Τελευταίες Ειδήσεις

“ΟΙ ΚΟΥΤΣΟΒΛΑΧΟΙ”



Η λέξη Κουτσόβλαχοι είναι Νεοελληνική παραλλαγή του ονόματος Βλάχος. Ο Ν. Βέης (Bees) και μερικοί άλλοι ερευνητές υποστήριξαν ότι το «Βλάχος» είναι σλαβικής καταγωγής. Ο Αντ. Κεραμόπουλλος παραδέχεται τη ρίζα «Βλαχ» ταυτόσημο με την «Φελάχ» και ότι είναι αιγυπτιακός όρος, οποίος σημαίνει τον αγρότη. Πιθανώτερα, όμως, να είναι η άποψη ότι το όνομα «Βλάχος» είναι γερμανικής καταγωγής.
            Για πρώτη φορά το όνομα αυτό αναφέρεται από Βυζαντινούς συγγραφείς του 10ου αιώνα. Ο Κων. Άμαντος δέχεται ότι οι Σλάβοι, πριν κατέλθουν στις Βυζαντινές επαρχίες στα νότια του Δούναβη, είχαν έλθει σε επαφή με τους εκλατινισμένους λαούς, αφού απώθησαν τα γερμανικά φύλα, και βρήκαν τους νέους γείτονες να αποκαλούνται από τους Γερμανούς “Welsch”. Οι Βυζαντινοί γνώριζαν βεβαίως ότι υπήρχαν πληθυσμοί λατινόγλωσσοι σε όλα τα Βαλκάνια, αλλά επειδή είχαν περιορισμένη ή καμμία γνώση για την καταγωγή των λαών αυτών και δεν ενδιαφέρονταν για αυτό, αποδέχθηκαν την ονομασία «Βλάχος». Αμφότερα τα ονόματα «Βλάχοι» και «Κουτσόβλαχοι» δημιουργήθηκαν από ξένους. Οι ίδιοι οι Κουτσόβλαχοι ονομάζουν τους εαυτούς τους Αρμούνου (από τη λέξη Romanus), τους δε Δακορουμάνους της Ρουμανίας τους λένε Βλαχούτου.

            Για το συγκεκριμένο ζήτημα, της προέλευσης των Κουτσοβλάχων, απασχολήθηκαν πολλοί Έλληνες και ξένοι ερευνητές, οι οποίοι διατύπωσαν διάφορες απόψεις. Ο σπουδαιότερος αυτών είναι ο Αντ. Κεραμόπουλλος, διότι πρόσεξε περισσότερο από όλους το ζήτημα αυτό και ασχολήθηκε ειδικότερα με διάφορες μελέτες και πιο πολύ στην εμπεριστατωμένη μονογραφία του «Τί είναι οι Κουτσόβλαχοι;».  Μέσα από σοβαρά και πειστικά επιχειρήματα αποκλείει την γνώμη ότι οι Βλάχοι της Ελλάδας είναι άποικοι από την Ιταλία. «Πώς είναι δυνατόν», υποστηρίζει ορθότατα, «Ρωμαίοι πολίτες, Ιταλοί, με λίγα στοιχεία και πολύτιμα για το απέραντο Ρωμαϊκό κράτος, να αποστέλλονται να κατοικήσουν στα δυσπρόσιτα όρη της Ελληνικής χερσονήσου;».
            Θα πρέπει να αναφερθεί ότι επίσης με το θέμα αυτό ασχολήθηκαν ευρύτατα  πολλοί φιλόλογοι και ιστορικοί από τη Ρουμανία, όπου η βιβλιογραφία τους είναι τεράστια. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καθαρή Κουτσοβλαχική καταγωγή.
            Τελικά, υπερισχύει η άποψη ότι οι Κουτσόβλαχοι κατάγονται από τους εκλατινισθέντας κατοίκους της Θεσσαλίας, Θράκης και Μακεδονίας. Η συμβολή τους σε πολλούς τομείς του κράτους είναι τεράστια και θεωρούνται από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της χώρας μας.


Γεώργιος Βασιλείου
Υποστράτηγος ε.α.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.