Τελευταίες Ειδήσεις

Αρχαιολογική φωτογραφία σ’ έναν απόλυτα ταιριαστό χώρο στα Τρίκαλα





Η έκθεση αρχαιολογικής φωτογραφίας του γνωστού αρχαιολόγου Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη φιλοξενείται από την περασμένη Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 σε ένα υπέροχο χώρο στα Τρίκαλα.
Είναι η τρίτη κατά σειρά πόλη της Θεσσαλίας – μετά την Λάρισα και το Βόλο- που φιλοξενεί την έκθεση και ήδη έχουν δει αρκετές εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλίας.
Η έκθεση με τον τίτλο «Μνήμης Ψήγματα» φέρει ακέραιη την υπογραφή του Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη, είναι βιωματική και αποτελεί «κτήμα» του εκθέτη, καθώς συνδέεται άμεσα με την επαγγελματική του δραστηριότητα χρόνων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
Την διοργάνωση της έκθεσης αρχαιολογικής φωτογραφίας του εκθέτη έχει ο Δήμος Τρικαίων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.
Τα εγκαίνια έγιναν το απόγευμα της Τρίτης 19 Ιουνίου 2018 με την παρουσία εκπροσώπων της πόλης των Τρικάλων, αρχαιολόγων, δημοσιογράφων, ανθρώπων που λατρεύουν την αρχαία κληρονομιά της πατρίδας μας, αλλά και τη φωτογραφία.

Οι 60 αρχαιολογικές φωτογραφίες του Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη εκτίθενται σε έναν πανέμορφο χώρο, το Οθωμανικό Λουτρό Τρικάλων (πρώην Δικαστικές Φυλακές), που εδώ και ένα χρόνο -και αφού διαμορφώθηκε από το Δήμο Τρικαίων- αποτελεί ιδανικό τόπο για ανάλογες εκδηλώσεις. Στο ίδιο άλλωστε κτίριο στεγάζεται και το Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη.
Σύντομους χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, η Προϊσταμένη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Τρικάλων  Κρυσταλλία Μαντζανά και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Δημήτρης Χορταργιάς, οι οποίοι επισήμαναν την σπουδαιότητα της δουλειάς του κ. Χατζηαγγελακη που αποτυπώνει περιοχές της Θεσσαλίας όπου έγιναν ανασκαφές.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής και τ. Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, ο πρώην Δήμαρχος Τρικαίων και βουλευτής Μιχάλης Ταμίλος, ο νυν Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας Γιάννης Τόλιας, ο Διευθυντής Αστυνομίας Τρικάλων κ. Γ. Σπηλιόπουλος, η προϊσταμένη της Αρχαιολογίας Λάρισας κ. Σδρόλια και πολλοί ακόμη.
Τους παρευρισκόμενους στην έναρξη λειτουργίας της έκθεσης, ξενάγησε ο εκθέτης, ο οποίος με πολύ βιωματικό τρόπο περιέγραψε την ιστορία της κάθε αρχαιολογικής του φωτογραφίας.
Η φωτογραφική απεικόνιση στην Αρχαιολογία, επισημαίνει ο κ. Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης, έχοντας ως υπόβαθρο την καλή γνώση του εξοπλισμού και της τεχνικής, ενισχύει την καθαρά επιστημονική και τεχνική καταγραφή της αρχαιότητας, μα και την αισθητική προσέγγιση της αρχαίας τέχνης.
Η έκθεση «Μνήμης Ψήγματα» προσεγγίζει και ανιχνεύει με εικαστική διάσταση ορισμένα μνημεία και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας, ήτοι της Λάρισας, των Τρικάλων, της Καρδίτσας και της Μαγνησίας.
Αποτελείται από ενότητες, που μέσα από επιλεγμένες φωτογραφίες μίας περιόδου είκοσι πέντε ετών, αφηγούνται και περιγράφουν την απεικόνιση αρχαιοτήτων μέσα από την ανασκαφική διαδικασία, την αποκάλυψη αγαλματιδίων ή άλλων ευρημάτων, την επιγραφική τεκμηρίωση ταύτισης πόλεων, την παρουσίαση κάποιων αρχαίων ναών, την προβολή ορισμένων αρχαίων ευρημάτων, προτείνοντας με μία άλλη ματιά, άλλοτε διακριτικά και άλλοτε με άμεσο και έντονο τρόπο, τη δημιουργική παρουσία του φωτογράφου στον χώρο.
Ενδεικτικά παρουσιάζονται ανασκαφικές απόψεις από αρχαιολογικές θέσεις – από τον Συκεώνα, τους Γόμφους, το Φανάρι, τα Τρίκαλα – από οικόπεδα στις οδού Παγκάλου, Ζαλοκώστα, Κρυστάλλη, από τη Λάρισα βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία της, τμήματα λειψάνων της οχυρωματικής τεχνικής των πόλεων – Αγρελιά Τρικάλων, Γορίτσα Βόλου, Βελίκα Λάρισας, Γριζάνο Τρικάλων – αρχαίους ναούς από τη Μητρόπολη Καρδίτσας, τον Σωρό Βόλου, το Πύθιο Ελασσόνας, βυζαντινοί ναοί – Πόρτας Παναγιά Πύλης, Τιμίου Σταυρού Κρανέας και Κλοκοτού Τρικάλων, νεότερα κτίρια, καθώς επίσης και επιλεγμένα αρχαία ευρήματα.
Ο Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης είναι αρχαιολόγος και Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, δίδαξε αρχαιολογία και στο Πανεπιστήμιο και στις δύο τελευταίες συνθέσεις είναι μέλος της διοίκησης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουλίου 2018 και θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι.






Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.