Τελευταίες Ειδήσεις

ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ



Έχω την ιδιαίτερη ευλογία να κατάγομαι από έναν προνομιούχο τόπο∙ την Διάβα Καλαμπάκας. Έναν τόπο που απέναντι του στέκεται ένας πνευματικός φάρος, τα μοναστήρια των Μετεώρων, τα οποία ακτινοβολούν ασκητικό ήθος, σταθερά, αγιοπνευματικά, μεταμορφωτικά.
Ο αγαπημένος μου αυτός τόπος, εδώ και τρεις μήνες, φιλοξενεί τον νέο του Ποιμενάρχη, ο οποίος γνωρίζει και γνωρίζεται∙ τον Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητο, που εορτάζει στις 26 Φεβρουαρίου. Είναι αρχή και κάθε αρχή δεν δίνει το πλεονέκτημα της «καλής γνωριμίας», ας μου επιτραπεί η έκφραση, με το πρόσωπο του. Όμως, ο λαός της Καλαμπάκας και του Νομού, έχει τοποθετήσει στην καρδιά του το πρόσωπο του κ.κ. Θεοκλήτου, για τους δικούς του λόγους. Θεωρώ, πως δεν είναι πάντα δύσκολο να βάλεις κάποιον στην καρδιά σου. Προφανώς, υφίστανται κάποια στοιχεία που δημιουργούν ανάλογα συναισθήματα, και τα οποία ο χρόνος ενισχύει.

Το πρόσωπο του Μητροπολίτη κ.κ. Θεοκλήτου, δεν χρειάζεται χρόνο για να δείξει την αλήθεια των πραγμάτων. Δεν χρειάζεται χρόνος για να σε ελκύσει μία όμορφη καρδιά. Στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος απομυθοποιείται. Συμπαθής, χαρούμενος, προσιτός, απλός, ευχάριστος συνομιλητής. Νιώθει την αγάπη του κόσμου και μοιάζει να ομολογεί όπως ο Γρηγόριος Θεολόγος στον «Ἀπολογητικό τῆς εἰς τόν Πόντον φυγῆς»: «Διότι τίποτε δεν είναι τόσο ισχυρό στο να προκαλέσει αγάπη, όσο η διάθεση ανταποδόσεως της αγάπης αυτής». Αγαπάει τον κόσμο. Ανοίγεται στον κόσμο. Δέχεται τον καθένα, τον ακούει και συζητά μαζί του. Με λόγο ουσιαστικό, λόγο θεολογικό. Λόγο μεστό, ωφέλιμο. Λόγο υποψιασμένο. Αυτό το τελευταίο, κατάντησε πλέον σπάνιο χάρισμα στον χώρο της εκκλησίας. Αγγίζει την όλη ύπαρξη του ανθρώπου. Έχει καθαρό βλέμμα. Η αγνότητα των ματιών, η αθωότητα του προσώπου και το απροϋπόθετο ενδιαφέρον του, δημιουργούν έλξη. Μνημονεύω επί του παρόντος, με επιμονή, το ενδιαφέρον που δείχνει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Σεβασμιώτατε, χρόνια πολλά, υγιή! Χαρούμενη αρχιερατική διακονία. Κλείνω τις σκέψεις μου με τους λόγους του μεγάλου Γρηγορίου Νύσσης, τους οποίους και απευθύνει στον αδερφό του Μ. Βασίλειο, λόγους που έχω την πίστη ότι συσχετίζονται με το πρόσωπο σας: «Τίνα οὖν ἐστιν ὅσα τοῦ διδασκάλου ἡμῶν πρός τά ἐν τῷ προφήτῃ θεωρούμενα τήν κοινωνίαν ἔχει; ζῆλος πίστεως, δυσμένεια κατά τῶν ἀθετούντων, ἀγάπη πρός τόν Θεόν, ἐπιθυμία τοῦ ὄντως ὄντος πρός οὐδέν τῶν ὑλικῶν ἀπορρέουσα, ζωή διά πάντων ἐξητασμένη, βίος κατεσκληκώς, βλέμμα τῷ τόνῳ τῆς ψυχῆς συντεινόμενον, σεμνότης ἀνεπιτήδευτος· ἡσυχία λόγου ἐνεργεστέρα, φροντίς περί τῶν ἐλπιζομένων, καταφρόνησις τῶν ὁρωμένων, ὁμοτιμία πρός πᾶν τό φαινόμενον, εἴτε τις τῶν ὑπερόγκων ἐν ἀξιώματι τύχοι, εἴτε τῶν ταπεινῶν τε καί ἀπερριμμένων προφαίνοιτο. ταῦτά ἐστι καί τά τοιαῦτα ἐν οἷς μιμεῖται ὁ τοῦ διδασκάλου βίος τά τοῦ Ἠλίου θαύματα».
Ηρακλής Αθ. Φίλιος

Τρίκαλα, 26/02/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.