Τελευταίες Ειδήσεις

Εκτέλεσαν τον Βασίλη Στεφανάκο



Δολοφονική επίθεση με θύμα τον Βασίλη Στεφανάκο, 57 ετών, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στο χώρο της νύχτας τις τελευταίες δεκαετίες, σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 μ.μ. της Τετάρτης στη Λεωφόρο Αθηνών 302 στο Χαϊδάρι. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δυο άγνωστοι που επέβαιναν σε κλεμμένη μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, λευκού χρώματος, προσέγγισαν το θωρακισμένο αυτοκίνητο του 57χρονου, άνοιξαν την πόρτα και τον «γάζωσαν» με αυτόματο πυροβόλο όπλο, με 22 σφαίρες σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα. Παραμένει άγνωστο αν ο ίδιος, ο Στεφανάκος οπλοφορούσε.

Σημειώνεται ότι ο Βασίλης Στεφανάκος είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα από τις φύλακες, όπου εξέτισε πολυετή ποινή για σωρεία εγκληματικών ενεργειών, ενώ το όνομά του είχε συνδεθεί με τη λεγόμενη «ελληνική μαφία» και είχε καταδικαστεί για λαθρεμπόριο, προστασία και άλλες εγκληματικές πράξεις.

Σημειώνεται ότι ο Βασίλης Στεφανάκος είχε αποφυλακιστεί το 2016. Στον Βασίλη Στεφανάκο είχε αποδοθεί, μεταξύ άλλων, αρχηγικός ρόλος στις δραστηριότητες ελληνικής μαφίας αλλά και «σχέσεις συνεργασίας» με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.
Ποιος ήταν ο Βασίλης Στεφανάκος

Ήταν ο πιο γνωστός βαρυποινίτης της χώρας μας, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που διέπραξε στις 26 Αυγούστου 2006 ο Αλκέτ Ριζάι σε καφενείο στο Περιστέρι, ενώ είχε κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός στην εντυπωσιακή απόδραση με ελικόπτερο του Αλκέτ Ριζάι και του Βασίλη Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο Βασίλης Στεφανάκος είχε σχέσεις και με ποινικούς κρατούμενους αλλά και με κατηγορούμενους για τρομοκρατία. Άλλωστε είχε μιλήσει και ο ίδιος για αυτές σε συνεντεύξεις του, ενώ του είχαν αποδώσει για αυτές του τις «συνεργασίες» τα προσωνύμια «ο φιλόσοφος των φυλακών» και «ο πολιτικός καθοδηγητής».

Ο Στεφανάκος είχε καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2006 σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για προστασία και λαθρεμπόριο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις φυλακές Κορυδαλλού ανέπτυξε σχέσεις με μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», που σε παλιότερη ανακοίνωσή τους έγραφαν: «Τη φιλία αυτή θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο γιατί δεν χωράει σε ταμπέλες "τρομοκρατών" ή "ποινικών" που μας αποδίδουν τα δικαστήρια και τα δημοσιεύματα».

Ο Βασίλης Στεφανάκος διατηρούσε μάντρα αυτοκινήτων στο Χαϊδάρι, όπου και έγινε το δολοφονικό χτύπημα εναντίον του το βράδυ της Τετάρτης 17 Ιανουαρίου, δεν ήταν σίγουρα κάποιο τυχαίο όνομα στον κόσμο της νύχτας, ειδικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο φερόμενος «νονός των νονών», ο «αρχηγός της Greek Mafia», ο «φίλος των Πυρήνων», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει κατά καιρούς οι διωκτικές αρχές και τα Μέσα, είχε ένα εξαιρετικά πλούσιο βιογραφικό.

Σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης, πριν τον συλλάβουν τελικά τον Ιανουάριο του 2008: το ένα για την ηθική αυτουργία στις δολοφονίες των Κώστα Κουτελιέρη και Γιάννη Κάτσιου (26/08/2006) στο Περιστέρι και το άλλο για την απόδραση των Αλκέτ Ριζάι (φυσικού αυτουργού της δολοφονίας) και Βασίλη Παλαιοκώστα (04/06/2006) με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό.

Παράλληλα, σε βάρος του εκκρεμούσαν τρεις καταδικαστικές αποφάσεις για σύσταση και συμμορία, εκβιάσεις και επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Τελευταία καταδίκη του ήταν στις 14 Δεκεμβρίου 2006 (σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για τη μεγάλη υπόθεση με τους 44 κατηγορούμενους για προστασία και λαθρεμπόριο που πιάστηκαν το 2002).

Η σύλληψή του Στεφανάκου είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2008 στο Χαϊδάρι. Μετά από επιχείρηση της Ασφάλειας οι οποίοι είχαν διαρρεύσει ότι θα βρίσκονταν σε κηδεία συγγενικού του προσώπου, με σκοπό φερόμενοι επίορκοι αστυνομικοί να του το μεταφέρουν και να χαλαρώσει τα μέτρα προστασίας του. Κάτι τέτοιο έγινε και οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν χωρίς να προβάλει αντίσταση έξω από το σπίτι του.

Πριν την αποφυλάκισή του είχε γίνει ακόμη μια φορά πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες καθώς του απέδιδαν επίθεση σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου μέσα στη φυλακή. Ο ίδιος το είχε διαψεύσει κατηγορηματικά, δηλώνοντας ότι προτίθεται να κινηθεί νομικά εναντίον της εφημερίδας που δημοσίευσε τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Σε συνεντεύξεις του είχε αποκαλέσει φίλο του τον Χριστόδουλο Ξηρό αλλά και τον Παναγιώτη Βλαστό για τον οποίον μάλιστα έλεγε ότι τον «θεωρώ το καλύτερο παιδί του κόσμου».

Βασίλης Στεφανάκος: Γιατί είχε γίνει… έξαλλος με δημοσιογράφους και αστυνομικούς

Με μια σκληρή δήλωση στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Βασίλης Στεφανάκος επιτέθηκε λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκισή του, σε δημοσιογράφους και αστυνομικούς.

Αφορμή τα όσα γράφτηκαν σχετικά με την αποφυλάκισή του. «Για ανακριβή σχόλια και συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα σε τσούλες της δημοσιογραφίας και κάποιες τσούλες της ασφάλειας», μιλούσε τότε ο Βασίλης Στεφανάκος. Ο οποίος έκανε επίσης λόγο για λιβελογραφήματα που ήταν μεθοδευμένα.

Ο Βασίλης Στεφανάκος αποφυλακίστηκε το καλοκαίρι του 2016, κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν εκείνη την περίοδο πως τα τελευταία 20 χρόνια λόγω της μεγάλης συμφόρησης των φυλακών κάθε χρόνο ανανεώνονται οι ρυθμίσεις που αφορούν την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης αφού έχουμε τους περισσότερους ισοβίτες από όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Ελεγαν επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό αντικαταστάθηκε η κράτηση του Βασίλη Στεφανάκου με την επιβολή όρων. Και μάλιστα με καθυστέρηση έξι μηνών. Αυτό διότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος είχε θεμελιώσει το δικαίωμα του συγκεκριμένου ευεργητήματος από τις 19 Μαρτίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.