Τελευταίες Ειδήσεις

Κώστας Μαράβας : Κατασκευή Βοτανικού Πάρκου Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών



Κώστας Μαράβας : Κατασκευή Βοτανικού Πάρκου Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών . Τι προβλέπεται, τα πολλαπλά οφέλη…Την λειτουργία βοτανικού κήπου στην Πιαλεία, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Πύλης Κ. Μαράβας, γεγονός  το οποίο στο τελευταίο Δ.Σ. του Δήμου Πύλης, πέρασε με ομόφωνη απόφαση ως πρόταση του Προεδρείου & αφορούσε τον καθορισμό χρήσεων γης δημ. εκτάσεων & την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ του Δ. Πύλης & του Εργαστηρίου Ανθοκομίας & Αρχιτεκτονικής Τοπίου Θεσσαλίας.

Ο Βοτανικός Κήπος ή Το Βοτανικό Πάρκο Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στην Τ.Κ. Πιαλείας λοιπόν, θα κατασκευαστεί σε τρεις ανεξάρτητους χώρους: το χώρο των παλιών λουτρών, στο απέναντι τμήμα του Πάρκου «Ασκληπιού» και στο γειτνιάζοντα χώρο του κοιμητηρίου Πιαλείας.

Το Πάρκο αποβλέπει στην εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση, την πολιτιστική ανάδειξη και την οικονομική στήριξη της ευρύτερης περιοχής. Κοινό – στόχος είναι:

  • οι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων
  • το κοινό που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τα οφέλη υγείας που προκύπτουν από τη χρήση και την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών
  • οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί ως επιστημονική υποστήριξη για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας (παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση, εμπορία)
  • επισκέπτες φυσιολατρικού και πολιτιστικού τουρισμού
Οι παρεμβάσεις διαμόρφωσης είναι ήπιες και περιλαμβάνουν:
  • Διαμόρφωση χώρου των παλιών λουτρών.
  • Αρχικά θα οριοθετηθούν οι θέσεις φύτευσης κάθε είδους σε παρτέρια. Για το διαχωρισμό θα χρησιμοποιηθούν φυσικά υλικά όπως ξύλα και μικρές πέτρες. Ταυτόχρονα θα σχηματιστεί εσωτερική οφιοειδής διαδρομή τύπου λαβύρινθου, που θα κατευθύνει τον επισκέπτη σύμφωνα με το σχέδιο παρουσίασης ή περιήγησης στο χώρο από την είσοδο προς το κτήριο των λουτρών. Θα γίνει ρίψη φυτικής γης προκειμένου για την ισοπέδωση και την δημιουργία συνθηκών αποστράγγισης για την προαγωγή της υγείας των φυτών. Ο διάδρομος θα στρωθεί με γεωύφασμα για την προστασία από τα ζιζάνια και την αποφυγή δημιουργίας λάσπης, το οποίο θα επικαλυφθεί με ψιλό χαλίκι. Θα κατασκευαστεί είσοδος από την άλλη πλευρά της στάσης λεωφορείου, η οποία θα είναι η κύρια είσοδος στο χώρο, ενώ η υπάρχουσα να χρησιμεύει ως έξοδος και είσοδος εξυπηρέτησης υλικών. Επίσης θα εγκατασταθεί αυτόματο σύστημα άρδευσης με σταγόνα για οικονομία νερού και αθόρυβη λειτουργία.
  • Το κτίριο των λουτρών θα καθαριστεί και εάν χρειάζεται θα γίνουν εργασίες επισκευής του χώρου, ώστε να είναι επισκέψιμος από το κοινό και ασφαλής κατά τη χρήση (κατασκευή ράμπας ΑΜΕΑ κ.α.). Τα έπιπλα που βρίσκονται εντός του κτιρίου θα χρησιμοποιηθούν ως καθίσματα ή χώροι δραστηριότητας και εκπαίδευσης ιδίως μαθητών. Επίσης θα δημιουργηθεί φωτογραφική έκθεση με τα καλλιεργούμενα είδη και θα διατίθεται ανάλογο πληροφοριακό υλικό.
  • Στην αυλή των δημοτικών λουτρών και στο πάρκο Ασκληπιού απέναντι θα γίνει διαμόρφωση χώρου ώστε να μπορεί να είναι επισκέψιμος κυρίως για εκπαιδευτικούς λόγους. Με φυσικά υλικά – ξύλα, πέτρες και χαλίκι -θα γίνει οριοθέτηση μιας διαδρομής, η οποία θα ακολουθεί το σχέδιο φύτευσης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που ενδημούν κυρίως στην περιοχή. Εάν χρειαστεί για λόγους υγείας των φυτών θα γίνει προσθήκη φυτικής γης για την δημιουργία των απαραίτητων στραγγιστικών συνθηκών ανά ποικιλία. Επίσης θα εγκατασταθεί κατάλληλο αρδευτικό σύστημα σταγόνα. Η σύνδεση της αυλής των λουτρών με το πάρκο θα γίνει με οπτικές παρεμβάσεις στο οδόστρωμα – διαγραμμίσεις – και αν καταστεί δυνατό σε δεύτερο χρόνο θα γίνει κατασκευή διάβασης. Από το Πάρκο ως το χώρο δίπλα από το Νεκροταφείο θα διαμορφωθεί διάδρομος ασφαλούς κίνησης των μαθητών, εφόσον επιτραπεί η κατασκευή χαμηλών θερμοκηπιακών υποδομών, που θα χρησιμεύουν για την παραγωγή μοσχευμάτων για την συντήρηση του Πάρκου και την προώθηση της καλλιέργειας αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών στους κατοίκους του Δήμου Πύλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.