Τελευταίες Ειδήσεις

Ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός στις μέρες μας-Της Σταματίας Γκαραλιάκου



Ένα από τα φαινόμενα που έχει απασχολήσει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός. Η ραγδαία ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ,όπως η υιοθέτηση κάθε καινούριας τάσης, επηρέασε όλες τις εκφάνσεις τις καθημερινότητας μας. Η άνθιση των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, όπως αποδεικνύετε από έρευνες, έχει αλλάξει τον τρόπος ζωής, διασκέδασης και ψυχαγωγίας του ανθρώπου καθώς οι περισσότεροι ακολουθούν την μόδα του διαδικτύου, παρουσιάζουν τάσεις εθισμού και εξάρτησης ένα ποσοστό ατόμων χρησιμοποιεί τα νέα μέσα για άσκηση εκφοβισμού.
Τι είναι όμως ο διαδικτυακός εκφοβισμός και ποιες είναι επιπτώσεις του;
Ο όρος ηλεκτρονικός εκφοβισμός ή όπως είναι πλέον γνωστός Cyberbullying, αναφέρετε στην απειλή, στον εκφοβισμό και στην παρενόχληση που ασκείτε με τη χρήση του Διαδικτύου, των κινητών τηλεφώνων και άλλων ψηφιακών τεχνολογιών. 
Οι επιδράσεις του ηλεκτρονικού εκφοβισμού ωστόσο, δεν μπορούν να αποδοθούν σε ένα μόνο φαινόμενο καθώς αποτελεί γέννημα πολλών παραγόντων και υποδηλώνει συχνά την ύπαρξη σημαντικών προβλημάτων στη ζωή του θύτη. Στην ήπια μορφή του μπορεί να δημιουργήσει στα άτομα έντονα συναισθήματα φόβου, άγχους, ανησυχίας ακόμη και θλίψης, τα οποία επηρεάζουν το άτομο για μικρό χρονικό διάστημα. Όταν όμως, ασκείται έντονα, μπορεί να δημιουργήσει επώδυνες συνέπειες, όπως κατάθλιψη αλλά και αυτοκτονικές τάσεις. Οι επιπτώσεις, όπως δηλώνουν διάφοροι ερευνητές, είναι αντίστοιχες με αυτές που δημιουργούνται από την παραδοσιακή πρόσωπο με πρόσωπο επιθετικότητα.

Η αντιμετώπιση όμως του ηλεκτρονικού εκφοβισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το φαινόμενο, το οποίο έχει δημιουργήσει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο με τη βοήθεια κάποιου ειδικού αλλά με την ενεργοποίηση όλης της κοινωνίας. Εάν λοιπόν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, η κοινωνία κλπ. ενδιαφερθούν πραγματικά για την προστασία από την εξάρτηση, την παρενόχληση και τον εξευτελισμό, ίσως να μην χρειαστεί ποτέ η βοήθεια των ειδικών. Υπό αυτή την έννοια, η αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι το Διαδίκτυο αποτελεί και προσωπική υπόθεση για την οποία ο καθένας έχει μερίδιο προσωπικής ευθύνης δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως θετική εξέλιξη.
Υπάρχει μια ιντερνιτική φιλοσοφία του « κάντο μόνος σου» που υπόσχετε τη δεξιοτεχνία στους περισσότερους τομείς με λίγα μόνο κλικ. Έχει κάτι μαγικό να επιλέγεις πράγματα με μία κίνηση του χεριού. Αλλά η μαγεία χάνετε γρήγορα και μετά συνειδητοποιείς ότι είναι ένας αρκετά δύσχρηστος τρόπος να υλοποιείς διάφορα πράγματα. Το θέμα είναι να μη χαθεί αυτή η μαγεία και ακόμη περισσότερο να μην εξελιχθεί σε κακό όνειρο.
Τα νέα μέσα λοιπόν, εκτός από το να παρέχουν εύκολη πρόσβαση πληροφοριών, καλύτερη κοινωνική δικτύωση και ενίσχυση της επικοινωνίας, ευθύνονται και για τα υψηλά ποσοστά εθισμού στο Διαδίκτυο καθώς ο υπολογιστής και τα κοινωνικά δίκτυα εξυπηρετούν απλώς την ανάγκη των ανθρώπων για ψυχαγωγία. Όσο λοιπόν προχωράμε στην σημερινή εποχή και αναπτύσσεται η τεχνολογία τόσο πιο δύσκολα δεν θα μπορούμε να αποφύγουμε το έγκλημα, την κατασκοπεία ή τους πολέμους.
Γκαραλιάκου Σταματία








Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.