Νάρκες στο δρόμο της κυβέρνησης που απειλούν να τινάξουν στο αέρα την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια αποτελούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μετά τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις αποδοχές των στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, γιατρών του ΕΣΥ και καθηγητών των ΤΕΙ και υποχρεώνει την κυβέρνηση να επιστρέψει αναδρομικά που αγγίζουν το 1 δις. ευρώ, μια νέα βόμβα απειλεί το Μέγαρο Μαξίμου.
Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, φαίνεται να δίνει μάχη στο παρασκήνιο προκειμένου να πάει πίσω τις μειώσεις των συντάξεων βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπο με μια φερόμενη απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του Νόμου Κατρούγκαλου με την οποία εντάσσονται στον ΕΦΚΑ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες και οι εισφορές τους υπολογίζονται με βάση το εισόδημα.
Το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι τεράστιο. Από τη μια κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα όλο το ασφαλιστικό οικοδόμημα και από την άλλη, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο το ΣτΕ να γνωμοδοτήσει ανάλογα και για την προσωπική διαφορά.

Εάν αυτό συμβεί τότε είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να κληθεί να βρει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,8 δις. ευρώ, πριν το τέλος του 2018. Οι δανειστές εδώ και πολύ καιρό είναι ξεκάθαροι και έχουν καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε τρύπα δημιουργείται θα πρέπει να κλείνει αυτόματα με την λήψη νέων μέτρων.
Στην κυβέρνηση για την ώρα τηρούν στάση αναμονής και αναμένουν να δουν την φερόμενη απόφαση του ΣτΕ. Δεν σχολιάζουν τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αν και εκείνο που ανησυχεί το υπουργείο Εργασίας, είναι η προσωπική διαφορά, που θα κοπεί από την 1η Ιανουαρίου 2019. Εάν το ΣτΕ κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα.
Σύμφωνα με όσο είδαν το φως της δημοσιότητας, το ΣτΕ κρίνει ως αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου σε δύο σημεία:
1. Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων στον ΕΦΚΑ με ταυτόχρονη κατάργηση των ταμείων των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κλπ).
2. Στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων με βάση το δηλωθέν εισόδημα. Ως γνωστόν, αυτοαπασχολούμενοι, οι επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν ακόμη και το 37% του δηλωθέντος εισοδήματος προκειμένου να έχουν ασφαλιστική κάλυψη για σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη, επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ. Ο νόμος φέρεται να έχει κριθεί ως προβληματικός από το ΣτΕ και ως προς το ύψος των εισφορών και ως προς την ανταποδοτικότητα του συστήματος.
Από τη στιγμή που ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει τεράστια προβλήματα καθώς ακόμη δεν έχει καν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών βάσει των εισοδημάτων του 2016, θα κριθεί ως αντισυνταγματικός, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να αλλάξει και τους συντελεστές υπολογισμού των εισφορών, και ενδεχομένως τους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων.
Το ισοδύναμο που θα ζητήσουν και οι δανειστές θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να αυξήσει τις εισφορές για τους πολλούς προκειμένου αυτοί να μοιραστούν τα βάρη από τις μειώσεις που θα επέλθουν στους λίγους με τα υψηλότερα εισοδήματα.