Not seeing a Scroll to Top Button ? Go to our FAQ page for more info.
Από το Blogger.
pic name
pic name pic name pic name

Εκδήλωση τιμής –μνήμης του ΚΚΕ για το «μπλόκο» του Κόκκινου Πύργου

meteoravoice | 7:22 π.μ. Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 |
Posted on
 • Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018
 • by
 • meteoravoice
 • in
 • Ετικέτες


 • Εκδήλωση τιμής –μνήμης και σύγχρονων διδαγμάτων πραγματοποίησε το ΚΚΕ
  για το «μπλόκο» του  Κόκκινου Πύργου Τρικάλων  τον Απρίλη του 1944
  Με μια λιτή και σεμνή τελετή  η ΚΟΒ  Κόκκινου Πύργου του ΚΚΕ τίμησε τους μαχητές του εφεδρικού ΕΛΑΣ και τους κατοίκους της περιοχής που έπεσαν μαχόμενοι ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές στα γεγονότα του «μπλόκου»-μάχης  του Πύργου στις 17 προς 18 Απρίλη του ’44 .
  Τα γεγονότα εκείνες τις μέρες του Απρίλη του 1944 στα Τρίκαλα, ξεκινούν από τον Κόκκινο Πύργο και εξελίσσονται ταχύτατα τις επόμενες μέρες. Από τις δραματικότερες πράξεις των γεγονότων, σαν ένας τραγικός και συνάμα ηρωικός τους επίλογος, ήταν η εκτέλεση των 5 ΕΠΟΝιτών στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, την Τρίτη του Πάσχα, 18 του Απρίλη.
  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη θέση Καραούλα (μαντρί Στάμου), τοποθεσία που αποτέλεσε «επίκεντρο» των γεγονότων το ματωμένο Απρίλη του 1944.  Στο συγκεκριμένο σημείο  το ΚΚΕ έχει τοποθετήσει , πριν 2 χρόνια, τιμητική πλάκα με τα ονόματα και τις ιδιότητες των πεσόντων, ενώ  στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετοί απόγονοί τους , οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια στην τιμητική πλάκα.

  Ως συνέχεια των δραστηριοτήτων για 74 χρόνια από το ματωμένο και συνάμα ηρωικό Απρίλη του 1944 το ΚΚΕ & η ΚΝΕ συνδιοργανώνουν με την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης & ΔΣΕ (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) 
  εκδήλωση την Τρίτη 17 Απρίλη, στις 7.30 το απόγευμα,
  στην πλατεία Ρήγα Φεραίου ( όπου δεσπόζει το άγαλμα των  5 ΕΠΟΝιτών).
  Η εκδήλωση θα έχει θέμα: «74 χρόνια από τη θυσία των 5 ΕΠΟΝιτών. Μια ηρωική σελίδα της ταξικής πάλης του τόπου μας. Το σύγχρονο περιεχόμενο του πατριωτισμού» και  θα περιλαμβάνει μουσικό- αφηγηματικό δρώμενο, πολιτική ομιλία, κατάθεση στεφάνων.

  Το περιεχόμενο της εκδήλωσης θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την επικαιρότητα  , γι’  αυτό  μετά το τέλος της θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμικό  συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιδρομή στη Συρία.
  Σύντομο Ιστορικό των γεγονότων του Απρίλη 1944
  Τα γεγονότα  ,εκείνες τις μέρες  του Απρίλη του 1944 στα Τρίκαλα, ξεκινούν  την  Κυριακή του  Πάσχα στον Κόκκινο Πύργο και εξελίσσονται  ταχύτατα τις επόμενες μέρες. Από τις δραματικότερες   πράξεις   των γεγονότων ,σαν ένας τραγικός και συνάμα ηρωικός τους επίλογος,  ήταν  η εκτέλεση των 5ΕΠΟΝιτών στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων, την Τρίτη του Πάσχα ,18 του Απρίλη.
  Τα γεγονότα στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου  επικεντρώνονται στην επιχείρηση του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ να δράσει ενάντια στους δοσίλογους και τους συνεργάτες των Γερμανών στα  Τρίκαλα , που επιχειρούσαν να τρομοκρατήσουν το λαό και να τον αποκόψουν από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Εκείνη τη χρονική περίοδο ,μετά από αναδιοργάνωση που προηγήθηκε, οι δυνάμεις του εφεδρικού ΕΛΑΣ στην περιοχή  έχουν ικανοποιητικό βαθμό ετοιμότητας με ψυχωμένους αγωνιστές έτσι που οι Γερμανοί και οι προδότες να διακατέχονται από το φόβο και τον τρόμο.
  Το Πάσχα αποφασίζεται , μετά από περιφερειακή σύσκεψη του εφεδρικού ΕΛΑΣ στον Κόκκινο Πύργο , βάση ενός παράτολμου σχεδίου, να οργανωθεί επιχείρηση μέσα στην πόλη με σκοπό να δοθεί ένα κτύπημα στις προδοτικές οργανώσεις. Το βράδυ Δευτέρας του Πάσχα ,17 Απρίλη ,μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο με τη συμμετοχή ομάδων του Εφεδρικού ΕΛΑΣ Πύργου, Μικρού Κεφαλοβρύσου, Αγίας Μονής και Γοργογυρίου. Στόχος ήταν αφού κάνουν συγκεκριμένες συλλήψεις δοσίλογων  να επιστρέψουν στο μαντρί των αδελφών  Στάμου στη θέση “Καραούλα”στον Κόκκινο Πύργο. Η επιχείρηση δεν απέδωσε αποτελέσματα , επειδή οι Γερμανοί είχαν πληροφορηθεί το σχέδιο δράσης, προφανώς από προδοσία. Τούτο επιβεβαιώθηκε όταν οι αντάρτες εντόπισαν ασυνήθιστες κινήσεις, οπότε επέστρεψαν στο προκαθορισμένο σημείο, στο μαντρί Στάμου στον Πύργο.
  Στη συνέχεια  οι Γερμανοί ξεκίνησαν μεγάλη νυχτερινή επιχείρηση με στρατιώτες  SS, χωροφύλακες και ντόπιους συνεργάτες τους, κυκλώνοντας την ευρύτερη περιοχή με κατεύθυνση  το μαντρί στον Κόκκινο Πύργο.
  Στην επίθεση και τη μάχη που εξελίχθηκε , στην καταδίωξη , τις συλλήψεις και στις εκτελέσεις που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες έπεσαν για το δίκιο και την απελευθέρωση του λαού οι :  Τσουμένης Θανάσης -γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Τρικάλων του ΚΚΕ,
  Νίκος Λέγκας -γραμματέας του ΕΑΜ Πόλης Τρικάλων,
   Στάμος Βαγγέλης, επικεφαλής του ΕΛΑΣ Κόκκινου Πύργου,
  Ευθυμίου Βασίλης εφεδροελασίτης,
  Διονύσης Δρακονταειδής,  στέλεχος του ΕΑΜ Πόλης
  καθώς και δύο κάτοικοι της περιοχής (Γιώργος Κυριακόπουλος  & Τάσος Κωνσταντινίδης).
  Κατά την ίδια επίθεση  των Ναζί πιάστηκαν σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής οι πέντε αλύγιστοι ΕΠΟΝίτες-εφεδροελασίτες, που συμμετείχαν στην επιχείρηση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ:
  Κώστας Σύρμπας, Κώστας Στεργιόπουλος, Γιάννης Μπριάζης, Αποστόλης Τσανάκας και Στέργιος Γάτσας .  Οδηγήθηκαν στην αγχόνη με το που ξημέρωσε η μέρα, Τρίτη 18 Απρίλη, γράφοντας νέες ηρωϊκές σελίδες στην ιστορία των λαϊκών αγώνων.

            

  0 σχόλια :

  Δημοσίευση σχολίου

   
   2014-2018 Meteora Voice. All rights reserved to their respective owners
  Develop by : MvW