Τελευταίες Ειδήσεις

Ε65 : Εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για το Καλαμπάκα-Εγνατία



Ακόμα ένα μεγάλο βήμα έγινε στην προετοιμασία για την προώθηση προς υλοποίηση του βόρειου αναβαλλόμενου τμήματος του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, γνωστότερου ως Ε65. Συγκεκριμένα με απόφαση του ΥΠΕΝ (υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος), εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για το βόρειο τμήμα του Ε65 από την Καλαμπάκα μέχρι την Εγνατία Οδό μήκους 36,5χλμ περίπου (ΧΘ137,5-ΧΘ175)
Πρόκειται για το τμήμα στο οποίο άλλαξη η αρχική χάραξη και μετατοπίστηκε ανατολικά. Να θυμίσουμε πως σήμερα ο αυτοκινητόδρομος τελειώνει στο Μακρυχώρι Τρικάλων. Να θυμίσουμε ότι οι περιβαλλοντικοί όροι ήδη έχουν εγκριθεί από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας που ανήκει διοικητικά αυτό το τμήμα του Ε65.
Στο σύνολο του το βόρειο τμήμα ξεκινά από την περιοχή των Τρικάλων και αποτελείται από το τμήμα Μακρυχώρι Τρικάλων-Καλαμπάκα και Καλαμπάκα-Κηπουριό (σύνδεση με Εγνατία Οδό). Στο πρώτο τμήμα οι Περιβαλλοντικοί Όροι μένουν ως έχουν ενώ εδώ η πρόοδος κατασκευών που έχει συντελεστεί από την περίοδο 2008-2011 φτάνει το 40%.

Αυτή η έγκριση ουσιαστικά απελευθερώνει δυνάμεις και πλέον ανοίγει διάπλατα η πόρτα για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Υποδομών με την ΕΤΕπ για να μπορέσει το έργο να χρηματοδοτηθεί και να ξεκινήσει η κατασκευή του.
Άλλωστε ο Υπουργός ΥΠΟΜΕ Χρήστος Σπίρτζης, σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αναφέρει το προχωρημένο των επαφών για το βόρειο τμήμα του Ε65 που δίνει πρόσβαση στον οδικό άξονα στο δίκτυο της Εγνατίας Οδού και κατ`επέκταση της Ιόνιας Οδού. Όπως έχει δηλώσει η κατασκευή με την νέα χάραξη έχει κόστος μειωμένο κατά 250εκατ.ευρώ (από 650εκατ.ευρώ σε 400εκατ.ευρώ).
Η περίοδος των κατασκευών αναμένεται να διαρκέσει περίπου 3 χρόνια και εφόσον έχουμε ευτυχή κατάληξη στην χρηματοδότηση του έργου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 2019. Η κατασκευή θα γίνει από την Κ/Ξ Κεντρική Οδός Α.Ε.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΕΓΝΑΤΙΑ
Το τμήμα Καλαμπάκα Εγνατία θα διαθέτει όπως και όλος ο Ε65, δύο λωρίδες κυκλοφορίας +ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και σχεδιάζεται με ταχύτητα μελέτης 110χλμ/ώρα. Χωρίζεται σε δύο υποτμήματα: Νότιο υποτμήμα που είναι το Καλαμπάκα-Οξύνεια (ΧΘ137,5-ΧΘ148,135) και έχει μήκος 10.6χλμ. Το βόρειο υποτμήμα ξεκινά από την Καλαμπάκα (στο ύψος της Οξύνειας) και καταλήγει στο Κηπουριό Γρεβενών όπου συνδέεται με Ανισόπεδο Κόμβο με την Εγνατία Οδό και εχει μήκος 33,3χλμ.
Θα κατασκευαστούν 3 ανισόπεδοι κόμβοι σε Οξύνεια, Αγιόφυλλο-Καρπερό και Εγνατία (στο Κηπουριό), ένας μετωπικός σταθμός διοδίων στην Οξύνεια, δύο χώροι στάθμευσης, ένα Κέντρο Ελέγχου-Συντήρησης και ένα ΣΕΑ.
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα αναπτυχθούν τρεις εργοταξιακοί χώροι: κεντρικό εργοτάξιο του έργου που εξυπηρετεί και το νότιο υποτμήμα (στη ΧΘ130), εργοτάξιο διάνοιξης σήραγγας, εργοτάξιο εξυπηρέτησης βόρειου τμήματος
Όπως αναφέρεται στην απόφαση «Με την τροποποίηση του σχεδιασμού στο νότιο υποτμήμα δεν διαφοροποιείται σε σημαντικό βαθμό η χάραξη του αυτοκινητοδρόμου (σε σχέση με αυτή που αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά με την κ.υ.α.147014/18.11.2005) αλλά επιτυγχάνονται μειώσεις των διαστάσεων των επιχωμάτων και ως εκ τούτου περιορίζονται οι συνδεόμενες με αυτά περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ βελτιώνεται η μορφή του ανισόπεδου κόμβου Γρεβενών.
Με την τροποποίηση της χάραξης του βόρειου υποτμήματος
μετατίθεται η χάραξη του αυτοκινητοδρόμου εκτός της ζώνης «μόνιμης παρουσίας αρκούδας ιδιαίτερα σε
κρίσιμες φάσεις του ετήσιου κύκλου», καθώς και η σύνδεση με την Εγνατία Οδό σε θέση που επιτρέπει τη διαμόρφωση ανισόπεδου κόμβου, χωρίς μεγάλες επιπτώσεις
στα προσφάτως κατασκευασμένα έργα της τελευταίας». Η ισχύς των Περιβαλλοντικών Όρων είναι μέχρι τις 21 Μαϊου 2028.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.