Τελευταίες Ειδήσεις

Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Αγαπητοί φίλοι,

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας (υπενθυμίζω ότι εορτάζεται στις 21 Φεβρουαρίου κάθε χρόνου και καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO, για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και τη διάσωση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών), θα ήθελα, αντί άλλων, να σας μεταφέρω τη δική μου εμπειρία.

Είναι γνωστό φαντάζομαι σε όλους το περιστατικό που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 1995 στο ετήσιο αντάμωμα των Βλάχων, στη Νάουσα. Για όσους δεν το θυμούνται να σας αναφέρω ότι, τότε, με σκοπό να αποδείξω ότι είναι ωφέλιμο για τη χώρα να διατηρηθούν οι ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες έβγαλα ένα φυλλάδιo του Ευρωπαϊκού Γραφείου των Λιγότερο Διαδεδομένων Γλωσσών (European Bureau for Lesser Used Languages), θέτοντας τα υπόψη των παρευρισκομένων. Μετά από λίγο, βρέθηκα περικυκλωμένος από αστυνομικούς και γνωστό βουλευτή, ύστερα από μήνυση του οποίου, οδηγήθηκα στο τμήμα.


Μου καταλόγισε ότι το υποτιθέμενο μοίρασμα του φυλλαδίου συνιστούσε «προφανή ανθελληνική πράξη», ότι «σχετίζεται με προπαγάνδα που ασκούν ξένα κέντρα προσπαθώντας να δημιουργήσουν ανύπαρκτα μειονοτικά ζητήματα, να αποσταθεροποιήσουν τη συνοχή του Ελληνικού κράτους και την ομοψυχία του Ελληνικού Λαού», αναφέρθηκε σε ηθικούς αυτουργούς οι οποίοι «ευρίσκονται εντός ή εκτός Ελλάδος» κλπ

Πρωτοδίκως μάλιστα καταδικάστηκα σε ποινή φυλακίσεως δέκα πέντε μηνών! Αθωώθηκα βέβαια στο Εφετείο το έτος 2001, αλλά η ταλαιπωρία και ο εξευτελισμός που υπέστην δεν με άφηνε να ησυχάσω. Άλλωστε είχε κινητοποιηθεί εναντίον μου και ο εκδοτικός μηχανισμός, ο οποίος με χτύπησε με κάθε τρόπο.

Αποφάσισα να κάνω στο γνωστό βουλευτή αγωγή. Έχασα πανηγυρικά! Αποδείχτηκε λέει ότι ο βουλευτής  δεν είχε συμμετοχή και ανάμιξη στον πόλεμο των δημοσιευμάτων εναντίον μου και ότι ο ίδιος, ως βουλευτής, το μόνο που έκανε ήταν να καταθέσει, στα πλαίσια πάντα των καθηκόντων του, ερωτήσεις προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το θέμα μου. 

Να μην τα πολυλογώ, όχι μόνο έχασα, αλλά καλούμαι σήμερα να πληρώσω και τη δικαστική δαπάνη στο διπλάσιο (ωραίο εφεύρημα αυτό)! 

Προσέξτε λοιπόν! Καλές είναι οι Παγκόσμιες Ημέρες, αλλά μόνο όταν παραμένουν σε αυτό το γενικό και αδιόρατο στάδιο της ασήμαντης γιορτής που κανένας δεν θυμάται. Όταν μετουσιώνεται σε κάτι συγκεκριμένο, όταν δηλαδή πεις το αυτονόητο, ότι η γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία, η πολυγλωσσία, είναι εθνικός πλούτος, μπορεί να θεωρηθείς ακόμη και προδότης.

Δηλώνω όμως σε όλους το εξής: Παρ΄ όλα τα παθήματά μου, εγώ θα συνεχίσω να γιορτάζωτη μητρική μου αρμάνικη/βλάχικη γλώσσα στις 21 του Φλεβάρη. Κανένας, μα κανένας, δεν θα μου το στερήσει κι ας πληρώσω τη δικαστική δαπάνη και τριπλή!

Σωτήρης Μπλέτσας



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.