Τελευταίες Ειδήσεις

Τουρκικές εκλογές: Θρίαμβος για Ερντογάν από τον πρώτο γύρο-Πήρε και την Βουλή




Νίκη Ερντογάν από τον πρώτο γύρο δείχνουν οι κάλπες στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στο 87,5% των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 53,6%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ ακολουθεί με 30,3%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,5% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 7,6%.

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 84,5% το AKP του Ερντογάν λαμβάνει 43,3% (297 έδρες), 22,1% και 142 έδρες το CHP του Ιντζέ, το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ 10% (45 έδρες) και το φιλοκουρδικό HDP με 10,5% μπαίνει στη βουλή εξασφαλίζοντας 65 έδρες, ενώ το MHP (εθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν) πιάνει 11,4% (51 έδρες).

Με την διαφαινόμενη νίκη του ο κ. Ερντογάν θα αναλάβει ριζικά ενισχυμένη προεδρία, η οποία αποκτά πλέον ευρύτατες αρμοδιότητες και απορροφά τις εκτελεστικές εξουσίες της υπό κατάργηση πρωθυπουργίας. Η θητεία του νέου προέδρου θα διαρκέσει έως το 2023 ενώ ο κ. Ερντογάν θα μπορεί να διεκδικήσει μια ακόμα πενταετία.



Δεύτερος στις προεδρικές εκλογές, με 29,73%, βρίσκεται ο υποψήφιος του κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις διεκδικητές βρίσκονται σε μονοψήφια ποσοστά. Ο κ. Ερντογάν φαίνεται πως επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου άρχισε την σταδιοδρομία του ως δήμαρχος την δεκαετία του 1990.

Απογοητευτική είναι η επίδοση της Μιράλ Ακσενέρ, που δεν αποσπά περισσότερο από το 7,5%, ενώ ο φιλοκούρδος Ντεμιρτάς, που διεξήγαγε την καμπάνια του μέσα από την φυλακή, βρίσκεται στο 6,42%.

Tο πρώτο συγχαρητήριο τηλεφώνημα που έλαβε ήταν από τον σύμμαχό του, τον εθνιστική Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.