Τελευταίες Ειδήσεις

Ισχυρός σεισμός με επίκεντρο την Σταμάτα, ταρακούνησε την Αττική


Τεράστια ανησυχία σε πολλές περιοχές της Αθήνας! Ισχυρότατος σεισμός χτύπησε λίγα λεπτά μετά τις 22:00 το βράδυ Ισχυρός σεισμός χτύπησε την Αττική το βράδυ της Δευτέρας, 15.01.2018. Σημειώθηκε στις 22:24 το βράδυ και έγινε αισθητός σε πολλές πειροχές της Αθήνας.
Ο σεισμός που «ταρακούνησε» την Αθήνα

Η σεισμική δόνηση ήταν πραγματικά ισχυρότατη. Το μικρό σχετικά εστιακό βάθος (σ.σ. 5 χιλιόμετρα) βοήθησε στο να γίνει ιδιαίτερα αισθητός ο σεισμός σε δεκάδες περιοχές της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό, που δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 4,2 Ρίχτερ (σ.σ. 4,5 Ρίχτερ τον «δίνει» το Ευρωμεσογειακό) ακολούθησαν μετασεισμοί, μεγέθους 2,6 και 2,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.



Οι σεισμολόγοι

Αισιόδοξος φάνηκε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος με δήλωσή του στην ΕΡΤ ανέφερε ότι μάλλον εκτονώθηκε ένα ρήγμα που είχε ενεργοποιηθεί εδώ και μέρες.
Συγκεκριμένα για τη δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών (4,3 για το Ευρωμεσογειακό) σχολίασε πως: «Το επίκεντρο εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ Μαραθώνα και Σχοινιά. Η περιοχή είχε ενεργοποιηθεί από τις 2 Ιανουαρίου. Εκτονώθηκε μία σεισμική δραστηριότητα και αυτό είναι καλό».
Στη συνέχεια σχολίασε ότι: «Όταν βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη μία σεισμική δραστηριότητα δεν μπορούμε να μιλάμε με απόλυτη βεβαιότητα. Η περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι πρέπει να είναι ψύχραιμοι και να μην ακούσουν περαιτέρω φημολογίες και να είναι αισιόδοξοι. Τα στοιχεία είναι υπέρ όλων μας. Δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί 100% ότι δεν θα γίνει ακόμα μεγαλύτερός σεισμός. Τα στοιχεία όμως είναι υπέρ της ηρεμίας».
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, Γ. Χουλιάρα, προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.
Ο ισχυρός σεισμός που ταρακούνησε πριν από λίγο την Αθήνα προέρχεται σύμφωνα με τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Χουλιάρα από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η σεισμική δόνηση ήταν 4,2 Ρίχτερ με το επίκεντρο 27 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας.
Ο Ευθύμιος Λέκκας: Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό - Η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί τις επόμενες ώρες
Ανησυχία για τον σεισμό των 4,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με επίκεντρο την Σταμάτα Αττικής, 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αττικής.

Όπως δήλωσε στο enikos.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας "δεν ξέρουμε αν μιλάμε για τον κύριο σεισμό. Είναι ακόμη πολύ νωρίς. Αν δεν περάσουν ώρες δεν μπορούμε να πούμε τίποτα.

Το επίκεντρο είναι στην Σταμάτα Αττικής, 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας. Εκεί υπάρχουν πολλά μικρά ρήγματα. Ο αποψινός σεισμός είναι αποτέλεσμα των ασθενών σεισμικών σεισμών στην Αττικής όλη την περασμένη εβδομάδα".

Μιλώντας στον Νίκο Στραβελάκη και τον real fm 97,8 ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε ότι πρόκειται για σεισμό 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε πολύ αισθητός γιατί είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος με επίκεντρο κοντά στη Νέα Μάκρη.

Αποτελεί συνέχεια των σεισμικών δονήσεων που είχαμε στις 9 Ιανουαρίου.

Όπως επεσήμανε δεν θα πρέπει να περιμένουμε πιο μεγάλα γεγονότα αλλά το φαινόμενο θέλει παρακολούθηση.

Τέλος υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η ακολουθία με μικρούς σεισμούς για τους οποίους δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία.


Δείτε τις εικόνες με την απεικόνιση των μετασεισμών
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τυχόν τραυματισμούς ή υλικές ζημιές.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.