Τελευταίες Ειδήσεις

ME ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ




         
Με μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων όλων των ηλικιών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη  η εκδήλωση της ΤΟ Τρικάλων του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος. 
  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο των πρώην φυλακών Τρικάλων, που όπως τόνισε κατά το χαιρετισμό του ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος ,Γραμματέας της ΤΕ Τρικάλων «είναι ένας από τους πολλούς τόπους, κομμάτι της ιστορίας στενά δεμένο με το λαϊκό κίνημα και την 100χρονη ιστορία του ΚΚΕ, Είναι ένας τόπος μαρτυρίου που το αστικό κράτος επιδίωξε, χωρίς να τα καταφέρει, να το τσακίσει, να εξοντώσει φυσικά και ηθικά το ΚΚΕ  Πριν δυο το ΚΚΕ σε εκδήλωσή του σ’ αυτό τον χώρο ανέδειξε  αυτές τις ηρωικές σελίδες της δράσης του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στην πόλη μας, ως στοιχείο της ταυτότητάς μας. Ως συνέχεια αυτής της προσπάθειας θα είναι η αποτύπωση  σε μια καλαίσθητη έκδοση του αρχειακού υλικού που συγκεντρώσαμε και συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε από τους πολιτικούς κρατούμενους των φυλακών Τρικάλων στις δεκαετίες από 1940μέχρι και 70.  Επίσης,  μέσα στον Ιούνη θα οργανώσουμε την εκδήλωση για το έκτακτο στρατοδικείο Τρικάλων 1946-49 με εκατοντάδες θανατικές καταδίκες  , στον τόπο εκτέλεσής τους στα Νταμάρια  ,κάτω από το λόφο του προφήτη Ηλία. Από τα κελιά των παλιών φυλακών Τρικάλων έβγαιναν αγέρωχοι οι μελλοθάνατοι για τα Νταμάρια.

Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε  την πραγματική ιστορία των αγώνων του λαού και του τόπου μας.Την ιστορία που είτε μας κρύβουν, είτε μας την παρουσιάζουν όπως θέλουν οι εκμεταλλευτές, γιατί μας θέλουν  σήμερα με σκυμμένο το κεφάλι.» 

Στην κεντρική ομιλία ο Κ.Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέπτυξε  την εξέλιξη της όξυνσης των γεωπολιτικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή μας, τη συμμετοχή της αστικής τάξης της χώρας μας στους ανταγωνισμούς, που εξελίσσονται και με πολεμικά μέσα , για τα δικά της οφέλη και την πολιτική στήριξη της κυβέρνησης σ’ αυτούς του σχεδιασμούς. Έτσι ανέφερε χαρακτηριστικά: « Η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε δυο βασικούς άξονες, που ο ένας  συμπληρώνει τον άλλον. Από τη μια μεριά είναι η "δίκαιη ανάπτυξη" και η καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων στο λαό.
Από την άλλη προωθεί την ιδέα της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" για την ασφάλεια και την σταθερότητα σε μια ασταθή περιοχή, μέσα από μια "πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική", όπως τη διαφημίζει.
Οι εξελίξεις τρέχουν, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε πολλές περιοχές του κόσμου, αλλά και στην περιοχή μας οξύνονται για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, εμπορευμάτων, για τον γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής.
Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ορμητήριο των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις δημιούργησαν ένα ισχυρό πλέγμα στρατιωτικών βάσεων και στρατηγείων, το οποίο διατήρησε και ενίσχυσε παραπέρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Πρόκειται για τη βάση της Σούδας, τη βάση κατασκοπευτικών ιπτάμενων ραντάρ στο Άκτιο, που αποτελούν το αυτί και το μάτι των ιμπεριαλιστών, τη βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών drones στη Λάρισα, το αεροδρόμιο στον Άραξο, που έχει την κατάλληλη υποδομή για πυρηνικά όπλα. Επίσης ετοιμάζουν βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη και βάση στη Σύρο.
Θυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές,  κάλεσε το 2016 το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Στην συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Τραμπ αποφασίστηκε η αναβάθμιση των βάσεων, μεγαλύτερη εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, επεμβάσεις και πολέμους.
Είναι αποκαλυπτικός ο χαρακτηρισμός της Κυβέρνησης ως "μεντεσέ" - εργαλείο προώθησης των Αμερικανικών συμφερόντων, από τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα.
Σε μια περίοδο που η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, βιώνουν τη βαρβαρότητα, η Ελλάδα διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό πολεμικών δαπανών στην Ευρώπη μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Οι δαπάνες αυτές φτάνουν πάνω από 4 δις ευρώ το χρόνο για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.
Η ΕΕ στρατιωτικοποιείται παραπέρα. Άλλωστε, από τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ, τα 22 είναι μέλη της ΕΕ. ΝΑΤΟ και ΕΕ κινούνται σε ολόκληρη την υδρόγειο κατά των λαών.»

Στη συνέχεια ο Κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο κίνδυνο εμπλοκής του λαού μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο τονίζοντας: «Η Τούρκικη επιθετικότητα κλιμακώνεται. Ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο ακόμη και για πολεμική εμπλοκή, αυξάνεται.
Η Κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό και προσπαθεί να περάσει στους εργαζόμενους την αντίληψη ότι η ίδια είναι ικανή να δίνει λύσεις, ότι μπορεί να χειρίζεται δύσκολα προβλήματα και ότι η πάλη του λαού περισσεύει. Εμφανίζει δε, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως παράγοντες σταθερότητας και  ασφάλειας στην περιοχή. Ποιους; Αυτούς που βρίσκονται πίσω από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Ως ΚΚΕ ενημερώνουμε το λαό ότι οι εξελίξεις είναι επικίνδυνες και δικαίως ανησυχεί. Η ανησυχία όμως αυτή χρειάζεται να μετατραπεί σε μαζική δράση κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, να μην εγκλωβίζει την σκέψη στο πότε θα γίνει ο πόλεμος.
Επιβάλλεται τώρα ο λαός με την οργανωμένη πάλη του να διεκδικεί μαζικά:
Καμιά εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κανένας Έλληνας στρατιώτης, κανένας στρατιωτικός σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εκτός συνόρων. Καμία αλλαγή συνόρων και των διεθνών συνθηκών που τα έχουν καθιερώσει. Δυνάμωμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης με το λαό της Τουρκίας. Να κλείσουν οι Νατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Πρόσφατα, στην Σύνοδο της ΕΕ και στην Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας στη Βάρνα, έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί η ΕΕ ως υπερασπιστής της χώρας μας και της Κύπρου, αξιοποιώντας μια τυπική φραστική καταγγελία της Τούρκικης προκλητικότητας κατά της κυριαρχίας των δυο κρατών και τις συστηματικές παραβιάσεις των συνόρων.
Στην πράξη η ΕΕ αντιμετωπίζει την Τουρκία ως στρατηγικό σύμμαχο. 'Όταν λοιπόν μιλάνε για ευρωπαϊκά σύνορα από τη μια καλλιεργούν αυταπάτες και από την άλλη δίνουν το δικαίωμα στην ΕΕ για την ενδυνάμωση των επεμβάσεων σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μπορεί να την προστατέψει ο λαός μας,  στηριγμένος στην αλληλεγγύη άλλων λαών της περιοχής και διεθνώς.
Διαχρονικά οι ΗΠΑ- ΕΕ-ΝΑΤΟ έχουν βάλει το χέρι τους σε όλα τα δεινά του λαού μας. Τι να πρωτοθυμηθούμε ; Τις μεταπολεμικές επεμβάσεις κατά του ΚΚΕ, του ΕΑΜικού κινήματος, του ΔΣΕ; Τη στρατιωτική δικτατορία του 1967, την Τούρκικη εισβολή - κατοχή στην Κύπρο το 1974;
Αλήθεια, το ΝΑΤΟ δεν είναι αυτό που θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο στην υπηρεσία των δικών του σχεδιασμών;
'Η μήπως έπαψαν να καθορίζουν την σχέση τους με την Τουρκία με βάση την στρατηγική σχέση που έχουν μαζί τους;
Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949 για να στηρίξει το ιμπεριαλιστικό σύστημα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως μηχανισμός απειλής κατά της Σοβιετικής Ένωσης και του σοσιαλιστικού συστήματος, της πάλης των λαών.
Η Τουρκία και η Ελλάδα συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ από το 1952, ωστόσο τα προβλήματα είναι εδώ!

.

Βεβαίως η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν μπορεί να αθωώσει την αστική τάξη της Ελλάδας, η οποία προκειμένου να υπερασπίσει τα δικά της συμφέροντα, προσδένεται περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς  σχεδιασμούς και ενισχύει τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της. Την ίδια στρατηγική, τα ίδια συμφέροντα, υπηρετούν η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής- ΠΑΣΟΚ, όλα τα αστικά κόμματα, μαζί και η εγκληματική  ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
            Πίσω από τα παχιά λόγια περί "συνεργασίας", "ειρήνης" και διάφορα άλλα που ακούστηκαν στην πρόσφατη συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου- Ισραήλ, στη Λευκωσία,  κρύβονται οι επικίνδυνοι πολεμικοί ανταγωνισμοί και σχεδιασμοί στην περιοχή, οι απειλές Νετανιάχου ενάντια στο Ιράν, η αναζήτηση προσχημάτων για την στοχοποίησή του.
Στην ίδια συνάντηση ο Πρωθυπουργός αναγόρευσε τις ΗΠΑ- τη χώρα που πριν λίγο καιρό αναγόρευσε πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ- σε επιδιαιτητή για την επίλυση του Παλαιστινιακού.»

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Κ.Αβραμόπουλος για τη στάση του  εργατικού λαικού κινήματος μπροστά στον κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής ανέφερε χαρακτηριστικά:
« Η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Στην περίπτωση που ο ανταγωνισμός ανάμεσα μονοπώλια και στα καπιταλιστικά κράτη που εκφράζουν τα συμφέροντά τους, δεν εκτονωθεί προσωρινά σε συμβιβασμό, οδηγεί σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο είτε τοπικό - περιφερειακό είτε θα αγκαλιάσει περισσότερες δυνάμεις και χώρες. Το ΚΚΕ και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα δυναμώνουμε τον αγώνα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους εκμεταλλευτές τους. Η λεγόμενη "εθνική ενότητα που καλλιεργεί η Κυβέρνηση έχει ως στόχο να παγιδεύσει την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και των Αμερικανατοϊκών ιμπεριαλιστών.
Οι κομμουνιστές θα πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, για να ηττηθεί ο όποιος ξένος εισβολέας.
Ξεκαθαρίζουμε ότι δε θα δείξουμε καμία εμπιστοσύνη στην όποια αστική κυβέρνηση που θα κάνει πόλεμο.
Καμία ανοχή στην αστική τάξη που συμμετέχει στον πόλεμο για την προώθηση των δικών της οικονομικών συμφερόντων. Ο πόλεμος είναι ιμπεριαλιστικός και από τις δυο πλευρές, είτε επιθετικός, είτε αμυντικός.
Θα επιδιώξουμε ως ΚΚΕ να κατακτήσει η εργατική τάξη, ο λαός μας, την εξουσία.
Αυτήν ακριβώς την προοπτική θέλουν να εμποδίσουν. γνωρίζουν πολύ καλά τη δύναμη των ιδεών και της ιστορίας του ΚΚΕ. Γι αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο και μέσο, με το ψέμα, την συκοφαντία τον αντικομμουνισμό, να περάσουν στο λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία, ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ δεν είναι ρεαλιστικές, είναι ξεπερασμένες , αλλά και επικίνδυνες.
              Θέτουμε το ερώτημα στους εργαζόμενους, στους νέους και στις νέες να σκεφτούν: Ποιο είναι πραγματικά το "παλιό και ξεπερασμένο"; Τι είναι πραγματικά το "σύγχρονο και νέο" ;
Το παλιό και ξεπερασμένο είναι η βαρβαρότητα της καπιταλιστικής εξουσίας, που φέρνει τη φτώχια και την εξαθλίωση, που γεννά κρίσεις, ιμπεριαλιστικούς πολέμους και κάνει το λαό να υποφέρει.
Το πραγματικά σύγχρονο και νέο είναι να απολαμβάνει ο λαός τον πλούτο που παράγει. Να αξιοποιείται η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, για να μπορεί να δουλεύει η εργατική τάξη με καλύτερες συνθήκες,  λιγότερο χρόνο, με εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν καλύτερο επίπεδο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
Αναγκαία προϋπόθεση γι αυτό αποτελεί η κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, που είναι η πηγή της εκμετάλλευσης και του κέρδους, το βασικό εμπόδιο για την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής- λαϊκής οικογένειας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εξουσία της εργατικής τάξης, η οποία μετατρέπει τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής σε ιδιοκτησία όλης της κοινωνίας, όλων των εργαζομένων.
          Απευθυνόμαστε σε όσους σήμερα μπορούν να δουν ότι η επιλογή του μικρότερου κακού τους οδηγεί στο μεγαλύτερο. Σε όσους νιώθουν ότι εξαπατήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αντί να βαδίσουν μπροστά, κοιτάνε πάλι προς τα πίσω, σε προηγούμενες επιλογές τους.
Καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που υπηρέτησαν και υπηρετούν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, την ανταγωνιστικότητά της, την κερδοφορία των μονοπωλίων της.
Η λύση για το λαό και τη νεολαία δεν είναι η συνεχής εναλλαγή κομμάτων και κυβερνήσεων, όπου ο ένας συνεχίζει από κει που σταμάτησε ο άλλος κάνοντας τα ίδια και χειρότερα.
Απευθυνόμαστε σε όσους νιώθουν αριστεροί, ριζοσπάστες.
Απευθυνόμαστε σε όσους μας λένε "ευτυχώς που υπάρχετε κι εσείς" , υπάρχει ταξικό κίνημα, υπάρχει το ΠΑΜΕ.
Δυναμώστε το ΚΚΕ, συμπορευτείτε μαζί μας στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία.
Δυναμώστε το ΚΚΕ παντού, στα σωματεία, στις βουλευτικές εκλογές, στις τοπικές και στις ευρωεκλογές, όποτε και να γίνουν.
Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί τα 100χρόνια του ΚΚΕ, που παραμένει πάντα νέο.
Γιατί ο σοσιαλισμός είναι το νέο που θα νικήσει το παλιό.»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μ’ ένα όμορφο καλλιτεχνικό αφιέρωμα στη φιλία των λαών και στο  μεγάλο Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.