Τελευταίες Ειδήσεις

Παπαστεργίου: Λείπει η κοινή, όχι η τεχνητή νοημοσύνη

Η ομιλία του Δημάρχου Τρικκαίων σε συνέδριο για την τεχνολογία
«Στην κοινωνία αυτό που λείπει περισσότερο δεν είναι η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η κοινή νοημοσύνη». Με τον τρόπο αυτόν ο Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στο θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη: ευλογία ή απειλή;», στο 3ο συνέδριο τεχνολογίας που διοργάνωσε η εφημερίδα «Ναυτεμπορική».
Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, στο Royal Olympic Hotel, στην Αθήνα, ο κ. Παπαστεργίου μίλησε για την ανάγκη, η κοινή νοημοσύνη να κυριαρχήσει στην κοινωνία και στις διάφορες πλευρές της. Και αναφέρθηκε ως πρώτο και σημαντικότερο παράδειγμα τεχνητής νοημοσύνης στον Δήμο Τρικκαίων, στο Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό: τo πρόγραμμα CityMobil2, το οποίο για πρώτη φορά εισήγαγε σε πραγματικές συνθήκες εφαρμογή ενός «έξυπνου λεωφορείου», ενός οχήματος που λειτουργεί με βάση τις πληροφορίες που του παρέχει ο άνθρωπος.
Αυτό το παράδειγμα, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με πρόσφατη έρευνα του World Economic Forum με τίτλο «Ετοιμότητα για το μέλλον της παραγωγής». Βάσει της έρευνας αυτής, «η Ελλάδα είναι στην 95η θέση σε 100 χώρες, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά της να προσελκύει και να διατηρεί ταλέντα εντός των συνόρων της!». Επομένως, ο ρόλος της κοινής νοημοσύνης είναι να διατηρήσει αυτή την περίοδο το δυναμικό της χώρας μας, στη χώρα μας!

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Τρικκαίων εκκινεί από την Παιδεία, ενισχύοντας τη γνώση που δίνεται στους μαθητές σε προγραμματισμό και ρομποτική.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο ο Δήμος εξοπλίζει δωρεάν όλα τα σχολεία στην πόλη και τα χωριά, με kit πλακετών προγραμματισμού Arduino και Raspberry, με τους απαραίτητους αισθητήρες.
Στόχος, να έρθουν μαθητές και μαθήτριες πιο κοντά στο STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics), αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες, απολύτως χρήσιμες στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόσμου μας.
Ταυτοχρόνως, από τον πολύ επιτυχημένο φέτος «Μύλο των Ξωτικών», το 20% των κερδών οδεύει στην προμήθεια άλλων 150 kit ρομποτικής Lego Wedo και Mindstorms σε όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου.
Σε ένα άλλο επίπεδο, σε συνεργασία με την αμερικάνικη πρεσβεία και τη Mataroa, υλοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα Code Girls που απευθύνεται σε κορίτσια 10-16 χρονών.
Και όλη αυτή η προσπάθεια, ενισχύεται:
- από τη συνεργασία με τους καθηγητές πληροφορικής των σχολείων
-  από την πρωτοβουλία της eTrikala ΑΕ, να συνδιοργανώσει με τη WRO Hellas,  τα απαραίτητα σεμινάρια επιμόρφωσης.
Στόχος για το 2018 είναι τα πρώτα σεμινάρια νεανικής επιχειρηματικότητας, η δημιουργία virtual enterprises και η ενθάρρυνση των παιδιών να ωριμάσουν οποιαδήποτε καλή ιδέα έχουν.
Αυτή η κοινή νοημοσύνη, επεσήμανε ο Δήμαρχος Τρικκαίων,  «τροφοδοτεί» την τεχνητή νοημοσύνη, για να μπορέσει με τη σειρά της, να συμβάλλει στη βελτίωση της κοινωνίας μας.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.