Τελευταίες Ειδήσεις

Ταϊλάνδη: Ναρκωμένα βγήκαν τα 8 παιδιά από το σπήλαιο! Γιατί τα απομόνωσαν


Ταϊλάνδη: Ναρκωμένα βγήκαν τα 8 παιδιά από το σπήλαιο! Γιατί τα απομόνωσανΣυνολικά οκτώ παιδιά έχουν απεγκλωβιστεί από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη. Η επιχείρηση αναμένεται να συνεχιστεί σε λίγες ώρες προκειμένου να απεγκλωβιστούν ο 25χρονος προπονητής και άλλα τέσσερα παιδιά.
Oι διασώστες μετέφεραν με φορείο σε ασθενοφόρο το πρώτο από τα υπόλοιπα παιδιά που παρέμεναν εγκλωβισμένα στο πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.
Η δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης ξεκίνησε στις 11πμ. της Δευτέρας τοπική ώρα και ολοκληρώθηκε με τη διάσωση άλλων 4 παιδιών.

Ο επικεφαλής των διασωστών είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι διασώστες σε σχέση με την Κυριακή, αλλά από την ίδια διεθνή ομάδα που απεγκλώβισε τα πρώτα παιδιά.
Τα οκτώ διασωθέντα παιδιά κρατούνται μακριά από τους συγγενείς τους εξαιτίας των φόβων λοιμώξεων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, ενώ τα ονόματά τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα "από σεβασμό για τις οικογένεις εκείνων που παραμένουν στο σπήλαιο", σύμφωνα με το Reuters.
Συγκεκριμένα την Κυριακή, δύτες απεγκλώβισαν τέσσερα από τα 12 αγόρια τα οποία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Τα τέσσερα παιδιά απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, πολύ νωρίτερα μάλιστα από το προβλεπόμενο. 
Το πρώτο παιδί βγήκε από το σπήλαιο, στις 17:40 τοπική ώρα και πρόσθεσε ότι οι διασώστες χρειάζονται ''περίπου 10 ώρες'' για να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση της επιχείρησης και ότι σε αυτήν συμμετέχουν 90 δύτες--50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί.
Ο 14χρονος Μαρκ, ήταν το πρώτο παιδί που βγήκε από το σπήλαιο 
Οι διασώστες αποφάσισαν να επισπεύσουν την επικίνδυνη αυτή αποστολή από φόβο για τυχόν άνοδο της στάθμης των υδάτων.
Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, ο Νταν Τζόνσον, μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα.
Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονται έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.
Παιδοψυχίατρος προειδοποιεί: Τα 12 παιδιά θα αντιμετωπίσουν κατάθλιψη, εφιάλτες και μετατραυματικό σύνδρομο
Η περιπέτει όμως δεν σταατάει εδώ, καθώς μια παιδοψυχίατρος προειδοποίησε ότι τα 12 παιδιά της ποδοσφαιρικής ομάδας, που παγιδεύτηκαν στη σπηλιά Tham Luang στην Ταϊλάνδη, μπορεί να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, άγχος και μετατραυματικό σύνδρομο.
Η Andrea Danese δήλωσε ότι “Αυτή είναι μια ψυχολογικά τραυματική εμπειρία. Αυτά τα παιδιά έχουν εκτεθεί σε συνθήκες που απειλούν την επιβίωσή τους”.
Το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από 15 ημέρες υπογείως, μπορεί να έχει ψυχολογικό αντίκτυπο, αλλά και σοβαρά θέματα υγείας στα παιδιά.
Αδιευκρίνιστη η κατάσταση της υγείας των παιδιών
Το δίκτυο Fox ανέφερε ότι «η κατάσταση της υγείας των αγοριών, που οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, αλλά ο επικεφαλής του κοινού κέντρου διοίκησης που συντονίζει την έρευνα, δήλωσε ότι συναντήθηκε με τα παιδιά και τα περιέγραψε ως "τέλεια στην υγεία τους"».
"Όλοι ελπίζουμε ότι αυτή η αξιολόγηση ήταν σωστή, αλλά οι γιατροί που εξετάζουν τα αγόρια θα μπορούν να μάθουν πολύ περισσότερα για την κατάσταση της υγείας τους, με την ολοκλήρωση των ιατρικών ελέγχων" ανέφερε.
Τα αγόρια υπέστησαν υποσιτισμό και αφυδάτωση για σχεδόν 10 ημέρες μέχρι να βρεθούν από τους δύτες και επιβίωσαν πίνοντας μεταλλικό νερό από σταλακτίτες στο σπήλαιο.
Τα αγόρια είναι πιθανόν να υποφέρουν και από τα επακόλουθα της υποσιτίσεως. Το αίμα όλων των διασωθέντων θα ελεγχθεί για τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών, τα επίπεδα αίματος και τα επίπεδα ηλεκτρολυτών. Είναι πιθανό να ενυδατωθούν ενδοφλέβια στο νοσοκομείο για να τα αναπληρώσουν πλήρως τις επόμενες μέρες.
Καθώς, η περιεκτικότητα σε οξυγόνο μειώνεται στο σπήλαιο, με την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα (που παράγεται όταν εκπνέουμε), το μειωμένο οξυγόνο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ναυτία, υπνηλία και αδυναμία. Εάν το επίπεδο οξυγόνου πέσει πολύ χαμηλά ή το επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ υψηλό, μπορεί να υπάρξει συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες. Τα αγόρια είναι πιθανό να πάρουν περαιτέρω θεραπεία οξυγόνου στο νοσοκομείο, με τη λειτουργία των πνευμόνων και τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου να παρακολουθούνται στενά.
Τα παιδιά κατά τον απεγκλωβισμό ήταν υπό την επήρεια ηρεμιστικών για να μην πανικοβληθούν
Ο 44χρονος Ιβάν Κάρατζιτς δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό της Δανίας «Danmarks Radio»:
«Τα αγόρια βρίσκονταν υπό την επήρεια ηρεμιστικών για να μην πανικοβληθούν. Δεν ήταν εντελώς αναίσθητα, αλλά δεν έδιναν απαντήσεις».
O Δανός Ιβάν Κάρατζιτς είναι εκπαιδευτής καταδύσεων που ζει στην Ταϊλάνδη και παίρνει μέρος στην επιχείρηση ως συνοδός - δύτης. Έχει προσφερθεί εθελοντικά να συνδράμει της προσπάθειες των αρχών της Ταϊλάνδης. 
Γιατί δεν επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους
Tα παιδιά που ήδη έχουν απεγκλωβιστεί δεν έχουν έρθει ακόμα σε επαφή με τις οικογένειές τους καθώς πρέπει πρώτα να περάσουν από εξετάσεις και 48ρη παρακολούθηση.
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία το 38χρονου πατέρα Σόμπονο Σομπιανγκιγιάι, ο οποίος μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι προηγούνται τα πιο γερά παιδιά. 
«Δεν μας έχουν πει ποια παιδιά απεγκλώβισαν. Δεν μπορούμε να επισκεφθούμε τα αγόρια στο νοσοκομείο επειδή πρέπει να τα παρακολουθούν για 48 ώρες. Ελπίζω να έχουμε καλά νέα σήμερα». 
Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερο υπάλληλο του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης, οι γονείς θα μπορέσουν να δουν τα παιδιά, απαγορεύονται όμως η φυσική επαφή και οι συγκινήσεις, στην πρώτη περίπτωση μέχρι να βγουν οι εξετάσεις και στη δεύτερη για καθαρά ψυχολογικούς λόγους προκειμένου να είναι ομαλή η ανάκαμψή των παιδιών.
Ο επιθεωρητής του υγειονομικού τμήματος της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι «οι επισκέπτες των παιδιών θα μπορούν μόνο να τα συναντήσουν εκ του μακρόθεν και να συνομιλήσουν μαζί τους. Δεν μπορούν να τα αγκαλιάσουν και θα πρέπει να έχουν απόσταση ενός με δυο μέτρα με τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πώς οι γιατροί υποβάλλουν τα παιδιά σε εξετάσεις προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν σοβαρές λοιμώξεις όπως η λεπτοσπείρωση και η μελωδόωση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα παιδιά έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος, ούρων και έχουν κάνει ακτινογραφίες θώρακος. Ακόμη οι γιατροί ανησυχούν για το σύνδρομο επανασίτισης από το οποίο κινδυνεύουν άτομα τα οποία έχουν υποστεί σοβαρό υποσιτισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.