Τελευταίες Ειδήσεις

Από την κεντρική Ευρώπη ως την Μαριούπολη της Αζοφικής / Μαύρης θάλασσας, διδάσκει ο καθηγητής Γιάννης Δήμας.




Σε τρία αξιόλογα σεμινάρια προσκαλέστηκε και δίδαξε ο συντοπίτης μας πανεπιστημιακός δάσκαλος κ. Γιάννης Δήμας, εντός τρέχοντος μηνός. Συγκεκριμένα στις 2-3-4. Μαρτίου δίδαξε στο πολιτιστικό κέντρο του Dachau Νταχάου, προάστιο του Μονάχου στη Γερμανία. 
Στις 9-10-11 Μαρτίου δίδαξε σε Tanzakademie Ακαδημία Χορών στο Höslwang στην περιοχή Chiemgau, Alpen, κοντά στην πόλη του Salzburg.
Από τις 15-20 Μαρτίου βρέθηκε στην Μαριούπολη Ουκρανίας, προσκεκλημένος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας για να διδάξει σε ένα νέο αξιόλογο σεμινάριο που απευθύνονταν σε όλους τους Χοροδιδασκάλους της περιοχής Αζοφικής/Μαύρης Θάλασσας. Το σεμινάριο στήριξε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω σεμινάριο συμμετείχε (σε όλες τις εργασίες των 14 διδακτικών ωρών του προγράμματος, θεωρίας και πράξης) και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Μαριούπολη κ. Ελένη Γεωργοπούλου η οποία εκτός της υποστήριξης του Σεμιναρίου, απέδειξε ότι διαθέτει εμπεριστατωμένη άποψη και ουσιαστική γνώση σχετικά με το ιστορικοπολιτισμικό γίγνεσθαι του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, με καταπληκτική χορευτική ευχέρεια!

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας κ. κ. Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή δήλωσε ότι οι εργασίες του σεμιναρίου πήγαν άριστα και αγκαλιάστηκαν απ' όλων τον ελληνισμό της Μαριούπολης και της ευρύτερης περιοχής της Αζοφικής Θάλασσας. Μάλιστα πρότεινε και συζήτησε με τον κ. Δήμα, περεταίρω ανάλογες μελλοντικές συνεργασίες.
Πολλά θετικά σχόλια γράφθηκαν από τους συμμετέχοντες σε σύγχρονες ηλεκτρονικές σελίδες όπως:
... οι φωτογραφίες αδυνατούν να αποτυπώσουν τον ιδιαίτερο ενθουσιασμό, τη χαρά, το κέφι και την περηφάνια που επικράτησε στο διήμερο Σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών στο Παλάτι του Πολιτισμού Iskra στην Μαριούπολη το Σαββατοκύριακο 17-18 Μαρτίου με συνδιοργανωτές την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας. Από τη μια, ο προσκεκλημένος μας εισηγητής, ο τρικαλινός Γιάννης Δήμας, Πανεπιστημιακός Διδάσκων στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Τρίκαλα με τον υψηλό επαγγελματισμό, τη βαθιά θεωρητική γνώση του αντικειμένου του και το μεράκι που τον διακρίνει κατά την πρακτική εφαρμογή της και από την άλλη, οι ντόπιοι χοροδιδάσκαλοι από πολλές περιοχές της Ουκρανίας με το πάθος και το ζήλο τους να μάθουν ή να βελτιώσουν τις γνώσεις τους για τους χορούς της Ελλάδας, συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί μια πανέμορφη και θερμή ατμόσφαιρα και ένα τελικό αποτέλεσμα που αποζημίωσε τους κόπους όλων μας. Ελπίζουμε να επαναληφθεί ...!!!
Αξίζει να αναφερθεί  ότι στην Μαριούπολη διδάσκουν στο Ελληνικό Σχολείο αλλά και στην έδρα της Ελληνικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο της Μαριούπολης δύο συντοπίτες φιλόλογοι καθηγητές, ο Αργύρης Νίκας και η Έφη Μακρή, οι οποίοι κάνανε τα πάντα για την επιτυχή έκβαση του σεμιναρίου.
Τον συντοπίτη μας καθηγητή κάλεσαν και υποδέχθηκαν στο ''Ελληνικό πανεπιστήμιο'' Πανεπιστήμιο Μαριούπολης ο  πρύτανης κ. Κωνσταντίνο Μπαλαμπάνωφ, ο αντιπρύτανης κ. Mykola Trofimenko, η προϊσταμένη της Έδρας Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης κα Ιουλία Ζαρίκοβα και οι τρεις ελληνικής καταγωγής. Συζήτησαν και του πρότειναν πανεπιστημιακή συνεργασίες με τη ΣΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Συγκινητική ήταν η πρόσκληση στον κ. Δήμα να επισκεφτεί το Ελληνικό χωριό Ουρζούφ όπου τον υποδέχθηκε το τοπικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Πρόεδρο Іван Юрійович Ιβάν Ποπώφ. Διψούν για επαφές με έλληνες και πάντα για την ιστορική τους πατρίδα, την Ελλάδα.
Αξιοσημείωτο είναι το ότι το λογότυπο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας καθώς και του χωριού Ουρζούφ είναι η Αργώ με τους αργοναύτες.












Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.