Τελευταίες Ειδήσεις

Αποκαλυπτήρια μνημείου για την Αγροτική – Λαϊκή Εξέγερση 1925-Τιμήθηκε και φέτος το «τρικαλινό Κιλελέρ»





Τιμή και μνήμη για την αγροτική – λαϊκή εξέγερση του 1925 στα Τρίκαλα. Σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Τρικκαίων το μεσημέρι της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου 2018, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που φιλοτεχνήθηκε και στήθηκε στην ομώνυμη πλατεία Αγροτικής και Λαϊκής εξέγερσης 1925,. Μετά την επιμνημόσυνη δέση, ο κ. Γιάννης Τζίκας μίλησε για την επέτειο, στεκόμενος σε δύο σημεία. Το ένα, η κατάσταση στην περιοχή του νομού Τρικάλων για το αγροτικό ζήτημα τη συγκεκριμένη περίοδο. Το δεύτερο, οι νεκροί και το χρονικό της 2ας Φεβρουαρίου 1925. Για το πρώτο, ανέφερε ότι εκείνη την περίοδο «Οι παραδοσιακοί αγρότες της περιοχής παραγκωνίζονται πλήρως και βρίσκονται σε πολύ δυσμενή θέση, αφού εκτός των άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν το παρακάτω οξύμωρο γεγονός: ενώ επί Τουρκοκρατίας υπήρχε το Οθωμανικό δίκαιο που αναγνώριζε ιδιοκτησίες, με την νέα κατάσταση βρίσκονται υπόδουλοι αυτή τη φορά των ίδιων των Ελλήνων». Για το δεύτερο, σημείωσε τη σειρά των γεγονότων που κατέληξαν στον θάνατο των «Μιχάλη Ράδου, Γιώργου Ντόλλα, Νίκου Νταβάρα, Νίκου Σταφίκου, Κώστα Βουτσελά, Δημήτρη Κούτρα και σύμφωνα με μαρτυρίες ενός δωδεκάχρονου κοριτσιού, τους οποίους τιμούμε σήμερα στην 93η επέτειο της ματωμένης Δευτέρας 2 Φεβρουαρίου 1925», μαζί με τον ρόλο του αντισυνταγματάρχη Καβράκου. Και κατέληξε: «Εν καιρώ Ειρήνης πλέον και Εθνικής Συμφιλίωσης υπάρχει μόνο ένας δρόμος για την Ελληνική αγροτιά. Αυτός της συνεχούς και στοχευμένης στήριξης της, μέσα από τη σύγχρονη οπτική των νέων επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων».

Ακολούθησε η ανάγνωση επιστολής στο πρόεδρο της Δημοκρατίας, που αποστέλλουν πολίτες εναντιωμένοι στην ονομασία του στρατοπέδου όπου λειτουργεί η ΣΜΥ, ως στρατοπέδου Καβράκου. Την επιστολή ανέγνωσε ο κ. Σαράντος Φιλιππόπουλος Πρόεδρος των συνταξιούχων και εργαζομένων της Ιονικής τράπεζας.
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, από τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γιώργο Τσίγκα, περιφερειακό σύμβουλο και τον εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας που κίνησε τη διαδικασία αναγνώρισης της εξέγερσης, ναύαρχο ε.α. κ. Νίκο Γκόγκο.
Παρέστησαν επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ . Μιχάλης Λάππας,  η νυν και η τέως αντιδημαρχίνες Δημοσίων Σχέσεων κ. Σοφία Αλεστά και Ντίνα Δήμα (η οποία υλοποίησε ολόκληρη τη διαδικασία ανέγερσης του μνημείου), ο π. Δήμαρχος κ. Γιώργος Σπαθής, ο π. αντιδήμαρχος κ. Αλ,. Πολυμερόπουλος και πολλοί τρικαλινοί, ενώ η Δημοτική Φιλαρμονική παιάνισε τον Εθνικό Υμνο.





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.