό της ημέρας» της ΝΔ, ο οποίος διαμορφώνεται με τη συνεργασία του Γραφείου Τύπου, της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ και των Τομεαρχών του Κόμματος, οι 5 πυλώνες που προτείνει η ΝΔ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος είναι:

1ος πυλώνας: Διαμόρφωση συγκροτημένης πολιτικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας κατανομής βαρών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διεκδικούμε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, δίκαιο επιμερισμό των βαρών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και έναν ενιαίο κανονισμό ασύλου, που θα προέλθει μετά από επαναξιολόγηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος έχει εξαντλήσει και έχει ξεπεράσει πια τη χρησιμότητά του.

Είναι πάρα πολύ άδικο η Ελλάδα εξαιτίας και μόνο της γεωγραφίας της, να επωμίζεται μόνη της το πολύ μεγάλο βάρος διαχείρισης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Τα προγράμματα μετεγκατάστασης ήταν η πρώτη δειλή απόδειξη ότι υπάρχει κάποια έστω ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς όμως τα προγράμματα αυτά είναι ημιτελή, διότι δυστυχώς υπάρχουν μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες με πρώτες τις λεγόμενες χώρες του Βίζενγκραντ της κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες αρνούνται πεισματικά να υποδεχθούν έστω και έναν πρόσφυγα στο πλαίσιο των προγραμμάτων μετεγκατάστασης. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκδήλωση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι πάρα πολύ εύκολο για την Ευρώπη, για αυτούς που απολαμβάνουν καθεστώς διεθνούς προστασίας, για τους πρόσφυγες, να γίνει ένας πραγματικός επιμερισμός σε όλα τα ευρωπαϊκά Κράτη, ανάλογα με το μέγεθος και την οικονομική δυνατότητα κάθε χώρας.

2ος πυλώνας: Αποτελεσματική φύλαξη και προστασία των συνόρων της χώρας, στην ξηρά και στη θάλασσα, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης. Άμεση εφαρμογή της απόφασης για την ενίσχυση της φύλαξης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, με 10.000 συνοριοφύλακες.

Δεν μπορούμε να έχουμε έναν ασφαλή χώρο εσωτερικής μετακίνησης πολιτών στη Ζώνη Σέγκεν, χωρίς να φυλάσσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Αυτή είναι μια αποστολή την οποία ούτε μπορούμε, ούτε πρέπει να επωμιστούμε μόνοι μας ως χώρα. Θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την Ευρώπη όπως και ευρωπαϊκή υποστήριξη και χρηματοδότηση για αυτές τις δράσεις.

3ος πυλώνας: Επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, διάκριση μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών και δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας για τους παράτυπους μετανάστες.

Τα αιτήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται εντός 6 εβδομάδων και από την στιγμή που ένα αίτημα θα απορρίπτεται σε πρώτο βαθμό, θα πρέπει αυτός του οποίου το αίτημα έχει απορριφθεί, να πηγαίνει σε ένα κλειστό κέντρο φιλοξενίας. Άρα επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και γρήγορη επιστροφή στην Τουρκία, αυτών οι οποίοι πρέπει να επιστρέψουν, σε πλήρη εναρμόνιση με την κοινή δήλωση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

4ος πυλώνας: Απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση του εθνικού και ευρωπαϊκού χρήματος και βέβαια αυστηρή οριοθέτηση του ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Άρα πιστοποιημένο Μητρώο όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ξεκάθαρος έλεγχος της δράσης τους, στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδίου πολιτικής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, έτσι ώστε να γνωρίζουμε επακριβώς ο καθένας τι κάνει, που το κάνει και πως πρέπει να κινείται.

Αν αθροίσουμε όλους τους πόρους και όλα τα Ταμεία τα οποία χρηματοδοτούν τέτοιες δράσεις, πλησιάζουμε σε ένα ποσό το οποίο προσεγγίζει το 1 δις ευρώ. Το πώς ακριβώς έχουν διατεθεί αυτά τα χρήματα, που έχουν πάει, εάν υπάρχει πραγματικό αντίκρισμα στις τοπικές κοινωνίες, εάν υπάρχει ουσιαστική λογοδοσία από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που παίρνουν αυτά τα χρήματα, όλα αυτά δεν τα γνωρίζουμε.

5ος πυλώνας: Στήριξη των τοπικών κοινωνιών και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου που ενώ έχουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχουν υποστεί και υφίστανται σημαντική οικονομική επιβάρυνση, με την εκπόνηση και εφαρμογή συγκεκριμένου αναπτυξιακού εργαλείου, για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητά τους, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και την ηθική υποχρέωση της Πολιτείας να τους προσφέρει αντισταθμιστικά οφέλη. Η ΝΔ ήταν αυτή που υπερασπίσθηκε τον μειωμένο Φ.Π.Α. και κάποιοι άλλοι δυστυχώς τον εκχώρησαν. Και ο μειωμένος Φ.Π.Α. δεν βρήκε τη θέση του, στο κοινωνικό μέρισμα το οποίο ο κ. Τσίπρας με τόσο μεγάλη άνεση διένειμε.

Συνοψίζοντας, η ΝΔ είναι η παράταξη του υγιούς πατριωτισμού.  Ο πατριωτισμός, αυτή η σπουδαία αρετή και αξία που ενέπνευσε το γένος των Ελλήνων σε μεγάλες στιγμές της Ιστορίας μας, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τον στείρο εθνικισμό. Άλλο εθνικισμός, άλλο πατριωτισμός. Ο εθνικισμός γεννά μίσος, διχόνοια, ρατσισμό, μισαλλοδοξία, ενώ ο πατριωτισμός είναι από τη φύση του οραματικός, και δημιουργικός, εμπεριέχει βασικές ανθρώπινες αξίες, προϋποθέτει υψηλό αίσθημα ευθύνης και δημιουργεί κοινωνική, αλλά και εθνική συνείδηση.

Το ζήτημα του προσφυγικού πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ακριβώς υπό αυτό το πρίσμα. Δεν θα αφήσουμε ακραίες και σκοτεινές δυνάμεις, εχθρούς της Δημοκρατίας, του Κράτους δικαίου και του ανθρωπισμού, να καπηλευτούν ένα υπαρκτό πρόβλημα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ταυτίζει όποιον ασκεί εμπεριστατωμένη κριτική στην Κυβέρνηση για το προσφυγικό, με την ακροδεξιά.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ
Τομεάρχης Οργανωτικού ΝΔ Τρικάλων



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.