Τελευταίες Ειδήσεις

Αχιλλέας Λιούτας: Θα λογοδοτήσουν οι λασπολόγοι

Ήλθε η ώρα να λογοδοτήσουν όσοι λασπολογούν εναντίον μου δηλώνει ο πρέοδρος της ΕΑΣ Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας σε συνέντευξή του στον "Διάλογο".
Ο πρόεδρος της ένωσης μιλά για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα αλλά και τις δραστηριότητες της συνεταιριστικής οργάνωσης. 

-Κύριε Λιούτα, πριν από μερικές ημέρες βρεθήκατε στο επίκεντρο της δημοσιότητας με αφορμή τη μήνυση που καταθέσατε σε βάρος αγροτοσυνδικαλιστή και ιστοσελίδας για συκοφαντική δυσφήμηση. Για ποιο λόγο προχωρήσατε σ’ αυτή την αμφιλεγόμενη ενέργεια;

- Κύριε Κρούπη, εδώ και χρόνια δέχομαι ένα ανηλεή πόλεμο. Όποιος δεν έχει τι να κάνει βρίζει τον Λιούτα και τελευταία και την οικογένειά του. Για πολλά χρόνια έκανα υπομονή, είτε γιατί κάποιοι απ’ αυτούς κινούνται στα όρια του γραφικού, είτε γιατί είχα άλλες προτεραιότητες. Ξέρετε όταν αναγκάζεσαι να πηγαίνεις δυο φορές την εβδομάδα αυθημερόν στην Αθήνα, να χάνεσαι από το σπίτι σου, για  να διαπραγματευθείς με την τράπεζα για να μείνει όρθια η Ένωση, σου φαίνονται όλα αυτά ασήμαντα. Πάντα κοίταζα τη μεγάλη εικόνα που είναι να σωθεί η Ένωση, να συνεχίσει το παρεμβατικό της έργο υπέρ των αγροτών και κτηνοτρόφων και βέβαια να σωθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Εδώ και κάμποσο καιρό οι επιθέσεις έγιναν απολύτως προσωπικές και οικογενειακές με στόχο να χτυπήσουν και το γιό μου. Μια σειρά συκοφαντίες και ψέματα διασπείρονται στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Δεν το λέω εγώ ότι είναι ψέματα, αποδεικνύεται από επίσημα στοιχεία, όπως η επίσημη γνωμάτευση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που μας δικαιώνει για τις πράξεις μας,  τα οποία είναι στη διάθεση του καθενός.


Στην τελευταία γενική συνέλευση προειδοποίησα ότι δεν θα αφήσω κανένα να σπιλώνει το όνομά μου και την οικογένειά μου. Κι αυτό έκανα και αυτό θα κάνω από δω και πέρα. Πες, πες, πες, στο τέλος κάτι μένει κι ας είναι και ψέματα. Τέρμα ο εύκολος στόχος. Τέρμα τα ψέματα και οι συκοφαντίες. Το λόγο έχει η δικαιοσύνη. Δεν θα κάνω πίσω για τίποτα και για κανένα.


-Τι εννοείτε όταν λέτε ότι χτυπούν και το γιο σας; Υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο για να τον πλήξουν προσωπικά και πολιτικά;

Δεν ξέρω αν υπάρχει οργανωμένο ή ανοργάνωτο σχέδιο, το αποτέλεσμα όμως μετράει... Εγώ λέω αυτά που μπορώ να αποδείξω. Και σας ρωτάω κύριε Κρούπη; Είναι τυχαίο που όλη αυτή η επίθεση κλιμακώθηκε από τη στιγμή που ο γιος μου ασχολήθηκε με την πολιτική; Και τι δεν είπαν. Χίλια – δυο ψέματα  για να μας αμαυρώσουν  ηθικά. Γιατί το κάνουν αυτό; Μήπως επειδή τους χαλάμε τη σούπα; Μήπως επειδή, εγώ και οι συνεργάτες μου δεν αφήσαμε την Ένωση να καταρρεύσει για να πέσουν πάνω τα… κοράκια και να κατασπαράξουν την περιουσία της; Μήπως είναι τυχαίο που τώρα επανακάμπτουν δριμύτεροι οι συκοφάντες, λίγο καιρό μετά που έγινε γνωστό ότι όχι μόνο δεν κλείνει η Ένωση αφού και η Τράπεζα δέχθηκε να ρυθμίσει τα δάνεια  αλλά και ο ισολογισμός εμφανίζει κέρδη μετά από χρόνια; Και αυτό είναι που τους πονάει; Επένδυαν στο λουκέτο και τώρα βγάζουν τη χολή τους. Ή μήπως είναι τυχαίο που επανέρχονται στο προσκήνιο αυτές οι συκοφαντίες τώρα που η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να καταρτίσει τα ψηφοδέλτια; Ποιοι παίρνουν αυτά τα πέρα έως πέρα συκοφαντικά δημοσιεύματα και τα στέλνουν στην Αθήνα; Μήπως αυτός είναι ο σκοπός τους να πλήξουν πολιτικά το γιό μου ο οποίος έχει μία αυτόνομη επαγγελματική και πολιτική πορεία; Σε ποιους χαλάει τα σχέδια η δική μου παρουσία στην Ένωση και η παρουσία του γιού μου στην πολιτική; Γιατί οι ίδιοι που νυχθημερόν ασχολούνται με την Ένωση και το ΤΡΙΚΚΗ δεν ασχολούνται και με τα υπαρκτά ζητήματα σ’ αυτόν τον τόπο; Με υποθέσεις που απασχόλησαν το Πανελλήνιο αλλά κάνουν πως δεν τις βλέπουν; Γιατί δεν ασχολούνται με άλλες επιχειρήσεις που όλα τα σκιάζει η φοβέρα; Γιατί το ενδιαφέρον τους περιορίζεται μόνο στην Ένωση; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν και ποιοι πολιτικοί και ΜΜΕ τους σιγοντάρουν; Ας βγάλει τα συμπεράσματά της η τοπική κοινωνία…
Εγώ και τα μέλη του Δ.Σ. βάλαμε το κεφάλι στον ντορβά υπογράφοντας με τις προσωπικές εγγυήσεις και με τις περιουσίες μας για να σωθεί η Ένωση. Διακινδυνεύω την προσωπική μου περιουσία ακόμη και το σπίτι που μένω εγώ και η οικογένειά μου  και θα μου πουν και κουβέντες από πάνω; Αυτοί τι κάνουν; Εκβιάζουν για να διαγραφούν τα χρωστούμενά τους στην Ένωση.  

-Ωστόσο, υπάρχουν κ. Λιούτα κάποια ζητήματα όπως ο περιορισμένος αριθμός των μελών στο Συνεταιρισμό που είναι υπαρκτά…

Σας ευχαριστώ για την ερώτηση και θα σας πω ότι ακριβώς είπα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου τον οποίο επισκέφθηκα πρόσφατα. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του ήταν δέκτες αυτών των μυθευμάτων που ακούστηκαν και στα Τρίκαλα. Ανταγωνιστές που έβαλαν το μανδύα του συνεταιριστή ξημεροβραδιάζονται στους διαδρόμους του υπουργείου και λένε ένα σωρό ψέματα με σκοπό να κλείσει η Ένωση και να πάρουν αυτοί τα περιουσιακά της στοιχεία. Έχω τις ψευδής καταγγελίες με τα ονόματα και τις υπογραφές τους και θα λογοδοτήσουν σύντομα στη δικαιοσύνη.
Τι είπα λοιπόν, στον υπουργό; Δεν τον κάναμε εμείς το νόμο 4015 που οδήγησε στην υποχρεωτική  μετατροπή των Ενώσεων. Δεν τον κάναμε εμείς το νόμο 4384 που βάζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την εγγραφή και παραμονή των μελών στο Συνεταιρισμό. Εμείς από την πρώτη στιγμή ανοίξαμε τις πόρτες σε όλους τους αγρότες αλλά με τη λάσπη που έριχναν ήταν λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα. Ξέρετε τι έλεγαν στα καφενεία; «Που θα πάτε να γραφτείτε στην Ένωση η οποία θα κλείσει για να χρωστάτε κιόλας;». Αυτές τις λογικές έπρεπε να αντιπαλέψουμε. Είμαστε ίσως ο μόνος συνεταιρισμός που απευθύναμε δημόσιο κάλεσμα εγγραφής μελών. Και ας έρθει ένας να μου πει ότι ήρθε να γραφτεί στο Συνεταιρισμό, πληρούσε τις προϋποθέσεις και δεν τον κάναμε μέλος. Με την ευκαιρία θέλω να καλέσω όλους τους αγρότες να αφήσουν στην άκρη τις κομματικές τοποθετήσεις ή όποιες άλλες διαφορές και να έρθουν να γραφτούν στο Συνεταιρισμό. Μόνο να κερδίσουν  έχουν  και αυτό το διαπίστωσαν ήδη τα υπάρχοντα μέλη τα οποία πήραν μπόνους   στο καλαμπόκι και στο βαμβάκι. Ανάλογες πολιτικές για την προσέλκυση μελών θα εφαρμόσουμε και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Θέλουμε περισσότερα μέλη. Ή δυνατόν θέλουμε όλους τους αγρότες να έρθουν κοντά μας.
Λένε πως «η Ένωση είναι του Λιούτα». Ποιανού Λιούτα είναι η Ένωση; Και εγώ όπως και τα υπόλοιπα μέλη μια μερίδα έχουμε. Ας έρθουν να γραφτούν και άλλοι και αν δεν τους κάνω σαν πρόεδρος, ας με διώξουν για να πάω στο σπίτι μου να ησυχάσω. Αρκετά με τα ψέματα και τη λάσπη. Αυτή γυρίζει πάνω τους.

-Ας περάσουμε τώρα στα επιχειρηματικά της Ένωσης. Λένε ότι τα κέρδη που εμφανίζετε δεν είναι πραγματικά αλλά λογιστικά.

Αυτό αποδεικνύει ότι οι συκοφάντες κινούνται στα όρια του γραφικού. Ακόμη κι αυτό τους πείραξε ότι έχουμε κέρδη.  Δεν ξέρουν από ισολογισμούς, από ορκωτούς λογιστές που βάζουν τις υπογραφές και από τον υπηρεσιακό μηχανισμό της Ένωσης που υπογράφει τον ισολογισμό. Δεν υπήρξε κανενός είδους μαγείρεμα κύριε Κρούπη. Η ρύθμιση με την τράπεζα και η εκ νέου αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Ένωσης σε πραγματικές αξίες της αγοράς σε συνδυασμό με τις βελτιωτικές αποφάσεις που λάβαμε για την καλύτερη λειτουργία των τμημάτων οδήγησαν σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Η όποια θετική εικόνα της Ένωσης δεν είναι ούτε για μένα ούτε για τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. Είναι για τους αγρότες και τους εργαζομένους γιατί, στην ουσία, δική τους είναι η Ένωση. Όλοι εμείς της διοίκησης είμαστε περαστικοί και αναλώσιμοι.

-         Μιας και είπατε για εργαζομένους, σας κατηγόρησαν για την επιχειρησιακή που κάνατε στην Ένωση…
- Η υποκρισία περισσεύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όταν η αγορά εργασίας έχει λυγίσει από τη μερική απασχόληση και τους μισθούς πείνας ήρθαν να μας κατηγορήσουν για την επιχειρησιακή που πρότεινε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Εμείς, ως διοίκηση δεν την προτείναμε. Την πρότειναν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι και μ’ αυτή είναι από τους καλύτερα αμειβόμενους στα Τρίκαλα. Και γιατί δεν βρήκαν τίποτα άλλο να που κατηγόρησαν τη διοίκηση του σωματείου ότι είναι ελεγχόμενη από τη διοίκηση. Αστεία πράγματα… Οι περισσότεροι από τους εργαζομένους που στήριξαν την επιχειρησιακή προϋπήρχαν εμού στην Ένωση. Δεν τους ήξερα ούτε έχω ιδιαίτερες σχέσεις μαζί τους. Απλά αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να αντέξουμε στον ανταγωνισμό περιορίζοντας τις δαπάνες όπως κάνει κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση. Εγώ δεσμεύομαι όμως, ότι μόλις πιάσουν τόπο οι πρωτοβουλίες μας για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των δραστηριοτήτων μας, θα αποκατασταθεί η ρευστότητα και οι εργαζόμενοι θα ανταμειφτούν για την πλάτη που βάζουν στη βιωσιμότητα της οργάνωσής μας.

-Ποιες πρωτοβουλίες είναι αυτές κ. Λιούτα;
Αν σας τις αναφέρω όλες θα χρειαστείτε ειδική έκδοση. Θα αναφέρω μόνο κάποιες ενδεικτικά. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει ανοίγματα από το ΤΡΙΚΚΗ στα μεγάλα αστικά κέντρα και πλέον είμαστε η τρίτη γαλακτοβιομηχανία ως προς τις πωλήσεις φρέσκου γάλακτος. Σχεδόν διπλασιάσαμε το τζίρο και διατηρήσαμε την κερδοφορία. Ενισχύουμε την παραγωγική μας ικανότητα και είμαστε έτοιμοι για μεγαλύτερες επενδύσεις που θα μας επιτρέψουν να παρέχουμε γνήσια γαλακτοκομικά προϊόντα σε ακόμη περισσότερες αγορές. Προστατεύουμε την ποιότητα και παράλληλα στηρίζουμε τους κτηνοτρόφους που το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουν τις τιμές να συμπιέζονται απειλητικά για τη βιωσιμότητα των μονάδων τους. Όλα αυτά τα έκανε ο «κακός» ο Λιούτας και η διοίκησή του  για να πλήξει το συνεταιριστικό εργοστάσιο; Μα είμαστε σοβαροί; Γιατί δεν τα λένε αυτά; Γιατί δεν αναφέρονται στα πραγματικά γεγονότα και εφευρίσκουν παραμύθια;
Επίσης,  μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών ενισχύουμε την Οξοποιία ΜΕΤΕΩΡΑ. Να θυμηθείτε αυτό που σας λέω. Σύντομα όλη η Ελλάδα θα μιλάει για την Οξοποιία μας, όπως κάνει ήδη για το ΤΡΙΚΚΗ.
Θέσαμε σε επαναλειτουργία το εριοπλυντήριο της Μεγάρχης μετά από αρκετά χρόνια και αφού προχωρήσαμε σε μια σημαντική επένδυση για τον εκσυγχρονισμό του βιολογικού καθαρισμού και είχαμε ήδη θετικά αποτελέσματα. Λένε ότι κλείνω δραστηριότητες όταν επί ημερών μου ανοίγουν και αξιοποιούνται ξεχασμένα εργοστάσια και βρίσκουν δουλειά δεκάδες εργαζόμενοι.
Πέρα απ’ αυτά θα πρέπει να ενισχύσουμε και τη θέση μας στην εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Κακά τα ψέματα κ. Κρούπη. Όσο το τραπεζικό σύστημα παραμένει αδύναμο δεν μπορούμε να προσβλέπουμε σ’ αυτό για την απαραίτητη ρευστότητα που έχει ανάγκη η οργάνωσή μας. Για το λόγο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε συνεργασίες πέρα από ιδεοληψίες και στεγανά του παρελθόντος με υπευθυνότητα και με σεβασμό στους συνεργάτες μας. Οι συνεργασίες είναι η λέξη κλειδί για να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της Ένωσης και δε θα διστάσουμε να το κάνουμε κι αυτό.

-Και ένα τελευταίο κ. Λιούτα. Λένε ότι η Ένωση έχασε τον συνεταιριστικό – κοινωνικό της ρόλο. Τι απαντάτε σ’ αυτό;

- Ουδέν ψευδέστερο. Εκτός κι αν εννοούν συνεταιριστικό και κοινωνικό ρόλο να έρχονται να ψωνίζουν λιπάσματα, φυράματα και σπόρια από την Ένωση και να μην πληρώνουν ποτέ… Ξέρετε οι περισσότεροι απ’ αυτούς που μας κατηγορούν χρωστάνε στην Ένωση. Ο αρχισυκοφάντης, για παράδειγμα, χρωστάει 9.000 ευρώ και σφυρίζει αδιάφορα… Και ίσως και γι’ αυτό με κατηγορούν και εμένα προσωπικά. Είχα την ατυχία κ. Κρούπη, να αναλάβω την προεδρία μόλις ξέσπασε η οικονομική κρίση. Είχα επίσης την ατυχία να αναλάβω χρέη. Όλοι αυτοί που μας βρίζουν στα καφενεία χρωστάνε από τα βερεσέδια που έπαιρναν. Είχαν μάθει να παίρνουν, να μην πληρώνουν και οι προηγούμενες διοικήσεις, είχαν μάθει να παίρνουν δάνεια στη λογική ότι κάποτε αυτά θα τα διαγράψει η κυβέρνηση. Αυτά πλέον τέλειωσαν. Τα δάνεια πληρώνονται και τα βερεσέδια επίσης. Έγινα κακός και ενοχλητικός. Δεν γινόταν όμως αλλιώς για να επιζήσει η Ένωση.
Αν πάλι εννοούν συνεταιριστική πολιτική να δίνει η Ένωση τιμές πολύ πάνω από την αγορά, κι αυτό είναι λάθος γιατί και εμείς λειτουργούμε όπως οι άλλες επιχειρήσεις χωρίς ειδικό φορολογικό καθεστώς και χωρίς καμία απολύτως βοήθεια από το κράτος. Ξέρετε τι γινόταν παλαιότερα στα Διοικητικά Συμβούλια; Η κάθε παράταξη, «γαλάζια», «πράσινη» και «κόκκινη» πλειοδοτούσαν στις τιμές για να φανούν οι εκπρόσωποί τους καλοί στις κομματικές διοικήσεις από τις οποίες έπαιρναν ραβασάκια και στα κομματικά τους ακροατήρια. Το αποτέλεσμα το ξέρουμε. Γεμίζαμε τα σιλό με καλαμπόκι αλλά το πουλούσαμε με ζημιές. Αυτό είναι συνεταιριστική αντίληψη; Συνεταιριστική αντίληψη είναι να παρεμβαίνεις, όσο μπορείς, υπέρ της τιμής και κυρίως να  βοηθάς τον αγρότη, να εξελίξει την παραγωγή του. Κι αυτό κάνουμε εμείς συμμετέχοντας και ως αντιπρόεδρος της Διαπαγγελματικής Βάμβακος στην εθνική προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας του βαμβακιού. Δίνουμε παραπάνω τιμές στους παραγωγούς που ακολουθούν ορθές καλλιεργητικές πρακτικές και είμαστε πρωτοπόροι ως προς αυτό.
Ως προς τον κοινωνικό ρόλο δε χρειάζεται να πω πολλά. Ας ρωτήσατε, το Νοσοκομείο,  τα σωματεία, τους αθλητικούς συλλόγους και κυρίως, τους εκατοντάδες γονείς που καθημερινά δίνουν το γάλα στα παιδιά τους, μέσω του προγράμματος ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΓΑΛΑ που οργάνωσα εγώ. Ξέρετε όμως, μερικά πράγματα δεν είναι να τα διαφημίζεις. Κάνε το καλό και φτάνει μέχρι εκεί. Δεν είναι όλα για διαφήμιση. Πάνω απ’ όλα πρέπει να είμαστε άνθρωποι και να βοηθάμε όσο μπορούμε. Πολύ περισσότερο που εμείς είμαστε μια συνεταιριστική οργάνωση η οποία είναι συνυφασμένη με την τοπική κοινωνία.








Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.