Τελευταίες Ειδήσεις

Νερό Μαυρελίου



Αγαπητοί φίλοι,
Συνεχίζοντας προηγούμενα κείμενά μας της “Νοροϊστορίας”, θα παραθέσουμε μερικά ακόμα περασμένα συμβάντα.
Πάμε πίσω λοιπόν, στη διάσταση απόψεων της Επιτροπής Νερού και του Τοπικού Προέδρου, μα πιο πολύ στη στάση του (βλ. προηγούμενο κείμενο), όπου:
Πριν καλά καλά πάρουμε τις θέσεις μας ζήτησε πρώτος το λόγο χωρίς να θέσει κανένα διαδικαστικό ζήτημα.
Φυσικά δεν ξαφνιαστήκαμε με την παρουσία του στην αίθουσα (ενώ έλεγε το ίδιο πρωί ότι δε θα συμμετείχε)και του δείξαμε τη σειρά του δημοκρατικότατα.
Κύριε Τοπικέ, αφού παραμένεις στην αίθουσα συζήτησης και εργασιών (Επιτροπή & Δήμου) δεν γνωρίζεις ότι νομιμοποιείς ηθικά την Επιτροπή Νερού που είναι οργανώτρια της συνάντησης;
Επίσης, αφού η Επιτροπή δεν σου είναι αρεστή και θέλεις «να τα πεις», που πας και τι ζητάς;
Τούτο πάλι πως ερμηνεύεται; Ζητάς πρώτος το λόγο παρακάμπτοντας τους αρμοδίους παράγοντες, Δήμαρχο Διευθυντή της ΔΕΥΑΚ Καλαμπάκας κ.λπ.

Ας δούμε όμως εδώ το «τι θέλεις, τι ζητάς»
Ο κύριος Τοπικός Πρόεδρος είχε στόχο και σκοπό, προκαλώντας μας και ξαφνιάζοντάς μας με προτάσεις διαφόρων περιοχών μελλοντικών γεωτρήσεων. Δεν του πέρασε.
Να επηρεάσει τους παρευρισκόμενους κατοίκους, μα και να προηγηθεί ενδεχόμενων προτάσεων – θέσεων της Επ. Νερού, λες και εμείς δεν ενδιαφερόμασταν για το χωριό μας. Ίσως μάλιστα να νόμιζε ότι μεγαλώσαμε τρώγοντας κουτόχορτο!   Βέβαια, ο Τοπ. Πρ. είχε επιλέξει από καιρό το δρόμο όπου θα διάβαινε αλλα αυτό θα μας απασχολήσει αγαπητοί φίλοι πιο κάτω.


Η συνάντηση είχε τελειώσει ώρα πριν, οι καλεσμένοι αποχώρησαν, ήρθε το «σκοτάδι» αλλά και η ησυχία. 
Άντε για ύπνο είπαμε, αύριο τα συμπεράσματα της συνάντησης. 
Φεύγοντας όμως για τα σπίτια μας είδαμε πως μας «φίλεψαν» μερικοί «σπουδαίοι» χωριανοί για τον αγώνα (νερού) που κάναμε:
Ότι πληροφοριακό υλικό είχαμε αναρτήσει, τα μαγικά χέρια τους φρόντισαν για την . . . καθαριότητα. Μας κέρασαν πικρό και αξέχαστο ποτήρι. Αφού είναι όμως ζήτημα του χωριού μας, παύση. Μόνο τούτες τις λέξεις προς το εσωτερικό μας: είναι σκληρό, αξέχαστο, μα και αχάριστο (είναι γνωστό ότι η αχαριστία δεν έχει όρια κ.λπ.)
Αγαπητοί φίλοι,
πέρασαν μέρες και μήνες και ουδέν νεώτερον για το νεράκι μας. Εμείς, ελπίζοντας καρτερικά, οραματιζόμασταν «πίδακες» καθάριου, πόσιμου νερού, αλλά δεν . . .     Στην ανησυχία μας, ενοχλούσαμε πότε πότε τον τότε φιλικά προσκείμενο του χωριού μας δημαρχιακό εκτελεστικό άρχοντα για το εάν και πότε θα μας επισκεφτεί – το είχε άλλωστε υποσχεθεί – ώστε να δει τις πηγές του «Πλατοπούρναρου», αλλά δυστυχώς αυτό δεν προέκυψε!
Με την απουσία του κυρίου εκτελεστικού και τον γνωστό «φόρτο εργασίας . . .» διευκόλυνε τις σκέψεις μας:  Οι δημαρχιακοί ζητούσαν ίσως ένα στασίδι. Ερεύνησαν το ζητούμενο: χωριό, κατοίκους, νερό και αποφάσισαν το ναυάγιο της συνεργασίας – συνομιλιών και τα τοιαύτα.
Το γιατί αποφάσισαν έτσι, αυτοί γνωρίζουν. Αυτό όμως νομίζουν ότι δεν αφορά εμάς. 
Έτσι οι ενδείξεις που γράφαμε παραπάνω, η πρότασή μας για οξύσιο (σε δάσος οξυάς) νερό, η στάση του Τοπικού και άλλα, έδειξαν προς τα πού «έστριψαν το τιμόνι της συνεργασίας», δηλαδή προς την κατηφόρα, εκεί στη διχάλα των δύο ρεμάτων Αχελινάδας και Μαυρελίου. 
Έτσι, στην μετέπειτα χρονική πορεία ήρθε η ΣΙΩΠΗ – ΣΙΩΠΗ – ΣΙΩΠΗ . . .
Αγαπητοί φίλοι, έως τούτες τις αράδες περιγράψαμε:
Συζητήσεις
Γεγονότα &
Εικόνες 
Από την Άνοιξη του 2015 έως το τέλος του ιδίου έτους στις παραπάνω λέξεις σιωπής προσθέτουμε και τη λέξη «ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ» των «ΦΑΙΝΕΣΘΕ στη φωτογραφία» της εφημερίδας «ΕΡΕΥΝΑ». Κάποιοι τηλεφωνούσαν και μια νύχτα, μετά μάλλον έχασαν τους αριθμούς τηλεφώνου μας όλοι τους;    Όπως και να έχει, είναι κι αυτό «επιτυχία» τους.  Ε!  Λοιπόν δοξάστε τους!
Στου καιρού του διάβα, να και ο Ιούλης του 2016.

Έξαφνα, μεσ΄ στη μεγάλες ζέστες, νά ΄τοι μπροστά μας. Φωτογραφία που φαινόταν δύο άνθρωποι. Ο ένας, φαίνεται πεντακάθαρα, είναι ο κ. Σινάνη, Δήμαρχος Καλαμπάκας, δείτε στην παρακείμενη φωτογραφία, όπου αναφέρεται και γραπτά ο Δήμαρχος («Πρωινός Λόγος» 23-07-2016).  Και ο άλλος στη φωτογραφία;  Μα είναι ο κ. Τοπικός Πρόεδρος. Ποιος Τοπικός;  Μα του Μαυρελίου (αν και δεν αναφέρεται γραπτώς).
Απορία:  κανείς άλλος δεν ενδιαφέρθηκε να παραστεί στο γεγονός της γεώτρησης νερού;  Κανείς;  Δεν αφορά εμάς που είχαμε δηλώσει εξ αρχής ότι δεν θα παραστούμε σε καμία «ΝΕΡΟ-ΦΙΕΣΤΑ».  Άλλωστε δεν είμαστε θεσμός . . . Αυτό που μας αφορά όμως είναι η φωτογραφία και το αισιόδοξο κείμενο (κλεισεδάκι) με υπογραφή του κυρίου ΧΡ.ΠΑΠ. της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος» 23-07-2015, την οποία και σας παραθέσαμε παραπάνω.
Ανάμεσα στους ποζάροντες κυρίους εμφανίζεται πίδακας νερού γεώτρησης, εντολής του Δ. Κ. που θα παρείχε η Εαιρία Νερού (ΔΕΥΑΚ) για την Κοινότητα Μαυρελίου.
Αγαπητοί φίλοι, η τότε εξέλιξη (γεώτρηση) μας επιβάλλει μία μικρά στάση στη σκέψη μας. Μια στάση ανασύνταξης των προηγηθέντων. Όμως πριν απ΄ αυτό, διαθέστε λίγο από το χρόνο σας και αφού διαβάσετε το κείμενο της εφημερίδας που προαναφέραμε (με τη φωτογραφία) ρίξτε και μια ματιά στην απάντησή μας (από προσωπική ενέργεια του Δημ. Σιακαβάρα, λόγω των τότε διακοπών). Στην απάντησή μας από την ιστοσελίδα KALABAKACITY 6-8-2016 (την παραθέτουμε κι αυτή στις παρακάτω 3 σελίδες, παρακαλώ αγνοήστε της διαφημίσεις – θολέςπεριοχές).
Θα βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματα.







Ξεκινώντας λοιπόν μετά την τελευταία «ανάσα», πάμε στο θέμα: 
Διάνοιξη γεώτρησης Δήμου (ΔΕΥΑΚ) και πως απασχόλησε σε σύσκεψη την Κίνηση Νερού Μαυρελιωτών.
Η ηγεσία του Δήμου, θέλοντας να κερδίσει εντυπώσεις (του τύπου «εμείς είμαστε ικανότεροι των προηγουμένων) και να καταπραΰνει το θυμό των δίκαια αγανακτισμένων κατοίκων, που δεν ξεχνούσαν τις περιπέτειες με τους θερμοσίφωνες και τα λασπόνερα, με τις αποφάσεις και τους χειρισμούς των «κλασικών ημετέρων»: «φορτώνω, υδρεύω όπου να ΄ναι στο ξεχαρβαλωμένο δίκτυο, ξαναγύρισαν (οι του Δήμου πάντα) το πρόβλημά μας στα «χωμάτινα χρόνια»!Οι κύριοι υπεύθυνοι του Δήμου – ΔΕΥΑΚ, μετά την συνάντηση των Μαυρελιωτών με ενέργειες που ακολούθησαν:
Σκοπιμότητας και συνηθισμένης τακτικής
Πολύμηνης «βουβαμάρας» με έντεχνο «κρυφτούλι»
Την επιλογή «προβληματικής» θέσης  
Αποφάσισαν 
Ναγίνει γεώτρηση, όχι αρεστή στην πλειοψηφία των Μαυρελιωτών. 
Την άρνηση της θέσης που υπέδειξε η Επιτροπή Νερού με οξύσιο νερό (σε δάσος με οξυές) να αποδεχτώ με χαρά από τους κατοίκους.
Την υιοθέτηση της θέσης του Τ.Π. «εκλεκτού» σας, που τόσο πρόβαλλε ο ίδιος, άντε τώρα να πείσεις τους χωριανούς.
Σε όλα αυτά και σε άλλα, η Κίνηση Νερού, κουβεντιάζοντας με λύπη διαπίστωσε:  Έ!  Όπως και πριν, μία απ΄ τα ίδια.
Οι αποφάσεις και ενέργειες των αρμοδίων (Δήμου κ.λπ.), ΟΧΙ, δεν έλυσαν το πρόβλημα το έστειλαν στο μουντό μέλλον.
Οι Μαυρελίτες είχαν ελπίσει, μετά τις πρώτες κινήσεις των υπευθύνων, στο τέλος του λασπόνερου και πίστεψαν στα «κάτι καλό . . . θα . . . μα . . . », αλλά τους απογοητεύσατε κύριοι!  Δεν πείσατε με το σταμάτημα του λασπόνερου, όχι μόνο με αυτό ήταν πολύ λίγο!, (θετική πράξη που αναγνωρίσαμε).
Αγαπητοί φίλοι, στα δρώμενα της Κιν. Νερού και στον ενδιάμεσο χρόνο (Γεώτρησης – Ύδρευσης), εκτός του κειμένου που κυκλοφόρησε (ο Δ.Σ.) είχε με τον ίδιο αναπτύξει τις αντιρρήσεις της για τις ενέργειες του Δήμου σε ραδιοφωνική εκπομπή του Θανάση Βλάχου στο “ΡΑΔΙΟ ΜΕΤΕΩΡΑ”, εξηγώντας την σημασία αποφυγής να φορτωθεί το “νέο-νέρι” στο παμπάλαιο και ακατάλληλο δίκτυο. Είναι πρωταρχικό για μας η μη αποδοχή της κυκλοφορίας του “νέου νερού” σ΄ αυτό το δίκτυο. Έτσι, η σύσκεψη αποφάσισε να γίνει παράσταση σε υπουργεία, αρμόδιες υπηρεσίες κ.λπ. για το παραπάνω ζήτημα. 
Σε σύντομο χρονικό διάστημα επισκεφτήκαμε τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, πήραμε απαντήσεις με κείμενα και έγγραφα που σας παραθέτουμε επίσης. Όποιος ενδιαφέρεται, θα βγάλει τα συμπεράσματά του, καθώς είναι τόσο ξεκάθαρο θέμα.
Ακολουθεί σε 2 σελίδες η 
“ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΑΙΤΗΜΑ  -  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016”



Και πάμε παρακάτω, για διευκόλυνση της συζήτησής μας.
Λοιπόν φίλοι μας, μετά τη γεώτρηση έμπλεξαν στα τεχνικά ζητήματα φτάνοντας στο Χειμώνα όπου μεγάλωσαν τα βάσανά μας με την άκαιρη ενέργεια τεχνικών ζητημάτων και καιρικών συνθηκών.
Ήρθε η διακοπή ρεύματος και το χιόνι στο κεφάλι μας. -18ο κελσίου. Πάγωσαν οι σωληνώσεις για μέρες. Στάλα νερού δεν είδαμε και το χειρότερο όσες βρύσες ήταν στο ρελαντί (για αποφυγή παγώματος) έγινε το αντίθετο!! Γιατί, κόβοντας το ρεύμα τη νύχτα (στον ύπνο μας) σμπαράλιασαν όλα τα υδραυλικά τα οποία και στοιχίζουν δεκάδες ευρώ και είναι φοβερή ταλαιπωρία οι υδραυλικές εργασίες σε χωριό.
Συμπληρωματικά, για τα στραβά που προέκυψαν εδώ, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι μα και οι άρρωστοι που ζούνε στο χωριό πάνε για νερό στη βρύση της πλατείας κάνοντας οχταράκια στους χιονισμένους και παγωμένους δρόμους. Ευχή μας είναι με το πέρασμα του χρόνου να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις.
Α!  Ξεχάσαμε να σας πούμε και για άλλες διακοπές, όπως όλων των ειδών οι τηλεφωνίες. Θαύμα, θαύμα σας λέμε.
Επίσης θυμόμαστε και τις ανθρώπινες φιγούρες κι ενώ τα ζώα τους να καλύπτονται από το χιόνι, να προσπαθούν να τα φτάσουν για να σώσουν, ότι σώζεται, από το βιός τους. Κι όλα αυτά για αρκετό καιρό μετά τα πρώτα χιόνια στον ακαθάριστο, για τη Δεσκάτη, δρόμο, το οποίο οι κύριοι του Δήμου ξέχασαν όπως ξέχασαν και ολόκληρο το Μαυρέλι.  Καμία εμφάνισή τους. Τα χιόνια τα μάζεψε άλλος . . . ο καιρός!
Το κατακαλόκαιρο όμως θυμήθηκαν το δροσερό χωριό μας.
Πριν παραθέσουμε λίγα από την επίσκεψή τους, θα παραθέσουμε κείμενό μας από την εφημερίδα “ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ”8-9-2017. Διαβάστε, δεν θα χάσετε το χρόνο σας. 

Δ.Σ. – υπεύθυνος της Κίνησης Νερού Μαυρελιωτών.
Δημήτρης Σιακαβάρας, 6978-001044
Μαυρέλι  31-1-2018
  


<<Λόγω πληθώρας των γραφόμενών μας, θα ακολουθήσουν  σύντομα λίγες σελίδες ακόμα>>

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.