Τελευταίες Ειδήσεις

Απεργία Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018: Μπλακ άουτ στα ΜΜΜ-Ποιοι απεργούν, οι συγκεντρώσεις



Με σειρά κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων, στην πρωτεύουσα, αλλά και σε πολλές πόλεις της χώρας, οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο λεκανοπέδιο (μετρό, ηλεκτρικός, λεωφορεία και τρόλεϊ) θα είναι ακινητοποιήμενα, όλο το 24ωρο, στις 15 Ιανουαρίου.
Πάντως, δεν ισχύει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας, ενώ επιτρέπεται η χρήση των λεωφορειολωρίδων και από κάθε άλλο όχημα (Ι.Χ, φορτηγά και δίκυκλα).
Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και τον προαστιακό.
Την ίδια ώρα, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προχωρούν σε τρίωρη στάση εργασίας (12.00 - 15.00). Συνολικά 28 πτήσεις εξωτερικού και 20 εσωτερικού τροποποιούν την ώρα αναχώρησής τους, ενώ 13 πτήσεις ακυρώνονται.
Κανονικά θα εκτελεστούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, καθώς η απεργία της ΠΝΟ, λήγει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 12/1, με την ΠΝΟ να σημειώνει ότι η 24ωρη έγινε «με προοπτική κλιμάκωσης».

Σχολεία
Ο εκπαιδευτικός κλάδος θα είναι επίσης επί ποδός, με τις δύο μεγάλες διδασκαλικές ομοσπονδίες να προκηρύσσουν στάσεις εργασίας καλώντας τους εκπαιδευτικούς να μετάσχουν στις κινητοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) κήρυξε 4ωρη στάση εργασίας και η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) τρίωρη στάση εργασίας, από τις 08.00 έως τις 11.00, συμπληρώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και οδηγώντας ουσιαστικά τον κλάδο σε 24ωρη απεργία.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) προκήρυξε επίσης τρίωρη στάση εργασίας και καλώντας με τη σειρά της στη συμμετοχή στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ.
Νοσοκομεία
Και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κάνουν τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου, με συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα άλλα συλλαλητήρια που οργανώνει η ΑΔΕΔΥ σε όλη τη χώρα.
Αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) είναι η απόσυρση του βάρβαρου, αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, που βάζουν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, στην οργάνωση των αγώνων.
Δικηγόροι-Δικαστές
Με απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, τη Δευτέρα απέχουν από τα καθήκοντά τους πανελλαδικά οι δικηγόροι - εκτός από τους δικηγόρους της Αθήνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση.
Αποχή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών από τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων της χώρας (πολιτικών και ποινικών), αποφάσισε το ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, από τις 09.00 έως τις 11.00, οι οποίοι αντιδρούν στο ίδιο σχέδιο νόμου.
Συγκεντρώσεις
Συνδικάτα και σωματεία εργαζομένων διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας καλώντας τους εργαζομένου σε μαζική συμμετοχή στις πορείες που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.
Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει στάση εργασίας για το Δημόσιο από τις 12.00 έως τη λήξη ωραρίου, καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει στις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων αντιδρά στον «περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία με την εισαγωγή που 50%+1, τους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο από 500 ευρώ και πάνω, το υποχρεωτικό 30ωρο στην εκπαίδευση και τις συγχωνεύσεις σχολείων καθώς και την επανεξέταση των ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο Δημόσιο με στόχο τον περιορισμό των δικαιούχων κατά 70.000».
Το αντίστοιχο κάλεσμα τόσο της ΓΣΕΕ όσο και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας είναι για τις 17.00, στο Σύνταγμα, με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της, να κάνει λόγο για «μέτρα που εξαθλιώνουν ακόμη περισσότερο εκείνους που έχουν σηκώσει στις πλάτες τους τα βάρη της κρίσης και των μνημονίων και με το ενδιαφέρον της να στρέφεται αποκλειστικά προς τους δανειστές και τις εντολές τους».
Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ οργανώνει συλλαλητήριο στις 18.00 στην Ομόνοια, με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο να τονίζει ότι «τώρα οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεμπερδεύουν με τον φόβο και τις αυταπάτες!».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.