Τελευταίες Ειδήσεις

Σημείο ντροπής η βία κατά των γυναικών-Τόνισε ο ψυχίατρος Χρίστος Λιάπης σε ομιλία του στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας



Το θέμα της καταπολέμησης της «Βίας κατά των γυναικών» ήταν το αντικείμενο ενδιαφέρουσας εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας με ομιλητή τον Ψυχίατρο και Διδάκτορα του Πανπιστημίου Αθηνών Χρίστο Λιάπη.
Ο Καλαμπακιώτης καταξιωμένος επιστήμων ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο χώρο της Βιβλιοθήκης και ανέλυσε με γλαφυρό και προσιτό λόγο το τόσο ενδιαφέρον και σοβαρό θέμα αφού τα φαινόμενα της κακοποίησης και της άσκησης βίας κατά γυναικών εξακολουθούν να παρατηρούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Όπως παρουσίασε με στοιχεία μία ματιά σε αυτά και στις διάφορες μαρτυρίες, προκαλεί έκπληξη και αγανάκτηση:
  • 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
  • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
  • 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
  • 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Πέραν αυτών για το φλέγον ζήτημα της «Βίας κατά των γυναικών» ο κ. Λιάπης επισήμανε ότι ακόμη και σήμερα αποτελεί σημείο ντροπής για τα θύματα, ενώ η μόνη ντροπή θα έπρεπε να ανήκει στους θύτες. Ένα φαινόμενο που ήταν μεν διαρκώς παρόν σε όλες τις ανδροκρατούμενες κοινωνίες, αλλά και το οποίο παρουσιάζει έντονη αλληλεπίδραση, στις εξάρσεις και στις μεταβολές του, με την τρέχουσα κοινωνικοοικονομική συγκυρία της κρίσης.

Το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο σχετικό ψήφισμά του της 6ης Φεβρουαρίουτου 2013 αναφέρεται στην κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών ως συνέπεια και ταυτόχρονα ως αιτία της γενικότερης ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Κορυφαία δε προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών πρέπει να είναι η εξάλειψη των κοινωνικο-πνευματικών στάσεων που ευνοούν τις διακρίσεις και υποδαυλίζουν την υποδεέστερη θέση των γυναικών στην κοινωνία, με επακόλουθο την ανοχή της βίας κατά των γυναικών τόσο στην ιδιωτική, όσο και στη δημόσια σφαίρα.
Τέλος ο κ. Λιάπης μετά την ομιλία του αφιέρωσε χρόνο για να απαντήσει σε ερωτήματα και απορίες του ακροατηρίου το οποίο και τον ευχαρίστησε για την τόσο ενδιαφέρουσα ανάλυση και προσέγγιση του θέματος ενώ την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κ. Κατσιαμάνη.





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.