Τελευταίες Ειδήσεις

Κίνδυνος ερημοποίησης της αγροτικής γης από την Κλιματική Αλλαγή



Τον κίνδυνο να ερημοποιηθούν εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τόνισε στο 4ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας ο Βουλευτής Τρικάλων και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειαςτης Ν.Δ., Κώστας Σκρέκας.Στην ομιλία του στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνο-Σουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριοανέφερε«Δεν μπορεί μια πολιτεία να προετοιμάζει και να σχεδιάζει το μέλλον χωρίς να λαμβάνει υπ όψιν την Κλιματική Αλλαγή, είναι σα να στερούμε το μέλλον από τα παιδιά μας».
Επίσης επεσήμανε ότι το 87% της ενέργειας παράγεται από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακα, φυσικό αέριο), από τα οποίαεκλύεται κατά την καύση τους το διοξείδιο του άνθρακα (CO2),που είναι ο βασικός ένοχος για την κλιματική αλλαγή. Πρώτη και μεγαλύτερη πηγή παραγωγής εκπομπών CO2 είναι η παραγωγή ενεργείας, με δεύτερη πηγή τις μεταφορές που αθροιστικά ευθύνονται για το 75% των αέριων εκπομπών ρύπων CO2.

Στη συνέχεια ανέλυσε τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδαμε σημαντικότερες την αύξηση της θερμοκρασίας καιτου αριθμού των ημερών με καύσωνα, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τη μείωση των βροχοπτώσεων,καθώς και τηναύξηση της συχνότητας εμφάνισης των ακραίων καιρικών φαινόμενων. Οι συνέπειες των αλλαγών αυτών θα έχουν επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.Ειδικότερα, επιπτώσεις θα υπάρξουν στην γεωργική παραγωγή, στον τουρισμό, στις ακτογραμμές της χωράς αλλά και στη ζωή και την υγεία των Ελλήνων που θα διαβιώνουν σε ένα θερμότερο κλίμα. Επιπλέον, παρατήρησε ότι η μείωση των βροχοπτώσεων μπορεί να μετατρέψει σε ξηρικά μέχρι και το 60% των καλλιεργήσιμων αρδευόμενων (ποτιστικών) εκτάσεων.Προσέθεσε δε ότι η αύξηση της στάθμης της θάλασσαςσημαίνει πως εμβληματικές παραλίες, μοναδικού κάλους,θα εξαφανιστούνκάτω από τόνους θαλασσινού νερού.
Ο κος Σκρέκας, τέλος υποστήριξε ότι δεν αρκεί μόνο να υπογράφονται συμφωνίες,αλλά η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να δράσει πριν να είναι αργά και να θεσμοθετήσειμέτρααντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής. Συγκεκριμένα, τα μέτρα αυτά πρέπει να αφορούν αφενός σε μέτρα πρόνοιας για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και αφετέρου στον περιορισμό των αιτιών που την προκαλούν,μέτρα δηλαδή, για τον περιορισμό των εκπομπών CO2.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.