Τελευταίες Ειδήσεις

Για το νερό στο Μαυρέλι

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η
Της Κίνησης Νερού
Μαυρελιωτών
Καλαμπάκας
ΠΡΟΣ
Κυρίους Υπευθύνους, Αρμοδίους κ.λπ. και πάλι . . .

Αγαπητοί φίλοι,
Με την είσοδο στο Γενάρη του ΄18, άλλαξε ο χρόνος όπως και ο καιρός και εμείς καλούμαστε, όπως είχαμε υποσχεθεί εξάλλου, να κλείσουμε τον κύκλο των τριών κειμένων ενημέρωσης με το γνωστό μας θέμα:
ΚΑΘΑΡΟ, ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ
Εδώ και καιρό η Κίνηση Νερού έκρινε πως χρειάζονταν γενική τοποθέτηση στα περασμένα, αλλά και τα τρέχοντα συμβάντα – περί νερού πάντα – διότι :
Έπρεπε και πρέπει να δοθούν απαντήσεις στους μονίμους αμφισβητίες – διαστρεβλωτές,των όποιων θετικών παρεμβάσεων και αγώνων μας.   Επίσης να πληροφορηθούν για τα σημαντικότερα δρώμενα όσοι δεν μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας και αντίστροφα.   Ακόμη, ίσως να νόμιζαν κάποιοι ότι αδυνατούσαμε να παρεμβαίνουμε στα νερο-συμβάντα.

Ίσως επίσης νόμιζαν ότι θα παραιτηθούμε του αγώνα μας.
Αμ δε! 
Ένας λόγος ακόμη που δεν “καθόμαστε στη γωνία” είναι η πληροφόρησή μας προς τους νεότερους (ηλικιακά) συμπατριώτες μας, εάν και εφόσον νοιάζονται και δεν λησμονούν τον τόπο τους, το Μαυρέλι. Προτιμούν, να πίνουν νερό υγιεινό, φρέσκο και φθηνό ή εμφιαλωμένο.
Προϊόντος του χρόνου, ως προς το θέμα του νερού και το πάγιο αίτημά μας,  εμείς δηλώνουμε ότι θα διαθέτουμε υλικό (πληροφοριακό) απ΄“σεντούκι ” μας, αρκεί να καλέσουν στα τηλέφωνα:
697-8001044,  Δ. Σιακαβάρας&697-7694642, Λ. Σιακαβάρας.
Ποιος ξέρει, ίσως κάτι απ΄ τα γραπτά μας να τα χρειαστούν μελλοντικά κάποιοι αγαπητοί φίλοι για να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα μας.
Συνεχίζοντας, και πριν τη “Σούμα” δηλαδή του δια ταύτα, θα ξαναθυμίσουμε γράφοντας το χρονικό της “Μεγάλης Συνεδρίας” στο χωριό μας μεταξύ του Δήμου και της Επιτροπής Νερού Μαυρελιωτών.
Από την πρώτη συνάντηση έως την κατοπινή, μεσολάβησαν μερικοί μήνες. Στο διάστημα αυτό η Επ. Νερού έπρεπε να οργανώσει όλα τα πρακτικά ζητήματα για την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δήμου και της Επ. Νερού του Ιουνίου στο Δημαρχείο.
Αγαπητοί φίλοι, όσοι γνωρίζουν από τέτοιες εκδηλώσεις, καταλαβαίνουν πόσες δυσκολίες ξεπετάγονται ειδικά όταν δεν υπάρχουν τα τεχνικά μέσα (λιγοστά εδώ στο χωριό) μα και χωρίς ανθηρά οικονομικά καθώς απ΄ την  . . .  τσεπούλα μας πληρώνονται όλα τα έξοδα.
Να τονίσουμε ακόμη πως καθήκον της Επ. Νερού ήταν ο ορισμός του τόπου (αίθουσας) και χρόνου της συνάντησης και να συμπίπτει (να ταιριάζει) με τις εργασίες του Δήμου και των Βουλευτών (θα έρχονταν από την Αθήνα).







Η Επ. Νερού λοιπόν, μετά από σύσκεψη, ξεκίνησε δουλεύοντας για το κάλεσμα όλων των αρμόδιων φορέων και των κατοίκων για παρουσία και συμμετοχή τους.  Έφτιαξε και κυκλοφόρησε έντυπο υλικό για τον Τύπο, ανακοίνωση με κείμενα και αφισούλες για ενημέρωση όλων. Είχε επίσης η Επ. Νερού συχνή επικοινωνία με υπεύθυνο εκτελεστικό του Δήμου για συντονισμό και επιτυχία του εγχειρήματος της συνάντησης και του σκοπού της.
Εδώ, μιας και αναφέραμε τον σκοπό, αυτός ήταν συμφωνημένος για :  τοποθετήσεις και προτάσεις ομιλητών που θα έβγαζαν σε οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα – αίτημα του χωριού μας, δηλ. το πόσιμο καθαρό & οικονομικό νερό.
Γιατί άραγε επανερχόμαστε στα περασμένα;  Θα πουν κάποιοι, ως συνήθως.
Η απάντηση θα έρθει πιο κάτω, όπως άλλωστε προέκυψε και από τα δημοσιεύματα του τύπου της περιόδου εκείνης και ιδιαίτερα αναφέρουμε το φύλλο της εφημερίδας ΕΡΕΥΝΑΣ Τρικάλων τις 3-11-2015 και 16, όπου με φωτογραφία και ολοσέλιδο κείμενο, μετά από ολοήμερη παρουσία του (και με διολόκρυο), ο δημοσιογράφοςΒαγγέλης Γκιάτας, περιγράφει με ακρίβεια τις ομιλίες – τοποθετήσεις, αλλά και τα συμπεράσματα αυτής της “Συνεδρίας”. Η ίδια εφημερίδα προβάλλει επίσης στην πρώτη σελίδα της τη συνάντηση με φωτογραφία (δόξες το Μαυρέλι . . .).
Ε, λοιπόν συνέβη και αυτό, το παραπάνω.
Κρατώντας την εφημερίδα με το πρωτοσέλιδο, μερικοί “γεροντότεροι”Μαυρελίτες κουβεντιάζοντας στην πλατεία των Τρικάλων συμφώνησαν (από τις λίγες φορές) ότι ήταν απ΄ τα καλύτερα γραφόμενα για το πρόβλημα του νερού αλλά και την προβολή του χωριού.  (παραθέτουμε τα δημοσιεύματα της “Έρευνας”.
Και ήρθαν οι μέρες . . .
Μεγάλοι και τρανοί θα έφταναν στο χωριό μας. Στους ντόπιους κατοίκους – ταγμένους εθελοντές – προστέθηκαν και άλλοι χωριανοί από μέρη μακρινά.  Όλοι εδώ λοιπόν για το σκοπό της προετοιμασίας, για την αναγκαία “Συνεδρία”.
Οι από τις πόλεις ερχόμενοι (Αθήνα ο Λ. Σιακαβάρας, Τρίκαλα οι Τ.Ρ. &Β.Σ. και Καλαμπάκα ο Β.Γ.) φρόντισαν το χώρο της συνάντησης και οι γυναίκες έβαλαν γάστρα, φτιάχνοντας πίτες!  Έτσι, όλα έδειχναν ότι στον τομέα της οργάνωσης και φιλοξενίας η επιτυχία ήταν σίγουρη, όπως αποδείχθηκε άλλωστε σε 2 – 3 μέρες αργότερα.




Αγαπητοί φίλοι,
για το χρονικό, πριν και μετά και βάζοντας τη μνήμη στην «όπισθεν», στο τότε:  ήταν ξεκάθαρο πλέον ότι τις τελευταίες εβδομάδες ότι «γνωστότατοι», δεν ήθελαν να γίνει η ορισθείσα συνάντηση και επιθυμούσαν έντονα την ακύρωσή της ή έστω την αναβολή της.
Έτσι, όταν, λόγω των εργασιών της Βουλής (οι βουλευτές θα έρχονταν απευθείας εδώ), πήγε μια μέρα πίσω.  Χαμογελώντας αυτοί οι «γνωστότατοι» πέταγαν και τα «ωραία τους» στο πέρα δώθε, λέγοντας «ούτε Δήμαρχος θά΄ρθει, ούτε βουλευτές θα δούμε, ούτε συγκέντρωση θα γίνει». Για μέρες ακούγονταν τα ίδια και τα ίδια, έως την έναρξη της συνάντησης.
Κι εμείς;  Έ, κάτι διαθέτουμε κι εμείς, όπως πολύχρονη πείρα από τους αγώνες της ζωής, αλλά μας υποτίμησαν. Με υπομονή απαντούσαμε, αναπληρώνοντας το ενημερωτικό υλικό που κατέστρεφαν, ή που αφαιρούσαν (επιεικής λέξη). Μα ποιοι έκαναν κάτι τέτοιο; Δεν απαντιούνται αυτά, μένουν μόνο τα «γιατί» . . .
Δώσαμε λοιπόν λιγότερη σημασία σε αυτές τις ενέργειες, καλώντας τους υπόλοιπους κατοίκους.
Το πρωί . . . άσπρο!  Το μεσημέρι μαύρο!  Και το απόγευμα γαλάζιο!
Μόλις έφτασαν οι καλεσμένοι  (. . . απογοήτευση που θα ένοιωσαν κάποιοι!), συντάχθηκαν με τους δημαρχιακούς, παραμερίζοντας αυτά που ξεστόμιζαν πριν.
Ε αυτό ποια! Ελάχιστες μέρες πριν είχαμε και την έκπληξη. Κάποιοι λιγοστοί «ζόρικοι» – για δικό τους λόγο – θεωρούσαν τον ερχομό του Δημάρχου,κ. Σινάνη, ανεπιθύμητο!
Η Επιτροπή Νερού ενήργησε με σοβαρότητα και ευθύνη (δημοκρατικότητα), με σκοπό την προστασία των όποιων ως τότε επιτυχιών, Δήμου και Επ. Νερού.
Επίσης απ΄ τα σημαντικότερα για μας ήταν η προστασία των θεσμών και βεβαίως των τοπικών και πολιτικών παραγόντων βουλευτών, Δημάρχου κ.λπ. Πολύ περισσότερο μάλιστα, γιατί έρχονταν ως καλεσμένοι μας για το καλό του χωριού μας.
Μαυρέλι, φθινόπωρο.
Η αίθουσα γεμάτη. Παρόντες όλοι οι αρμόδιοι και λοιποί. (βλ. εφημερίδα “ΕΡΕΥΝΑ”) εδώ, μαζί και οι υπεύθυνοι της εταιρίας νερού (ΔΕΥΑΚ), πάροχος, της οποίας προεδρεύει ο κ. Σινάνης. Προφανώς η εταιρία δουλεύει με το σύστημα: δίνω νερό (παρέχω), παίρνω λεφτά.
Έτσι, σχηματικά τουλάχιστον έχουμε και τη μία πλευρά, τους παρόχους και την άλλη πλευρά, τους καταναλωτές, ντόπιους κατοίκους που πληρώνουν το νερό και γέμισαν την αίθουσα του χωριού, όπως και με το μέρος τους την Επιτροπή Νερού που είναι ο οργανώτρια της συνάντησης.
Στην αίθουσα επίσης παρευρίσκονται οι κύριοι βουλευτές και άλλοι που κατ΄ αρχήν δεν κατατάσσονται σε καμία πλευρά. Και ο κ. Τοπικός Πρόεδρος που απέκτησε το «προεδριλίκι» του από τους κατοίκους του χωριού, αυτούς που είναι στην αίθουσα και τον ακούνε; Ξαναρωτάμε, που θέση;  Ποια διαφορετικότητα;  Και ποια πλευρά υποστήριξε;  Ήρθε ως ειδικός;  Έφερε πρόταση να την ακούσουμε εμείς;  Θεσμικός είναι. Ξαναρωτάμε, γιατί δεν προτάθηκαν αυτά που είπε ο τ.Π. από στόμα δημαρχιακού ή έστω της εταιρία νερού; Για τις εντυπώσεις τα λέτε όλα αυτά;
Σε λίγο διάστημα τα γεγονότα έδειξαν, γιατί είδαμε «ενδείξεις στο τιμόνι της συνεργασίας», όλα είχαν πάρει το δρόμο τους. Ή καλύτερα, η εικόνα που παρουσίασαν οι συνομιλητές ήταν αυτή που θα μας απασχολήσει ποιο κάτω.
Να λοιπόν η διαφορετική άποψη που δεν αποτελούσε δα και καμία μεγάλη πρωτοτυπία, έδειξε όμως πως αν δεν ήταν κι αυτή (η διαφορετική άποψη) ακόμα θα έρεαν οι βρύσες μας τα λασπόνερα, όπως τόσο καιρό πριν και θα ξεφούσκωναν οι θερμοσίφωνες. Σταμάτησαν, κύριοι της ανευθυνότητας και της αδράνειας, γιατί κάποιοι ενήργησαν.  Και αυτοί οι κάποιοι είμαστε η άλλη πλευρά, η πλευρά της αγωνιστικότητας.  Και το ζητούμε, το απαιτούμε:
ΛΥΣΗ στο ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ για το ΝΕΡΟ
Και δεν αδρανούμε. Περιμένουμε κανένα . . . αιώνα, ποιος θα δεήσει να φτιάξει τα πράματα . . . όπως συχνά λέμε.
Αγαπητοί φίλοι, λόγω της πολλής ύλης, σας κουράσαμε.
Γι αυτό θα συνεχίσουμε με τη «σούμα» σε επόμενη επικοινωνία μας.
Δ.Σ. – υπεύθυνος της Κίνησης Νερού Μαυρελιωτών.
Δημήτρης Σιακαβάρας, 6978-001044
Μαυρέλι31-1-2018

<<Συνεχίζεται>>

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.