Τελευταίες Ειδήσεις

Καταγγελία-σοκ για τα χημικά στη Ντούμα: Ίσως έβαλαν σαρίν, για να σκοτωθούν περισσότεροι


Ένα συστατικό προστέθηκε στο χλώριο στην επίθεση με χημικά όπλα στη Γούτα της Συρίας, πιθανότατα αέριο σαρίν, για να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με Γάλλο γιατρό, ο οποίος στηρίχθηκε σε φωτογραφίες που του έστειλαν επαφές του στον τόπο του χτυπήματος.
«Περί τις 16.30 πραγματοποιήθηκε μία πρώτη χημική επίθεση, με χλώριο, με θύματα όπως μπορούμε να τα περιμένουμε από τέτοιου είδους επιθέσεις, πολλά θύματα από ασφυξία, αλλά μικρός αριθμός νεκρών», δήλωσε ο Ραφαέλ Πιτί, στέλεχος της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ένωση Οργανώσεων Αρωγής και Ιατρικής Περίθαλψης» (UOSSM).
Ο ίδιος δηλώνει ότι 400 έως 500 άνθρωποι παρουσίασαν σχετικά ελαφρά συμπτώματα από το χλώριο «προβλήματα ασφυξίας, προβλήματα όρασης λόγω του ερεθισμού των ματιών...».

Μόνο ένας σκοτώθηκε από την πρώτη αυτή επίθεση με χλώριο και πέντε από τον ίδιο τον βομβαρδισμό, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κατά τη δεύτερη επίθεση, περί τις 21.00 τοπική ώρα, «τα θύματα που φθάνουν στο νοσοκομείο πολλαπλασιάζονται στα 600, 700, 800, παρουσιάζοντας αναπνευστικά προβλήματα, αλλά ανακαλύπτονται στα καταφύγια, στα διαμερίσματα, άνθρωποι κεραυνοβολημένοι από τον θάνατο, συνολικά 42, λέει ο γάλλος αναισθησιολόγος και παλαιότερα στρατιωτικός γιατρός.
«Το χλώριο δεν κεραυνοβολεί, ακόμη και σε μεγάλη συγκέντρωση...Εκεί οι νεκροί είναι ξαπλωμένοι ο ένας επάνω στον άλλο, άρα κάτι άλλο χρησιμοποιήθηκε», σαρίν ή κάποιο άλλο καυστικό προϊόν, λέει ο Ραφαέλ Πιτί.
Κατά τη γνώμη του, οι δράστες της επίθεσης θέλησαν να καμουφλάρουν τη χρήση του επικίνδυνου συστατικού πίσω από το χλώριο ή να αυξήσουν τη θανατηφόρα δράση του χλωρίου με τη βοήθεια άλλης ουσίας.
Και στις δύο περιπτώσεις, «ο απολογισμός είναι πολύ βαρύτερος από την πρώτη επίθεση».
Τα συμπεράσματά του ο Γάλλος γιατρός τα βάσισε σε φωτογραφίες νεκρών που του εστάλησαν και έφεραν εγγραφές με την ημερομηνία και την ακριβή ώρα .
Ο ίδιος ζήτησε επίσης φωτογραφίες και βίντεο από τα μάτια των θυμάτων για να εξετάσει από πιο κοντά τα συμπτώματα που παρουσίασαν.
Σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατον κατά τη γνώμη του να αποδειχθεί η χρήση του φονικού υγρού με τρόπο άλλον πέρα της εξέτασης βιολογικών δειγμάτων, πράγμα σχεδόν αδύνατον στον πολιορκημένο από το καθεστώς της Δαμασκού θύλακα.
«Το σαρίν προκαλεί συστολή της κόρης του οφθαλμού (μύση), αλλά δεν είναι ένα προϊόν που προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα», εξήγησε ο γιατρός, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Στις εικόνες, τα καυστικό προϊόν που χρησιμοποιήθηκε, χλώριο ή άλλο προϊόν σε υψηλή συγκέντρωση, προκάλεσε εγκαύματα στο κερατοειδή χιτώνα. Από το γεγονός αυτό δεν μπορεί να γίνει διάγνωση μύσης που μαρτυρά τη χρήση του σαρίν, .
Και πρόσθεσε: «Κανείς δεν έχει αμφιβολία για τη χημική επίθεση, περιλαμβανομένων των ηγετών. Το πρόβλημα είναι να μάθουμε ποιος είναι ο ένοχος».
ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.