Τελευταίες Ειδήσεις

ΔΙΑΒΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ. …ΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΥΣΙΩΝ…




Η διάθεση να σε εντοπίσω στη συστρεφόμενη εντός μου γη των απουσιών….
Κάπως έτσι ξεκινά, μία ακόμη ποιητική της περιπλάνηση, η Κική Δημουλά, αναζητώντας στη γη των απουσιών της, το δικό της χώρο έκφρασης, ζωής και φωτός. Όλοι οι άνθρωποι αναζητούν χώματα, βήματα, μυρωδιές. Όπου κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκονται. Αναζητήσεις με εικόνες, αναμνήσεις, πόθους όμορφους, ελπίδες, θελήματα. Κι ο Θεός, όταν έρθει η ώρα, δίνει ευλογίες, για τις οποίες εκείνος γνωρίζει τα πως και τα γιατί.
Ο καθένας είναι περήφανος για τον τόπο του. Ίσως, όχι όλοι. Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα ευλογημένος και περήφανος, που κατάγομαι από αυτή την ευλογημένη γη, τη Διάβα Καλαμπάκας. Τη γη, στα χώματα της οποίας βάδισαν άγιες μορφές, άνθρωποι με ήθος και αγάπη για τον τόπο τους. Τη γη όπου οι άνθρωποι της, διακρίνονται από την καλοσύνη και την ευγένεια τους. Η πανέμορφη φύση της Διάβας, ζωντανεύει καθώς, λίγο πιο δίπλα, τα μοναστήρια των Μετεώρων δίνουν από το ουράνιο κάλλος τους στη γύρω περιοχή. Δίπλα στη Διάβα, η πόλη της Καλαμπάκας, μία πόλη με ανθρώπους που ευλαβούνται τον Θεό και νιώθουν το μυστήριο της ευλάβειας και της κάθε σάρκωσης μέσα στη ζωή τους.

Μεγάλη ευλογία, τα Μετέωρα, μαρτυρώντας εδώ και αιώνες πως ο Θεός δεν βρίσκεται πολύ μακριά από τον άνθρωπο και πως η ζωή έχει αξία όταν ανεβαίνει ψηλά. Οι Ιερές Μονές των Μετεώρων δεν αποτελούν απλά ένα κόσμημα, ένα μέρος υψηλής επισκεψιμότητας, αλλά την παρουσία του Θεού στο χθες, στο σήμερον και στο αύριο. Μία διαχρονική μαρτυρία αγιοπνευματικής παρουσίας που αγιασμένη στις αγιογραφίες, στο θυμιατήρι και στο προσευχητάρι της ψυχής, ευωδιάζει Χριστό στους αιώνες των αιώνων.
 Ο τόπος μου, τους τελευταίους μήνες, έχει μία μοναδική, ακόμη, ευλογία. Έχει νέο Επίσκοπο, τον Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητο. Άνθρωπος, απλός, προσιτός, συμπαθητικός, χαρισματικός, έξυπνος, οραματιστής. Επίσκοπος με αγάπη, με χαμόγελο που ζωγραφίζει τη γη της καρδιάς του, με εκφραστικά μάτια, με θεολογικό λόγο, υποψιασμένο λόγο, εύστοχο λόγο, διεισδυτικό λόγο, σκέψεις που διεγείρουν στον άλλον, τον πόθο της προσφοράς και της διακονίας. Επίσκοπος που σέβεται τον άλλον, όποιος κι αν είναι, αφού τον αντικρίζει ως εικόνα Θεού, χωρίς να γίνεται αδιάφορος μαζί του. Ένα πρόσωπο, που σε ελκύει να το συναντήσεις, να συζητήσεις, να ταυτιστείς.
Η Διάβα είναι ένα χώμα που ανασαίνει. Έχει ζωντανά τα αισθητήρια του. Κάθε εποχή. Φθινόπωρο, χειμώνα, άνοιξη, καλοκαίρι. Κάθε εποχή ξυπνάει αντίστοιχες αναμνήσεις. Κάθε λεπτό σου δίνει ζωή. Χάνεσαι. Χάνεσαι κι αφήνεσαι στο πράσινο της, στα δέντρα της, στα άνθη της, στα νερά της, στον αέρα της. Και η «γη απουσιών» της Κικής Δημουλά, γίνεται γη παρουσιών και ευλογημένων στιγμών…
Ηρακλής Αθ. Φίλιος
Βαλκανιολόγος, Θεολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.