Τελευταίες Ειδήσεις

Tελέστηκαν τὰ ἐγκαίνια τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἡσυχαστηρίου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Βαρλαάμ



Ένα μοναδικό γεγονός για την ιστορία του Ησυχαστηρίου της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ  έλαβε χώρα κατά την Κυριακή 24η Ιουνίου 2018.
Οι ακολουθίες τελέσθηκαν με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Σταγών και Μετεώρων κ.Θεοκλήτου .
Νωρίς το πρωί της Κυριακής κατέφθασαν ο Σεβασμιώτατος, Ηγούμενοι, Κληρικοί και Μοναχοί και πλήθος ευλαβών Χριστιανών. Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας  ο οποίος και ανέγνωσε γονυπετής τις πρώτες ευχές των Εγκαινίων. Στη συνέχεια ο Αρχιερέας και ο λοιπός Κλήρος ενδύθηκαν τα άμφιά τους και πραγματοποίησαν τις τρείς λιτανεύσεις κύκλω του εγκαινιαζομένου ναού με τα Άγια Λείψανα και αφού είχαν εξέλθει από την εκκλησία άπαντες, όπως ορίζει το Τυπικό. Κατόπιν ο Μητροπολίτης μας τοποθέτησε εντός του «φυτού» (= οπή στο μέσον της Αγίας Τραπέζης) τα ιερά Λείψανα των Αγίων Ιερομαρτύρων  το οποίο σφράγισε με την κηρομαστίχη (= υγρό από κερί, λάδι και άλλα μυρωδικά που παρασκευάζεται για τα Εγκαίνια).
Στη συνέχεια οι Αρχιερέας έπλυνε την  Αγία Τράπεζα με σαπούνι και αρώματα, την έχρισαν με Άγιο Μύρο και την ένδυσαν με το «κατασάρκιο» (= ανθεκτικό ύφασμα που τυλίγει την Αγία Τράπεζα δια παντός· επ’ αυτού υπογράφει ο Αρχιερέας) και καινούργια καλύμματα. Ακολούθως έχρισαν με Άγιο Μύρο και τους τοίχους του Ναού σημειώνοντας το μονόγραμμα του Χριστού (Χ Ρ). Τέλος ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ.  Θεόκλητος άναψε την ακοίμητη κανδήλα της Αγίας Τραπέζης και από αυτήν ανάψαμε όλα τα υπόλοιπα κανδήλια.

Η τελετή έκλεισε με προσφώνηση του Καθηγουμένου του Ιερού Ησυχαστηρίου  Αρχιμ. Ισιδώρου , προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, τον οποίο ευχαρίστησε θερμώς. 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα Εγκαίνια του ναού που τέλεσε  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας είναι για πρώτη φορά ως επίσκοπος. Οι Ηγούμενοι των Μετεώρων ευχήθηκαν στον Σεβασμιώτατο μας  να τον αξιώσει ο Παντοκράτορας Κύριό μας να εγκαινιάσει πολλούς Ναούς προς δόξαν του Αγίου Ονόματός Του, όπου θα ευλογούνται και θα αγιάζονται οι πιστοί έως της συντελείας του αιώνος. Αμήν.






Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.