Τελευταίες Ειδήσεις

Στις 23 Φλεβάρη συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ




Σαν σήμερα, πριν από 75 χρόνια, στις 23 Φλεβάρη 1943, σε ένα σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας στους Αμπελοκήπους, ιδρύθηκε με πρόταση της ΟΚΝΕ, η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ. Ήταν η νεολαία του ΕΑΜ, με χιλιάδες μέλη που πολέμησαν ως μαχητές του ΕΛΑΣ, του λαϊκού στρατού. Νους, ψυχή και καθοδηγητής της ΕΑΜικής αντίστασης του λαού μας ήταν το ηρωικό ΚΚΕ.
Η ΕΠΟΝ ηγήθηκε στην οργάνωση της νεολαίας και στον αγώνα με όλες τις μορφές ενάντια στο φασισμό, για την απελευθέρωση του λαού μας. Στις γραμμές της εντάχτηκαν πάνω από 600.000 νέοι και νέες. Με το χωνί, με τις προκηρύξεις και τον παράνομο Τύπο, με το όπλο ενάντια στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Πρώτοι στη μάχη για την επιβίωση του λαού, πρώτοι στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, ενάντια στα πρότυπα του συμβιβασμού που καλλιεργούσαν στη νεολαία.


Μετά την απελευθέρωση και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944, την περίοδο του τρίχρονου ένοπλου αγώνα του, χιλιάδες ΕΠΟΝίτες εντάχθηκαν στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (1946-1949), δίνοντας ξανά με τ’ όπλο στο χέρι τον αγώνα για μία νέα Ελλάδα κόντρα στην αστική τάξη της χώρας και τους συμμάχους της, τη Μ. Βρετανία αρχικά και τις ΗΠΑ στη συνέχεια.

Με θάρρος, τόλμη, αυταπάρνηση, λεβεντιά, κέφι και ευρηματικότητα πάλεψαν για να έρθουν καλύτερες μέρες για το λαό μας. Χιλιάδες έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτόν τον σκοπό. Αυτή ήταν η θρυλική ΕΠΟΝ.

Η δράση της ΕΠΟΝ μας αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη. Η ΚΝΕ είναι περήφανη για τις ρίζες της. Στο σημερινό μας αγώνα, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα της φτώχειας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στην πάλη για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία βρίσκουν συνέχεια οι αγωνιστικές - μαχητικές παραδόσεις της ΕΠΟΝ. Εμπνεόμαστε από την 100χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ. Μελετάμε, διδασκόμαστε την πείρα των αγώνων του λαού μας και της νεολαίας. Τιμάμε την ιστορία μας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!




T.Σ Τρικάλων της ΚΝΕ
22/02/2018

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.