Τελευταίες Ειδήσεις

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ



πρωτ. Αθανασίου Π. Τύμπα, Θεολόγου-μουσικού.

            Το καλοκαίρι λίγο πολύ όλοι θα εκτεθούμε στον ήλιο. Προσοχή ειδικά τις ώρες από έντεκα το πρωί έως τέσσερις το απόγευμα είναι άκρως επικίνδυνος. Αρρώστιες όπως ο καρκίνος του δέρματος είναι πολύ συχνές και μπορούν να μας οδηγήσουν σε μεγάλες περιπέτειες.
            Όμως υπάρχουν και οι αρρώστιες της ψυχής που μπορούν να εμφανιστούν το καλοκαίρι. Οι πολλές ώρες ψυχαγωγίας και η πνευματική χαλάρωση δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την δημιουργία παθών.
            Ο τρόπος διασκέδασης σήμερα είναι αρκετά επικίνδυνος τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους. Όταν μέσα σ΄ ένα μπαρ ή μια παραλία ολόκληρο το βράδυ χορεύεις και πίνεις σίγουρα δεν θα αποφύγεις την αμαρτία. Εάν μέσα στο σπίτι τοποθετήσεις ένα στουπί και του βάλεις φωτιά δύσκολα στην συνέχεια θα γλιτώσεις την ολική καταστροφή του. Έτσι γίνεται και με την ψυχή, εάν παραβλέπουμε τα μικρά πάθη και δεν προσέχουμε τις πόρτες της ψυχής που είναι οι πέντε αισθήσεις μας, τότε φθάνουμε σε μικρό χρονικό διάστημα στον πνευματικό θάνατο.

            Είναι ευκαιρία μέσα στο καλοκαίρι που έχουμε περισσότερο χρόνο να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας να πάρουμε μαζί μας στις διακοπές ένα καλό βιβλίο. Ας διαβάζουμε κάθε μέρα ένα απόσπασμα από την Αγία Γραφή, λίγες σελίδες από το Γεροντικό, βίους αγίων. Υπάρχουν μυθιστορήματα του Παπαδιαμάντη, του Ντοστογιέφσκι και πολλών άλλων συγγραφέων που μπορούν να μας κρατούν συντροφιά χωρίς να βλάψουν την ψυχή μας. Η ανάγνωση σωστών βιβλίων και ειδικά των Πατέρων της Εκκλησίας μας βοηθούν να αποκτήσουμε την αρετή της αυτογνωσίας.
            Το σημαντικότερο όμως για όλους μας τις διακοπές είναι να μην χάσουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε ουσιαστικότερα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όταν χαλαρώσουμε, όταν βρεθούμε όλη η οικογένεια μαζί σε ένα όμορφο μέρος τότε μπορούμε να ανοίξουμε την καρδιά μας και να συζητήσουμε διάφορα  θέματα που μας απασχολούν. Είναι τεράστιο λάθος στις διακοπές να πηγαίνουμε μαζί με άλλους φίλους ή συγγενείς και να χάνουμε την μοναδική ευκαιρία που έχουμε όλο τον χρόνο να μείνουμε μόνοι μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ο θεσμός της οικογένειας λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής περνά μεγάλη κρίση. Τί κάνουμε για να τονώσουμε τους συνδετικούς κρίκους με την σύζυγό μας και τα παιδιά;
            Καλή ιδέα είναι εκεί που θα πάμε διακοπές να επισκεφτούμε και κάποιο μοναστήρι. Δόξα τω Θεώ η χώρα μας είναι γεμάτη προσκυνήματα. Όταν τα επισκεπτόμαστε και μαθαίνουμε την ιστορία τους τονώνεται η πίστη  μας. Η πίστη γεννά ελπίδα και αγάπη για τον Θεό και τον συνάνθρωπό μας. 
            Όλα όσα αναφέραμε θα μας βοηθήσουν να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για τον χειμώνα. Εάν μείνουμε μόνο στις διασκεδάσεις τα ποτά και τα φαγητά τότε νομίζω πως θα γυρίσουμε στα σπίτια μας κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι ψυχικά.
            Τέλος ας μην λησμονούμε ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μην μπορούν ούτε μια μέρα να πάνε διακοπές. Σ΄ αυτούς μπορούμε να πούμε την παροιμία ''σπίτι μου σπιτάκι μου και σπιτοκαλυβάκι μου''. Αυτή την παροιμία λένε στον εαυτό τους και όσοι δεν κάνουν διακοπές με μέτρο και τελικά κουράζονται ψυχικά. Καλό καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.