Τελευταίες Ειδήσεις

Λεωνίδας Σπαθής: Ο Τρικαλινός εκτροφέας καναρινιών με δεκάδες μετάλλια και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό




…Κι όμως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, χομπίστες, που αναζητούν το τέλειο από άποψης χρωμάτων, το πιο μελωδικό από άποψης κελαϊδίσματος και το πιο ιδιαίτερο οδικό πτηνό. Για αυτούς τους χομπίστες ενημερώθηκα πριν από λίγες μέρες με αφορμή την 4η Έκθεση – Διαγωνισμό Καναρινιών – Αγριοπουλιών τοπικής εμβέλειας που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα στο χώρο της Πινακοθήκης Θεόδωρου Μάρκελου,  όπου 310 πουλιά, 74 ράτσες και 33 εκτροφείς, για 7 ολόκληρες μέρες πρόσφεραν χρώματα και μελωδίες στα Τρίκαλα σε μία έκθεση μοναδική. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με ένα τέτοιο θέμα. Το ενδιαφέρον μου μεγάλωσε ακόμη περισσότερο όταν έμαθα ότι συμμετείχε ένας Τρικαλινός εκτροφέας καναρινιών, ο οποίος μάλιστα στη συγκεκριμένη έκθεση, κατέλαβε τις τρεις πρώτες θέσεις με τα 4 καναρίνια του, κάτι που δεν είναι η μοναδική του επιτυχία, αφού κατέχει δεκάδες μετάλλια και διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο λόγος για τον Λεωνίδα Σπαθή, έναν από τους λίγους εκτροφείς καναρινιών Λίζαρντ στην Ελλάδα, τον οποίο συνάντησα και του ζήτησα να μου λύσει όλες μου τις απορίες σχετικά με το ιδιαίτερο αυτό χόμπι.
Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη
Λεωνίδα πώς ξεκίνησε αυτό το… πολύχρωμο ταξίδι με συνοδοιπόρους τα πουλιά;
-Όταν ήμουν μικρός έβλεπα στο φιλικό μου περιβάλλον ανθρώπους που είχαν στην κατοχή τους οδικά πτηνά συντροφιάς και πάντα στεκόμουν μπροστά τους, τα χάζευα και ρωτούσα για αυτά.
-Με μάγευε η εικόνα τους, τα διάφορα χρώματά τους και οι ήχοι που βγάζανε, το κελάϊδισμά τους. Έτσι, σιγά-σιγά με πάρα πολύ επιμονή από μέρους μου, απέκτησα το πρώτο μου καναρίνι, ως κατοικίδιο, το έτος 1995, από τοπικό pet-shop των Τρικάλων.

-Από πότε ασχολείσαι;
–Ασχολούμαι με τα οδικά πτηνά συντροφιάς περίπου 22 χρόνια, με μικρά διαλείμματα ενδιάμεσα λόγω διαφόρων κωλυμάτων. Στην αρχή ήταν το μοναδικό καναρίνι αλλά στην πορεία, επειδή διέθετα και κατάλληλο χώρο αγόρασα και δεύτερο, θηλυκό αυτή τη φορά και έτσι ξεκίνησα ερασιτεχνικά, ως χόμπι, να ασχολούμαι με τα καναρίνια. Αυτό το χόμπι έγινε συνήθεια και μετά από αρκετά χρόνια, μένοντας πλέον στην Αθήνα, αποφάσισα να ασχοληθώ με καναρίνια ράτσας και άρχισα να αναζητώ μέσω διαδικτύου αλλά και σε διάφορα σχετικά μαγαζιά, καναρίνια διαφόρων ρατσών και εκτροφείς πλέον που κατείχαν τέτοιου είδους καναρίνια για να συλλέξω περισσότερες πληροφορίες. Έτσι, έχοντας στην κατοχή μου διάφορες ράτσες ανά περιόδους κατέληξα πλέον στα καναρίνια «τύπου», ράτσας Λίζαρντ (Lizard) και τα οποία εκτρέφω συστηματικά τα τελευταία 5 χρόνια.
Πόσα πουλιά έχεις;
–Δεν έχω 1 αλλά δεν έχω και 100, έχω στην κατοχή μου όσα μπορώ να διαχειριστώ, ως ο μόνος που ασχολείται με τη φροντίδα τους. Συγκεκριμένο αριθμό δε μπορώ να σας αναφέρω, διότι τα ζώα που έχουμε για αναπαραγωγή δεν πρέπει να τα μετράμε συνέχεια, (*όπως λέει και η γιαγιά μου: «δεν κάνει»).
-Από που προέρχονται τα καναρίνια;
–Τα καναρίνια Λίζαρντ προέρχονται από την Γαλλία, με την πρώτη καταγραφή του είδους το έτος 1742 αλλά η ανάπτυξη της ράτσας ξεκινά στην αντίπερα όχθη, στην Αγγλία, όπου το 1825 υπάρχει η πρώτη έντυπη καταγραφή τους. Το χαρακτηριστικό της ράτσας είναι ένα φολιδωτό σχέδιο που δημιουργείται στο σώμα του πουλιού και καλύπτει σχεδόν όλο το σώμα και προσομοιάζει στην εμφάνιση με το δέρμα της σαύρας, γεγονός από το οποίο πήρε και το όνομα Λίζαρντ, το οποίο στα Αγγλικά σημαίνει σαύρα (Lizard).
-Κοστίζει η αγορά τους;
–Η αγορά της συγκεκριμένης ράτσας καναρινιών δεν κοστίζει πολύ, αλλά είναι αρκετά δύσκολο να βρεις τέτοιου είδους καναρίνια διότι είναι μία αρκετά δύσκολη ράτσα όσων αφορά τα εκθεσιακά πουλιά. Στη χώρα μας είναι πολύ μικρός ο αριθμός εκτροφέων Λίζαρντ λόγο της ιδιαιτερότητάς τους στη διαχείριση της πτερόροιας αλλά και στην επιλογή των κατάλληλων ζευγαριών.
-Ποια είδη προτιμάς;
-Από όλα τα οδικά πτηνά συντροφιάς η δική μου προτίμηση είναι τα καναρίνια και γι’ αυτό έχω ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτά τα τελευταία 10 χρόνια.
-Είναι η μεγάλη σου αγάπη;
-Φυσικά και τα αγαπάω-νοιάζομαι διότι εάν δεν αγαπάς τα καναρίνια, δεν θα μπορείς να ασχοληθείς με αυτά και δε θα σε «γεμίζει» αυτή σου η ασχολία.
Χρειάζονται φροντίδα… Πόσες ώρες αφιερώνεις καθημερινά;
–Εννοείται ότι χρειάζονται φροντίδα και προϋποθέτει να έχεις χρόνο, να θυσιάζεις κάποια πράγματα για να ασχοληθείς με αυτά, να μπορείς να τηρείς κάποιες υποχρεώσεις που έχεις απέναντί τους, να έχεις χώρο και τελευταίο έρχεται το θέμα του κόστους ως προς τη διάθεση του εκτροφέα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και στη φροντίδα τους, π.χ. προμήθεια σωστών-ποιοτικών τροφών κ.α. διότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για να μπορούν τα πουλιά να ζούνε σωστά και όσο γίνεται πιο “φυσικά” σε όλες τις περιόδους της εκτροφής, περίοδος προετοιμασίας, αναπαραγωγής, ανάπτυξης των νεοσσών, πτερόροιας, ανάπαυσης. Ανάλογα την περίοδο χρειάζεται να αφιερώνεις και τον ανάλογο χρόνο. Περισσότερος χρόνος απαιτείται από το Φεβρουάριο μέχρι τον Οκτώβριο εκάστου έτους, όπου οι απαιτήσεις είναι αυξημένες και η προσοχή μας προς τα πουλιά είναι σημαντική καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να απαιτείται πολύωρη απασχόληση σε καθημερινή βάση προκειμένου να επιτύχεις ένα υψηλό επίπεδο εκτροφής. Επίσης χρειάζεται και μελέτη σε διάφορους τομείς που μπορεί να είναι χρήσιμοι βοηθώντας στη βελτίωση του είδους.
-Έχεις συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό;
–Ξεκίνησα να συμμετέχω σε διαγωνισμούς-εκθέσεις για πρώτη φορά σε τοπικό επίπεδο, στον Λαρισαϊκό Σύλλογο Καναρινόφιλων (ΛΑ.ΣΥ.Κ.), όπου και κατέκτησα τις πρώτες μου διακρίσεις και τα αντίστοιχα αναμνηστικά κύπελλα – μετάλλια, το Φθινόπωρο του 2012. Έκτοτε συμμετέχω κάθε χρόνο στους διαγωνισμούς-εκθέσεις που γίνονται σε τοπικό επίπεδο, από τον σύλλογό μου (ΛΑ.ΣΥ.Κ.) αλλά και από τον Σύλλογο Καναρινιών & Αγριοπουλιών Θεσσαλίας (Σ.Κ.Α.Θ.), όπου έχω λάβει ανάλογες διακρίσεις. Επίσης, έχω λάβει μέρος και σε διαγωνισμούς-εκθέσεις που έχουν γίνει στην Αθήνα τα έτη 2014, 2015 και 2016, αλλά και στο εξωτερικό (Ιταλία) τα έτη 2016 & 2017.
-Έχεις διακριθεί;
-Πέρα από τους τοπικούς διαγωνισμούς όπου έχω διακριθεί, το Δεκέμβριο του 2015 διακρίθηκα στην 1η Παναττική έκθεση πτηνών όπου κατέλαβα την πρώτη θέση στην κατηγορία “Λίζαρντ χρυσό κορώνα αραιή”, με συνολικά τρεις συμμετοχές καναρινιών. Επίσης, τον Νοέμβριο του 2016 διακρίθηκα στο Φεστιβάλ Πτηνών του συλλόγου Ε.Λ.Κ.Ε. όπου κατέλαβα, μεταξύ άλλων και την πρώτη θέση στην κατηγορία “Λίζαρντ μπλε κορώνα αραιή”, με συνολικά τρεις συμμετοχές καναρινιών. Εκτός συνόρων, τον Νοέμβριο του 2016, έλαβα μέρος στο 15ο Μεσογειακό Διεθνές Πρωτάθλημα Καναρινιών, όπου διεξήχθη στο Μπάρι της Ιταλίας και κατέλαβα μία 2η θέση στην κατηγορία “Λίζαρντ μπλε κορώνα αραιή”, με συνολικά τέσσερις συμμετοχές καναρινιών. Αλλά και τον προηγούμενο μήνα, Νοέμβριο του 2017, έλαβα μέρος για δεύτερη συνεχή χρονιά στο 16ο Μεσογειακό Διεθνές Πρωτάθλημα Καναρινιών, όπου διεξήχθη επίσης στο Μπάρι της Ιταλίας και κατέλαβα τρεις 1ες θέσεις και συγκεκριμένα στις κατηγορίες: “Λίζαρντ μπλε κορώνα γεμάτη”, “Λίζαρντ μπλε κορώνα αραιή” και “Λίζαρντ αργυρό κορώνα γεμάτη”, με συνολικά τέσσερις συμμετοχές καναρινιών. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία να λαμβάνεις μέρος σε εκθέσεις του εξωτερικού διότι και το εύρος και οι προς έκθεση ράτσες των οδικών πτηνών είναι μεγάλο, στη συγκεκριμένη έκθεση συμμετείχαν περίπου 4.000 πουλιά.
Στιγμιότυπο από τη βράβευση στην 4η Έκθεση – Διαγωνισμό τοπικής εμβέλειας που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα
-Είσαι μέλος του Συλλόγου Καναρινιών & Αγριοπουλιών Θεσσαλίας (Σ.Κ.Α.Θ.);
-Δεν είμαι μέλος του συλλόγου ΣΚΑΘ αλλά του ΛΑΣΥΚ, όπως σας προανέφερα. Όταν αποφάσισα να γίνω μέλος κάποιου σχετικού συλλόγου, δηλαδή το έτος 2012, δεν υπήρχε ο ΣΚΑΘ.
-Πότε ιδρύθηκε και πόσα μέλη έχει;
-Ο Σύλλογος Καναρινιών & Αγριοπουλιών Θεσσαλίας (Σ.Κ.Α.Θ.), ιδρύθηκε το έτος 2013 και αριθμεί περίπου 55 μέλη.
-Είδαμε προσφάτως στα Τρίκαλα μία ιδιαίτερη έκθεση στην οποία συμμετείχες και μάλιστα διακρίθηκες. Ποια θέση πήρες;
-Την προηγούμενη εβδομάδα ο Σ.Κ.Α.Θ. πραγματοποίησε στα Τρίκαλα, στην πινακοθήκη Θεόδωρου Μάρκελλου τον 4ο ετήσιο διαγωνισμό-έκθεση, όπου ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε τέτοιου είδους έκθεση στην πόλη των Τρικάλων. Ναι, συμμετείχα και εγώ στην έκθεση. Δε θα μπορούσα να απουσιάζω μιας που γινόταν στην πόλη μου. Κατέκτησα τρεις 1ες θέσεις με τα καναρίνια μου, τα Λίζαρντ.
-Με πόσα πουλιά συμμετείχες; Τί είδους είναι αυτά που διακρίθηκαν;
-Συμμετείχα με τέσσερα πουλιά και κατέλαβα 3 πρώτες θέσεις, το θεωρώ καλό ποσοστό. Συγκεκριμένα τα καναρίνια μου διακρίθηκαν στις εξής κατηγορίες: α) Λίζαρντ μπλε κορώνα γεμάτη, β) Λίζαρντ μπλε κορώνα αραιή και γ) Λίζαρντ αργυρό κορώνα αραιή.
-Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης σε αυτούς τους διαγωνισμούς;
-Σε ένα διαγωνισμό συμμετέχει ο εκτροφέας με ένα καναρίνι μιας συγκεκριμένης ράτσας. Κάθε ράτσα καναρινιού έχει ένα στάνταρ πρότυπο. Όσο πιο κοντά είναι τα χαρακτηριστικά του καναρινιού που διαγωνίζεται στα χαρακτηριστικά του πρότυπου της ράτσας, τόσο πιο μεγάλη βαθμολογία συγκεντρώνει και βραβεύεται. Για να φτάσεις σε ένα τέτοιο επίπεδο διάκρισης, μεγάλο ρόλο παίζει η διατροφή του εκάστοτε πουλιού.
-Ποιος ήταν ο σκοπός της έκθεσης;
-Ο σκοπός της έκθεσης ήταν να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους Τρικαλινούς πολίτες, μικρούς και μεγάλους, να δουν από κοντά διάφορα οδικά πτηνά συντροφιάς, να ενημερωθούν-συμμορφωθούν ως προς τα απειλούμενα είδη, να γίνει ενημέρωση και να βοηθήσει η έκθεση στην επικοινωνία του κοινού με το συγκεκριμένο χόμπι και γενικότερα να καλλιεργηθεί ο όρος “ορνιθοκουλτούρα” ως σκέψη και ως τρόπος ζωής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
-Πολλοί είναι αντίθετοι με την αιχμαλωσία των πουλιών και των ζώων γενικότερα, τί απαντάς;
-Φυσικά και είμαι αντίθετος με την αιχμαλωσία πτηνών από τη φύση. Τα πτηνά αυτά ανήκουν στο χώρο που έχουν γεννηθεί και για το σκοπό που έχουν γεννηθεί. Όμως τα καναρίνια πλέον είναι οικόσιτα πτηνά συντροφιάς, γεννημένα και μεγαλωμένα σε κλουβί, δηλαδή έχουν μάθει από μικρά μέσα σε κλουβί επειδή είναι πολύ καιρό σε αυτό και εάν τα αφήσεις ελεύθερα, όπως λένε αρκετοί, τα καταδικάζεις σε βέβαιο θάνατο, πεθαίνοντας όντας ελεύθερα από διάφορες αιτίες, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες της φύσης.
trikalaview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.