Τελευταίες Ειδήσεις

Ζεσταίνουν μηχανές για εκλογές τα κόμματα



Η εκλογολογία καλά κρατεί, με τους δυο βασικούς μονομάχους να ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη θέτει διλήμματα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, την στιγμή που η Κυβέρνηση προβάλει ως βασικό σενάριο την διπλή προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο του 2019. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή το διακύβευμα για την «επόμενη ημέρα», «οι διαχωριστικές γραμμές μετατοπίζονται πια ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Αυτό θα είναι και το διακύβευμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινητοποιήσει από τώρα όλες του τις δυνάμεις για τη δημιουργία πλατιών, προοδευτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο. Με μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό. Με μέτωπο στον ακροδεξιό λαϊκισμό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του επιμένει πως όσο πιο γρήγορα προκηρυχθούν εκλογές τόσο το καλύτερο, κάτι που τόνισε και σήμερα, ψηφίζοντας για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, δηλώνοντας «η Νέα Δημοκρατία είναι πανέτοιμη για εκλογές. Κι όσο πιο σύντομα αυτές γίνουν, τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο».



Παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου ξορκίζει την εκλογολογία, τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο, με τον Νίκο Παππά να δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ό,τι «η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε και τη σταθερότητα και την κανονικότητα. Και με αυτή την ατζέντα θα πάμε στις εκλογές το φθινόπωρο του 2019. Και θα τις κερδίσουμε. Η Νέα Δημοκρατία είναι, δυστυχώς, κολλημένη στις πολιτικές που εφάρμοσε το 2014 και θέλει να τις επαναφέρει».

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» ό,τι «προφανώς μετά τη λήξη του προγράμματος θα είναι μια πολύ πιο βολική για την κυβέρνηση ημερομηνία. Όμως αναμφίβολα το ότι αυτή η κυβέρνηση με τόσο χαμηλή πολιτική νομιμοποίηση θα διαπραγματευτεί την έξοδο από το πρόγραμμα και θα δεσμεύσει τη χώρα για πάρα πολλά χρόνια ενώ ο ελληνικός λαός δεν την θέλει, είναι από μόνο του πολιτικό πρόβλημα».

Ο Δημήτρης Βίτσας, σε δηλώσεις του στην Realnews σημειώνει ό,τι «η εκλογολογία είναι το καταφύγιο του πολιτικά ηττημένου για να κρατά τα στελέχη του «ζεστά». Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα είναι η πέμπτη συνεχής ήττα του κατεστημένου που κατέστρεψε τη χώρα».

«Η χώρα χρειάζεται επειγόντως εκλογές και άλλη κυβέρνηση και όχι δήθεν συνταγματικές συναινέσεις με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από την οποία εξαρτάται αριθμητικά η αναθεωρητική διαδικασία στην παρούσα Βουλή», υπογραμμίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Πάντως, απο την οπτική της αγοράς, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζει ότι η εκλογολογία δεν βοηθά την οικονομία.

Διπλή πρόταση Μητσοτάκη για «εκλογική συμφωνία»

Την ίδια ώρα, πρόταση προς την κυβέρνηση για συμφωνία–πακέτο, που θα περιλαμβάνει το δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού με επιστολή ψήφου, παράλληλα με την ην εκλογική κατάτμηση της Β'  Αθηνών καταθέτει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στον ΒΗΜΑ.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πως δεσμεύεται μόνο από τους δημοσιονομικούς στόχους και όχι από το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ό,τι «είναι θλιβερό και υποτιμητικό για τη Βουλή, για τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες το γεγονός ότι κάποιοι συντάσσουν ένα σχέδιο το οποίο δεν μας έχουν δείξει και το έχουν στείλει για να το ξαναγράψουν οι Βρυξέλλες!».

Μητσοτάκης - Εσωκομματικές εκλογές

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για πολιτική συνειδητής συκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων, η οποία ακυρώνει κάθε προσπάθεια συνεννόησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά «ο κ. Τσίπρας τορπίλισε κάθε τέτοια δυνατότητα, υιοθετώντας ο ίδιος και το επιτελείο του έναν λόγο τόσο τοξικό που δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε όποιον διαφωνεί μαζί του να κάνει έναν εθνικά ωφέλιμο διάλογο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψήφισε το πρωί στις εσωκομματικές εκλογές, όπου συμμετέχουν περισσότεροι από 150 χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα, δηλώνοντας ότι «η ΝΔ διαμορφώνει μια νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και γίνεται η μεγάλη κοίτη, στην οποία ενώνονται όλοι εκείνοι οι πολίτες που όχι απλά θέλουν να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, αλλά προσδοκούν στο να οικοδομήσουμε όλοι μαζί μια καλύτερη Ελλάδα με περισσότερη αισιοδοξία και χαμόγελο».

ΣΥΡΙΖΑ: ο Μητσοτάκης έχει μάθει από τα λάθη του

Σε ανακοίνωση απο το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ΄τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, "το οξύμωρο θα ήταν ο κ. Μητσοτάκης να "δεσμεύεται" από το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Ένα αναπτυξιακό σχέδιο που έχει στο επίκεντρο τη δίκαιη ανάπτυξη και την αναδιανομή του πλούτου, την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη δημιουργία  θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς. Είδαμε που οδήγησε τη χώρα το δικό του σχέδιο και ποιοι πλήρωσαν τα σπασμένα, τα κοινωνικά συντρίμμια μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει", σημειώνοντας ακόμη ότι  "τουλάχιστον, όμως, ο κ. Μητσοτάκης έχει μάθει από τα λάθη του και πλέον, έστω και δειλά, αναγνωρίζει ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια. Δεν το λες και λίγο για έναν πολιτικό αρχηγό που έχει συνδέσει την πολιτική του με την ακατάσχετη καταστροφολογία".

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.