Τελευταίες Ειδήσεις

«Στο φως του κίτρινου αστεριού» στο ΟΥΗΛ *Παρουσίαση του βιβλίου της Νένας Ζήση στη Λάρισα





Το Μορφωτικό Ίδρυμα  της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Λάρισας διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου της Νένας Ζήση «Στο φως του κίτρινου αστεριού» (εκδόσεις Παρουσία), την Τετάρτη 28 Μαρτίου στις 20:00 στο θέατρο ΟΥΗΛ.
Χαιρετισμό θα απευθύνει η κ. Βάσω Κρίτσα, πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Λάρισας και ο Δημήτρης Χορταργιάς,  πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας και του Μορφωτικού Ιδρύματος.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Παναγιώτα Φούντα.
Θα μιλήσει ο συγγραφέας – σκηνοθέτης Βαγγέλης Κολώνας. Θα μιλήσουν και θα διαβάσουν αποσπάσματα η συγγραφέας ΜπέττυΜαγρίζου και η συγγραφέας Νένα Ζήση.

Περίληψη
Μια ιστορία αγνού έρωτα ανάμεσα σε ένα νεαρό εβραίο και μια ανήλικη Χριστιανή. Το ζευγάρι πασχίζει να υπερβεί τα εμπόδια που  θέτουν  οι άνθρωποι  και οι δοξασίες τους  στα μέσα του 1973.
Η κοινωνική και η πολιτική πραγματικότητα της εποχής είναι ο καμβάς πάνω στον οποίον υφαίνεται  η  σχέση. Ο Μάκης  λειτουργεί τη  βαριά  δέσμευση να παραμείνει  αμετακίνητος  στην εβραϊκή του συνείδηση, που είχαν χτίσει οι  γονείς με φόντο πάντα το «ολοκαύτωμα» και τις διώξεις της φυλής τους.
Η Ιφιγένεια από την άλλη, δοσμένη ολοκληρωτικά στη σαγήνη ενός αγνού  και  ρομαντικού έρωτα, παρόλο που θέλει, δεν μπορεί να αλλάξει θρησκεία, επειδή είναι ανήλικη και κυρίως γιατί έχει την απόλυτη άρνηση των γονιών της.
Ένα βιβλίο που μιλάει για τη διαφορετικότητα, τις αλήθειες της κοινωνίας μας, τη θέση της γυναίκας τότε και τώρα και την αδυσώπητη δύναμη των προκαταλήψεων.
Σαράντα χρόνια μετά  ο μεγαλέμπορος Χαΐμ  (ο Μάκης του 1973), εκπροσωπώντας το ΚΙΣ  (Κεντρικό  Ισραηλιτικό  Συμβούλιο) επιστρέφει  για πρώτη φορά στον τόπο που γεννήθηκε και  που  έζησε τον  δυνατό έρωτα της Ιφιγένειας.
Η επιμονή του νεαρού Άγγελου  να βρει  υλικό για την πτυχιακή του, τον φέρνει σε επαφή με τον Χαΐμ. Μέσα από τις διηγήσεις του,  ο Άγγελος θα  μάθει όλες τις λεπτομέρειες  και θα  ζήσει τις  τραυματικές επιπτώσεις αυτού του ανολοκλήρωτου έρωτα και τις ανεξίτηλες  σκιές που άφησε πίσω του.

Η συγγραφέας
Η Νένα Ζήση γεννήθηκε και ζει στον Βόλο.  Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα και στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των Επιχειρήσεων.
Είναι πολιτισμολόγος και έχει Μεταπτυχιακό τίτλο από το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και  Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Συνεργάστηκε με την επιστημονική ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το πρόγραμμα «Σχεδιάζοντας το Μουσείο της πόλης του Βόλου».
Από το 2008 ασχολείται με την προφορική ιστορία και την συλλογή προφορικών μαρτυριών που σχετίζονται με την παρουσία των Εβραίων στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία σε Βόλο και Θεσσαλονίκη.
Είναι μέλος την Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Βόλου (ΟΠΙΒΟ) με αντικείμενο προφορικές μαρτυρίες κατοίκων του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής που αφορούν στην εξέλιξη της πόλης στις διάφορες ιστορικές φάσεις του 20ου αιώνα.
Αρθρογραφεί σε  εφημερίδες και περιοδικά.
Τον Απρίλιο του 2014 από τις εκδόσεις. Δ. Κυριακίδη κυκλοφόρησε η πρώτη συγγραφική της δουλειά (δοκίμιο) με τίτλο «Γάμοι κόντρα στο ρεύμα. Μικτοί γάμοι εβραίων και χριστιανών στη σύγχρονη Ελλάδα: η περίπτωση της πόλης του Βόλου».

Το Δ.Σ. του Μορφωτικού
Ιδρύματος της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.