Τελευταίες Ειδήσεις

«Γίνε δότης μυελού των οστών»-Το μήνυμα της εκδήλωσης στην Καλαμπάκα





Η διαδικασία είναι πολύ απλή, χωρίς συνέπειες και ελάχιστο χρόνο για να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών δίνοντας ζωή σε ένα συνάνθρωπο που έχει ανάγκη.
Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στην ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής ο Σύλλογος πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία με τη συνεργασία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμπάκας,
Η εκδήλωση έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας με θέμα: «Η σημασία της Εθελοντικής Προσφοράς Μυελού των Οστών» με ομιλητή τον κ. Γραφάκο Στέλιο ( Επιστημονικό Διευθυντή του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και Αναπληρωτή Καθηγητή Παιδιατρικής Αιματολογίας).

Σκοπός ήταν να γίνει ενημέρωση σχετικά με το σοβαρό αυτό θέμα και να βρεθούν δότες μυελού των οστών και πως μπορεί να γίνει κάποιος .
 Αυτό όπως εξήγησε ο ομιλητής γίνεται με δείγμα σάλιου που συλλέγεται απλώς με μια μπατονέτα και κάποιος μπορεί να αποκαλύψει αν είναι συμβατός με κάποιον ασθενή που για να σωθεί πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
Βέβαια όταν διαπιστωθεί η συμβατότητα του δότη όπως σημείωσε ο κ. Γραφάκος απαιτείται ένας χρόνος περίπου δυο ωρών που είναι απλός-όχι επίπονος-ανάλογος με εκείνη της αιμοληψίας και ακολουθεί η μεταμόσχευση στον πάσχοντα ασθενή.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και η χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας υπό την Διέυθυνση της μαέστρου  κ. Ρένας Λιάπη - Καρπούζα.
Σημειώνεται τέλος ότι μετά το πέρας της εκδήλωσης στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου λήφθηκαν δείγματα από όσους εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να γίνουν δότες μυελού των οστών.





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.