Τελευταίες Ειδήσεις

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σώζει το πάρκο Καλαμπάκας-Με την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ της Θεσσαλίας 2014-2020



Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έσωσε τελικά την πρόταση για την δημιουργία πάρκου στην Καλαμπάκα μετά από την έγκριση σχετικού αιτήματος του Δήμου που είχε απορριφθεί προηγουμένως η χρηματοδότησή του από την Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ.
Ειδικότερα έργα ιδιαίτερης σημασίας που αναμένεται να βελτιώσουν την εικόνα των πόλεων Αγριάς, Νέας Αγχιάλου, Γιάννουλης, Ελασσόνας, Καλαμπάκας, Παλαμά και Φαρσάλων, πρόκειται να ξεκινήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα, αναβαθμίζοντας τις υποδομές και δίνοντας έναν άλλο «αέρα» στις συνοικίες των εν λόγω περιοχών. Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε  την ένταξη στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, και συγκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Προστασία του περιβάλλοντος - Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον» 7 νέα έργα που αφορούν σε δημιουργία / ανάπλαση υπαίθριων χώρων στους οικισμούς προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, με Δικαιούχους τους Δήμους Βόλου, Λάρισας, Ελασσόνας, Καλαμπάκας, Παλαμά και Φαρσάλων.
Όσον αφορά την Καλαμπάκα η πράξη αφορά στην ανάπλαση τεσσάρων κοινοχρήστων χώρων στην πόλη που αναλύονται ως κάτωθι:

  1. Στο Ο.Τ. 187 που βρίσκεται στις νοτιοανατολικές παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος Καλαμπάκας, δημιουργείται ένα δημόσιο πάρκο, που στοχεύει να αποτελέσει πόλο έλξης και χώρο αναψυχής για τους δημότες της Καλαμπάκας και όχι μόνο. Αποτελείται από έναν περιφερειακό και ένα κεντρικό άξονα κυκλοφορίας, μια κεντρική πλατεία, που σηματοδοτείται από μια φυτεμένη ράμπα, τμήμα της οποίας στεγάζει τους χώρους υγιεινής, και μια περιφραγμένη παιδική χαρά στην καρδιά του πάρκου. Επίσης περιλαμβάνει μια υπαίθρια σκακιέρα, έναν χώρος άθλησης ενηλίκων, έναν στεγασμένο χώρο για τραπέζια επιτραπέζιας αντισφαίρισης (ping-pong) και μια μικρή πλατεία ελλειψοειδούς κάτοψης στο ψηλότερο σημείο του τεχνητού λόφου νοτιοανατολικά.
  2. Ανακατασκευή πεζοδρομίων αριστερά και δεξιά της οδού Σιδηροδρόμου, μήκους 200,00 μ. περίπου, από την είσοδο της πόλης Καλαμπάκας (οδός Πίνδου) έως την πλατεία Ρήγα Φεραίου. Τα πεζοδρόμια διαμορφώνονται με το υπάρχον πλάτος 2,50 μ εκατέρωθεν, ενώ κατασκευάζεται λωρίδα όδευσης τυφλών και ράμπες για ΑΜΕΑ. Η πλακόστρωση κατασκευάζεται από κυβόλιθους χρωματικής απόχρωσης γκρι και προβλέπεται η εγκατάσταση δικτύου οδοφωτισμού με φωτιστικά τύπου LED, όμοια με τα υπάρχοντα φωτιστικά της οδού Τρικάλων.
  3. Αισθητική αποκατάσταση των σκαλοπατιών της οδού Σκαρλάτου, σε συνέχεια του πεζόδρομου έμπροσθεν της Κωστάντειου Σχολής, τα οποία οδηγούν στο δρόμο προς τον Ιερό Ναό Παναγίας Καλαμπάκας καθώς και ηλεκτροφωτισμό του πεζοδρόμου, τοποθέτηση χειρολισθήρα για τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και τοποθέτηση δίφωτων φωτιστικών, παραδοσιακού τύπου.
  4. Αναβάθμιση παιδικής χαράς, στο Ο.Τ. 287, οδός Καλοστύπη και Αναλήψεως. Ο εξοπλισμός που έχει επιλεγεί, περιλαμβάνει ποικιλία δραστηριοτήτων, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ηλικιακών ομάδων. Μετά την ολοκλήρωση όλων των παρεμβάσεων, η παιδική χαρά θα διαθέτει δύο εισόδους κοινού, ζώνη όδευσης στο εσωτερικό της, κατάλληλο και επαρκή φωτισμό, επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, φυσικά σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή, καλάθια απορριμμάτων, σύστημα αποτροπής εισόδου αδέσποτων ζώων, ζώνες πρασίνου, πινακίδα εισόδου, μεταλλική περίφραξη. Ο περιβάλλων χώρος της Παιδικής χαράς διαμορφώνεται κατάλληλα, με την πλακόστρωση των περιμετρικών πεζοδρομίων, την επένδυση του περιμετρικού τοιχίου επί της οδού Αντ. Καλοστύπη με πέτρα και την κατασκευή ράμπας ΑΜΕΑ στην είσοδο επί της οδού Αναλήψεως.
Σημειώνεται τέλος ότι η πόλη της Καλαμπάκας δεν διαθέτει ανοικτούς δημόσιους χώρους για την άθληση και αναψυχή των πολιτών της, ενώ η αναλογία κατοίκων / πρασίνου είναι σε ποσοστά χαμηλότερα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Επιπρόσθετα, ο Δήμος Καλαμπάκας αν και αποτελεί σημαντικό εθνικό πόλο τουριστικής έλξης (λόγω των Μετεώρων και προσφάτως του σπηλαίου της Θεόπετρας), εντούτοις δεν διαθέτει στο αστικό του περιβάλλον εκείνους τους κοινόχρηστους χώρους που βελτιώνουν την αισθητική του τοπίου και προσδίδουν νέες ενεργητικές – δημιουργικές δραστηριότητες, οι οποίες αυξάνουν την ελκυστικότητα του αστικού κέντρου και το χρόνο παραμονής των επισκεπτών. Για τους ανωτέρω λόγους, κρίνεται αναγκαία η υλοποίηση της πράξης, προκειμένου να επιτευχθούν η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και η αύξηση της ελκυστικότητας του αστικού κέντρου.



2 σχόλια:

  1. Τον λυπήθηκε ο Αγοραστός !
    Το μεγάλο έργο του Σινάνη που θα δώσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην πόλη !
    Ετοιμάσου Ράντο για εγκάινια... εαν δεν έχουμε καμία αναβολή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και το θαύμα εγένετο !
    Και το όνομα αυτού "ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.