Τελευταίες Ειδήσεις

Επιμένει ο Ερτογάν για τη Λωζάνη. Τσίπρας: Εκσυγχρονισμός των σχέσεων με σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης


Σε ισχύ βρίσκονται από τα ξημερώματα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει της άφιξης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα με τουλάχιστον 3.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός. Το κέντρο θα είναι απροσπέλαστο, κεντρικές οδικές αρτηρίες θα κλείνουν σταδιακά λίγη ώρα πριν περάσει η αυτοκινητοπομπή του Ερντογάν ενώ υπάρχουν τροποποιήσεις για τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Στις 10.40 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντόγαν και της πολυμελούς συνοδείας του, το οποίο συνόδευσαν  τρία ελληνικά F-16. Το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου, ένα Airbus 320, απογειώθηκε στις 9:20 το πρωί από το αεροδρόμιο Εσέν Μπουγκά της Άγκυρας. Δύο τούρκικα F-16 τον συνόδευαν μέχρι το σημείο που τέμνονται τα FIR Αθηνών και Κωνσταντινούπολης. Περίπου 10:06 το αεροσκάφος του Ερντογάν μπήκε στο FIR Αθηνών από την περιοχή νοτίως της Χίου. Τα τρία ελληνικά F-16 που συνοδεύουν το Airbus του προέδρου της Τουρκίας απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Λάρισας.
Τον Τούρκο πρόεδρο και τη σύζυγό του Εμινέ υποδέχθηκε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο και σε live σύνδεση με τα ελληνικά κανάλια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντόγαν επιχειρηματολόγησε επί ώρα γιατί πρέπει να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης, γιατί η μειονότητα στη Δυτική Θράκη πρέπει να λέγεται τουρκική και όχι μουσουλμανική, ενώ έθεσε και θέμα Αιγαίου λέγοντας ότι «στόχος μας να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο το ίδιο και στο Αιγαίο»! Μεταξύ Ερντογάν και Προκόπη Παυλόπουλου εξελίχθηκε ένα ντιμπέιτ καθώς δεν περιορίστηκαν σε μία απλή δήλωση on camera, αλλά επανήλθαν και οι δύο με δηλώσεις με τον Τούρκο πρόεδρο μάλιστα να θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο.
Δείτε Live εικόνα ΕΔΩ
Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:
Φουλ επίθεση από Τσίπρα! Νέο καρφί για την Αγιά Σοφιά!
"Εμείς δεν σκεφτήκαμε ποτέ σε τζαμί να κάνουμε θρησκευτική, ορθόδοξη λειτουργία. Όπως λανθασμένα γίνεται στην Αγιά Σοφιά. Πρέπει να υπάρχει βούληση για ελευθερία".
"Καρφί" Τσίπρα για την εισβολή στην Κύπρο!
"Άκουσα την τοποθέτησή του για Αιγαίο και Κυπριακό. Στο Κυπριακό είμαι 43 χρονών και 43 χρόνια το θέμα μένει ανοικτό. Υπάρχει πάντα συζήτηση για το ποιος φταίει. Αγαπητέ μου φίλε πρόεδρε είναι ανοιχτό γιατί υπήρξε μια παράνομη εισβολή. Η ελληνική Δημοκρατία στο σύνολό της είναι ένα κράτος Δικαίου και ελευθερίας".
Στην Μεγάλη Βρετανία η Μπετυ Μπαζιάνα για να συναντηθεί με την Εμινέ Ερντογάν!
Μια αιφνίδια αδιαθεσία δεν επέτρεψε στην Εμινέ Ερντογάν να επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης και έτσι προκάλεσε την Μπέτυ Μπαζιάνα να την επισκεφθεί στο ξενοδοχείο της. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΣ ΜΠΑΖΙΑΝΑ
Απαντά ο Αλέξης Τσίπρας με... στήριξη στον Ερντογάν!
"Είμαστε γείτονες και πρέπει να συζητάμε. Σήμερα με τις δηλώσεις του εδώ, συνειδητοποιώ πως μάλλον το προηγούμενο διάστημα μάλλον δεν είχε γίνει αντιληπτό τι ζητάει. Αν τη ζητούσε αναθεώρηση, θα έπρεπε να ψάξουμε την Ιαπωνία για να συμφωνήσει. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα. Ακόμα και στο ζήτημα που έθεσε για τη Θράκη, μίλησε για ορθή τήρηση όχι αναθεώρηση. Η μουσουλμανική κοινότητα στη Θράκη και η ελληνική στην Τουρκία, πρέπει να αποτελέσει μοχλό έλξης. Με την ευκαιρία να πω ότι η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες και ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα".
Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις
Τώρα ερωτήσεις δημοσιογράφων
Φινάλε με... ευχαριστίες
"Ευχαριστώ για την εξαιρετική υποδοχή και φιλοξενία. Εύχομαι να συνεχιστεί η εμπορική, τουριστική και κάθε είδους συνεργασία των δύο χωρών" είπε κλείνοντας ο Ερντογάν.
Σφοδρή επίθεση σε Τραμπ για την Ιερουσαλήμ!
"Θέλω να σταθώ στην απόφαση του κυρίου Τραμπ. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες χώρες που μιλούν για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Είναι η πρωτεύουσα των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών. Κανείς άλλος δεν επικροτεί την απόφαση περί αναγνώρισης των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Έκαναν ανακοινώσεις κατόπιν πιέσεων" είπε ο Ερντογάν στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Τραμπ!
Φάκελος προσφυγικό
"Η τουρκία φιλοξενεί 3 εκατ. πρόσφυγες. Κάνει επενδύσεις 30 δισ. δολάρια. Τι μας δίνει η ΕΕ; 850 εκατ. ευρώ αλλά στην Ερυθρά Ημισέλινο, όχι σε εμάς! Ποιος υποσχέθηκε για τα 3+3 δις ευρώ; Η ΕΕ! Τι έχει δώσει μέχρι τώρα. Τα 850 εκατ. που σας είπα".
Ο Ερντογάν θέλει... λύση για το Αιγαίο!
"Με συνοδεύει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της τουρκικής Δημοκρατίας. Τα θέματα του Αιγαίου είναι δυσεπίλυτα αλλά μπορούν να λυθούν με διαπραγματεύσεις. Πρέπει να εστιάσουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού. Πρέπει να προχωρήσουμε και να κάνουμε τα βέβαια βήματα που συνάδουν με τις πραγματικότητες".
Φουλ επίθεση Ερντογάν για το Κυπριακό!
"Για το Κυπριακό, θέλω να πω ότι εγώ που είχα ενεργό συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, θυμάμαι στο Νταβός ο Κόφι Ανάν με παρακάλεσε και με ρώτησε για τις σκέψεις μου. Του απάντησα ότι θέλω να ρωτήσω εσάς. Να κινηθούμε ομονοούντες στις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε κάπου. Είμαστε χώρες που είναι μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο. Αλλά θέτουμε το θέμα στους ΥΠΕΞ και πάντα το αναθέταμε σε αυτούς και μετά κάναμε μια συνάντηση στο Νταβός. Τότε ήταν πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής. Όταν έληξαν οι συνομιλίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε την τελευταία στιγμή να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Εγώ είπα όχι. Πρέπει να υπογράψουμε μια συμφωνία. Στη συνέχεια έγινε το δημοψήφισμα. Οι τουρκοκύπριοι ήταν υπέρ κατά 60% ενώ οι ελληνοκύπριοι αρνητικοί κατά 65%. Εκεί μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού. Δεν έγινε. Πρόσφατα είχαμε άλλη μια συνάντηση. Ποιος ήταν ο αποχωρήσας; Και πάλι η ελληνοκυπριακή πλευρά. Εδώ είναι οι ΥΠΕΞ και ήταν παρόντες εκεί, μπορούν να σας πουν. Υπάρχουν θέματα που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως υπεκφυγές"!
Συνδέει την συνθήκη της Λωζάνης με το τζαμί
"Υπήρχε η πρόβλεψη ότι στα ταξίδια του εξωτερικού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρέπει να έχει αδειοδότηση του υπάρχου του Φαναρίου. Εμείς την καταργήσαμε αυτή την πρόβλεψη. Εδώ και 15 χρόνια, σε όλους τους Έλληνες φίλους μου λέω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να εκσυγχρονίσουμε τη συνθήκη. Δεν πήρα απάντηση. Τίθενται θέματα για την εδαφική ακεραιότητα. Δεν εποφθαλμιούμε στην εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας. Ένα άλλο θέμα είναι το τζαμί των Αθηνών. Αντίστοιχα στην Κων/πολη και γενικά στην Τουρκία δεν υπήρξε κανένα θέμα ούτε με αποκατάσταση θρησκευτικών κτιρίων. Διενεργούνται εργασίες αποκατάστασης του μοναστηρίου της Παναγίας Σουμελά για να προσευχηθούν όσοι επιθυμούν".
"Για τη συνθήκη της Λωζάνης γίνεται μεγάλη κουβέντα για αναδιαμόρφωσή της. Υπεγράφη από 11 χώρες. Υπέγραψε και η Ιαπωνία, η Βουλγαρία, η Αγγλία. Όλες αυτές τις χώρες την υπέγραψαν. Υπάρχουν προβλέψεις μόνο ως προς το Αιγαίο; Τίποτα για τα μειονοτικά μας θέματα; Για το μειονοτικό καθεστώς που διέπει αμφότερες μειονότητες; Στη δυτική Θράκη έχουμε θρησκευτικές μειονότητες. Στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουν νέες σκέψεις και σχετικά με την συνθήκη της Λωζάνης. Για την μειονότητα, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα φτάνει τα 15.000 ευρώ, ενώ στη δυτική Θράκη μετά βίας τα 2.5000 ευρώ. Υπάρχει χάσμα.
Υπάρχει θέμα επίσης με τον αρχιμουφτή. Είναι διορισθείς. Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται. Η Ιερά Σύνοδος εκλέγει τον Οικουμενικό Πατριάρχη", τόνισε ο Ερντογάν!
Βάζει θέμα ξανά για τους Τούρκους Αξιωματικούς!
Εμείς κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες τύπου PKK και γνωρίζουμε ότι ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι ένα θέμα που το γνωρίζει καλά και η Ελλάδα. Είχαμε 250 θύματα στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του προηγούμενου έτους. Συζητήσαμε και το θέμα της έκδοσης των 10 πραξικοπηματιών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτό που είπα είναι ότι αυτοί οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, μια χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια. Ως εκ τούτου πιστεύω η Ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει την έκκληση περί έκδοσής τους".
Τουρισμός και συμφωνίες
"Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά. Στις συνομιλίες που είχαμε θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας, που θεσπίστηκε επί δικής μου προεδρίας κι ελπίζουμε σύντομα να γίνει στη Θεσσαλονίκη το 5ο συνέδριο. Ο όγκος των συναλλαγών έφτασε τα 2,6 δις. δολάρια, που είναι μια υποχώρηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να τις αυξήσουμε. Μιλήσαμε και για την ταχεία που θα συνδέει Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη, αλλά και την ακτοπλοίκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης. Την Ελλάδα επισκέπτονται 800.000 τούρκοι, ενώ 600.000 έλληνες επισκέπτες φτάνουν στην Τουρκία", είπε για τον τουρισμό.

Ο λόγος στον Ταγίπ Ερντογάν
"Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι μετά από 65 χρόνια έχω πραγματοποιήσει και είμαι ευτυχέστατος γι αυτή την επίσημη επίσκεψη, 65 χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην Ελλάδα. Ο χώρος μου είναι οικείος, γιατί τον επισκέφθηκα με τον τίτλο του πρωθυπουργού", είπε αρχικά ο Τούρκος Πρόεδρος.
Τσίπρας σε Ερντογάν: Σου προτείνω συμφωνία, δέξου την!
Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε ξανά τον πρόεδρο Ερντογάν για τις συνομιλίες που είχαν, σημειώνοντας πως κράτησαν περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί (σ.σ. περίπου μία ώρα).
Ο πρωθυπουργός έκλεισε λέγοντας πως το 2018 θα είναι μια χρονιά - ορόσημο για την Ελλάδα, με την έξοδό της από τα μνημόνια. Συνδύασε μάλιστα τη συγκυρία αυτή, ως μια ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.
"Σας προσκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν θα βασίζεται στην αμοιβαία καχυποψία και τις εύκολες προκλήσεις. Ελπίζω να το αποδεχτείτε. Αν δεν το αποδεχτείτε θα είναι εις βάρος των λαών μας.
Ξανά "άκυρο" για τους Τούρκους αξιωματικούς από Τσίπρα!
"Βασική αρχή και αξία της Ελλάδας είναι ο σεβασμός στις δημοκρατικές αξίες. Στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία, δεν μπορεί να στηρίζει πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα όμως είναι ένα κράτος δικαίου με βασική Αρχή την διάκριση των εξουσιών. Συνεπώς οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης γίνονται σεβαστές".
Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας
Αυτό υποστήριξε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η Ελλάδα στηρίζει μια δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτάζει προς την Ευρώπη. Μια Τουρκία που μετά την αποτρόπαιη απόπειρα πραξικοπήματος θα μπορέσει να επιστρέψει.
Προσφυγική κρίση και ΕΕ- Τουρκία
"Μιλήσαμε για την συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό. Μια δύσκολη συμφωνία οπυ έχει όμως οδηγήσει σε δραστική μείωση των ροών και των θανάτων στο Αιγαίο. Συμφωνήσαμε σε μέτρα. Χαιρέτησα την προσπάθεια του τουρκικού λαού για την φιλοξενία 3,5 εκατ. Σύρων στην Τουρκία. Οι λαοί μας δίνουν μαθήματα ευαισθησίας και δίνει απαντήσεις σε όσους κάνουν πολιτική με φράχτες", είπε ο ΑΛέξης Τσίπρας.
Και το Κυπριακό στο τραπέζι
"Πάγιες οι θέσεις μας για ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατίας χωρίς εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα. Ελπίζουμε η Τουρκία να κινηθεί έτσι για να αρχίσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν".
Δεύτερη αναφορά στην συνθήκη της Λωζάνης!
"Θα ήθελα να είμαι σαφής γι' αυτό" είπε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: "Μιλήσαμε ανοιχτά για να άρουμε παρεξηγήσεις. Μιλήσαμε για το Αιγαίο, για την ένταση στο Αιγαίο. Η παραβατική τουρκική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις αλλά κυρίως για τους πιλότους μας. Δεν συνάδει με το καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus beli. Στην ανάγκη εξομάλυνσης των εντάσεων, συμφωνήσαμε να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, αλλά και η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα".
Μήνυμα Τσίπρα για την συνθήκη της Λωζάνης με το καλημέρα!
"Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στη γειτονιά μας, μια περίοδο κρίσης στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, με προκλήσεις στην Ασφάλεια και την προσφυγική κρίση. Είναι ακόμα πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Αυτό μόνο με αμοιβαίο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και στον θεμέλιο λίθο που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Με αλληλοσεβασμό για να μην μιλάμε με προκλήσεις και εντάσεις. Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Βεβαίως", είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσορίζει ξανά τον πρόεδρο Ερντογάν.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική την σημερινή επίσκεψη, αλλά ιστορική και την πρωτοβουλία του ΠτΔ να προσκαλέσει τον κ. Ερντογάν.
Ξεκινούν οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα - Ερντογάν
Ολοκληρώθηκε η κατ' ιδίαν συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν
Όλα εκτός προγράμματος
Οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα και Ερντογάν ήταν να ξεκινήσουν στις 14.50 όμως ακόμα δεν έχουν γίνει. Επίσης είναι σε εξέλιξη ένα θριλερ με την επίσκεψη ή μη της Εμινέ Ερντογάν στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου θα την συνόδευε η Μπέτυ Μπαζιάνα αλλά και τον Σύλλογο Αγάπη όπου θα την συνόδευε η Σίσσυ Παυλοπούλου.
Κυβερνητικός αξιωματούχος για την κόντρα Παυλόπουλου - Ερντογάν
«Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουμε καθήκον και υποχρέωση, με δεδομένη την αποσταθεροποιημένη περιοχή και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις να είμαστε ο σταθεροποιητικός παράγοντας και να παίρνουμε γενναίες πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό τείνουμε ακριβώς χείρα φιλίας στην Τουρκία και είναι στο χέρι της εάν θα αξιοποιήσει την πρωτοβουλία μας. Το τανγκό θέλει πάντα δύο», επεσήμανε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης
Αμέσως μετά τη συνάντηση του κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον Τούρκο Πρόεδρο ο κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις» και σημείωσε πως «είναι προφανές ότι δεν περιμέναμε η Τουρκία να αλλάξει τις δικές της».
Σε ερώτηση για το τάιμινγκ της επίσκεψης Ερντογάν, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε: «Οι σημαντικές επισκέψεις δεν γίνονται όταν όλα τα ζητήματα έχουν λυθεί για να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις οι πολιτικές ηγεσίες αλλά όταν είναι αναγκαίο για την επίλυση ζητημάτων, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την αναβάθμιση των σχέσεων».
Στους δυο ηγέτες θα γίνουν δυο ερωτήσεις. Μια από έλληνα και μια από τούρκο δημοσιογράφο. Στις 16.30 ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Περιμένοντας την συνέντευξη Τύπου Τσίπρα - Ερντογάν
Τσίπρας σε Ερντογάν: Να χτίσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη
Ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Ταγίπ Ερντογάν του τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός αλλά και σεβασμός στις διεθνείς συνθήκες.
«Σας καλωσορίζω ξανά στην Ελλάδα, είναι σημαντικό για πρώτη φορά έρχεστε ως πρόεδρος της Τουρκίας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δική μου επιθυμία είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε ένα κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας, πιστεύω βαθιά στη φιλία των λαών μας και άλλωστε ως Πρωθυπουργός το έχω αποδείξει. Ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές στην περιοχή μας, πιστέυω ότι ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και το διάλογο για να βρουμε λύση σε σύνθετα προβλήματα και σε σύνθετες προκλήσεις.
Ιστορική δεν είναι μόνο η επίσκεψη αλλά και η πρόσκληση – Στόχος να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας και όχι να υψώσουμε τείχη. Ελπίζω πως αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός – Για να χτίσουμε γέφυρες πρέπει να τις χτίσουμε σε σταθερά θεμέλια και αυτά είναι ο αλλησεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιοτητα των χωρών. Διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχαν πάντα, αυτό που έχει σημασία είναι να ψαχνουμε να βρουμε συγκλίσεις αλλά και τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε χωρίς προκλήσεις με σεβασμό στην άλλη απόψη».
Ο Ερντογάν απαντώντας ήταν πιο μαλακός σε σχέση με αυτά που είπε στον κ. Παυλόπουλο αλλά έθεσε πάλι θέμα τουρκικής μειονότητας στην Θράκη.
Συγκεκριμένα είπε: «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που συναντιέμαι μαζί σας στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Όπως είπα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και πρέοπε να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σε αυτήν την αντίληψη. Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές. Εμείς ως Τουρκική Δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας – Έχουμε ομογενείς που διαβιούν στα ελληνικά εδάφη και εσείς έχετε ομογενείς που ζουν στα τουρκικά εδάφη. Μακάρι να μην είχαν γίνει τα λάθη που έγιναν από προηγουμενες πολιτικές και οδήγησαν στην αποχώρηση από την Τουρκία πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας, αλλά είναι πια κομμάτι της ιστορίας αυτά τα λάθη.
Εμείς ως Τουρκική Δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας – Έχουμε ομογενείς που διαβιούν στα ελληνικά εδάφη και εσείς έχετε ομογενείς που ζουν στα τουρκικά εδάφη. Μακάρι να μην είχαν γίνει τα λάθη που έγιναν από προηγουμενες πολιτικές και οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας, αλλά είναι πια κομμάτι της ιστορίας αυτά τα λάθη».

13: 23 Στο Μαξίμου ο Ερντογάν
Πεζός και συνοδευόμενος από το Νίκο Κοτζιά βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο ο Ταγίπ Ενρτογάν προκειμένου να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
13:09 Η εκτός πρωτοκόλλου συζήτηση Παυλόπουλου και Ερντογάν
«Διατυπώσατε κάποιες πραγματικότητες και αλήθειες ξεκάθαρα. Θα κάνω το ίδιο και εγώ. Υπάρχουν εκκρεμότητες στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης. Θέματα δεν κατανοούνται σωστά» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος απαντώντας στον Προκόπη Παυλόπουλο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο αμέσως μετά τα όσα είπε ο Έλληνας Πρόεδρος ότι η χώρα δεν συζητάει τη συνθήκη της Λωζάνης, για να ακολουθήσει, ανταπάντηση του Έλληνα Προέδρου:
"Σας θυμίζω ότι δεν είμαι εκτελεστικός Πρόεδρος όπως εσείς και τα ζητήματα όλα αυτά θα τα συζητήσετε με την κυβέρνηση. Μία μόνο παρατήρηση γιατί θέλω να είναι ανοιχτός και ειλικρινής μαζί σας, χρησιμοποιώντας την παλιότερη ιδιότητα μου... Ήθελα να σας πω, επειδή μιλάτε για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης... Οι Συνθήκες, δε χρειάζονται αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Η ερμηνεία του Δικαίου είναι αυτή που επιτρέπει την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και όροι που οδηγούν σε παρεξηγήσεις", ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Δείτε στο βίντεο όλες τις δηλώσεις Ερντογάν και την απάντηση Παυλόπουλου


12:38 Ερντογάν: Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, εκλέγεται. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης η επιτροπή που τον εκλέγει προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό μελών με τουρκική ιθαγένεια. Εμείς κάνουμε ό,τι προβλέπεται. Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης
Ερντογάν: Υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάνης, έχουν αλλάξει πολλά στα 94 χρόνια, πρέπει να κάνουμε αυτά που είναι άμεσα. Αν το εξετάσουμε και οι δύο πλευρές θα αποδεχθούν ότι πρέπει να αλλάξουν πράγματα. Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη είναι ύψιστη προτεραιότητα για μας
12:31 Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Δεν είμαι εκτελεστικός Πρόεδρος όπως εσείς
Ανταπαντώντας ο κ.Παυλόπουλος σημείωσε ότι εκείνος δεν είναι εκτελεστικός πρόεδρος όπως ο Ερντογάν, αλλά η κυβέρνηση θα απαντήσει σε όσα είπε ο τούρκος πρόεδρος. Παρατήρησε ωστόσο, ότι ως νομικός, επειδή μιλά για επικαιροποίηση της Συνθήκης, ότι η ερμηνεία του Δικαίου, οι μέθοδοι είναι εκείνες που επιτρέπουν την προσαρμογή της συνθήκης στα εκάστοτε δεδομένα. "Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους, θα αποφεύγαμε και παρερμηνείες", κατέληξε ο κ.Παυλόπουλος. Στην τελευταία αποστροφή του κ.Παυλόπουλου πάντως, ο κ.Ερντογάν χαμογέλασε για ένα- δυο δευτερόλεπτα, πράγμα που δεν είχε κάνει καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ελληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Δεν πρέπει να μιλάμε για επικαιροποίηση αλλά για ερμηνεία
12:22 Ο λόγος στον Ερνογάν
Παίρνοντας το λόγο, ο κ.Ερντογάν είπε ότι 'πράγματι η σημερινή μέρα ειναι ιστορική. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για μένα να κάνω την πρώτη επίσκεψη μετά τον Τζελάλ Μπαγιάρ. Επιθυμώ επίσης η επίσκεψη να αποτελέσει ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών. Διατυπώσατε αλήθειες και πραγματικότητες ανοιχτά και ξεκάθαρα θα κάνω το ίδιο και γω. Νομίζω ότι στο θέμα της Συνθήκς της Λωζάνης υπάρχουν θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Είναι συμφωνία που υπιογράφτηκε πριν από 94 χρόνια, όχι μόνο ανάμεσά μας, αλλά ανάμεσα σε 11 χώρες. Στη συνθήκη υπάρχει ακόμη και η Ιαπωνία.
Ερντογάν: Αλλαξαν πολλά σ' αυτά τα χρόνια και ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Είπατε ότι στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα και στο Ευρωπαϊκό Δικαιστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπάρχει η αναφορά Τουρκικά. Και θέλω να αναφερθώ ακόμη σε ένα θέμα, ότι πρέπει να διερευνήσουμε προσεκτικά τις ανάγκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούν οι άνθρωποι να ασκήσουν τη θρησκεία τους με βάση της Συνθήκη της Λωζάνης, Υπάρχει προσπάθεια να διορίζονται από το κράτος οι μουφτήδες. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, εκλέγεται. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης η επιτροπή που τον εκλέγει προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό μελών με τουρκική ιθαγένεια
Ερντογάν: Στη συνθήκη της Λωζάννης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες
Διατυπώσατε κάποιες αλήθειες, ανοιχτά και ξεκάθαρα. Στη Συνθήκη της Λωζάννης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
12: 12 Παυλόπουλος σε Ερντογάν: μειονοτήτων. Ξέρετε πόσο εμείς θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό και ζητούμε το σεβασμό των διεθνών συνθηκών. Εδώ είμαστε να φτάσουμε σε μια λύση που είναι ευκταία, αλλά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ταιριάζουν σε μια χώρα μέλος της ΕΕ", πρόσθεσε ο κ.Παυλόπουλος υπό το συνοφρυωμένο βλέμμα του Ερντογάν
12:11 Άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό Μέγαρο Μουσικής και Ευαγγελισμός
12:03 Παυλόπουλος: Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και να είναι η επίσκεψη ιστορική, αυτό λόγω της ιστορίας της Ελλάδας και της ιδιότητάς της του μέλου της ΕΕ πρέπει να είναι σεβαστό το σύνολο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της ΕΕ από κάθε υποψήφιο μέλος της ΕΕ. Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο, γυρίζω πίσω στην εποχή της επίσκεψης που οργανώθηκε από τον Βενιζέλο, τον Ατατούρκ και τον Ινονού, αποφασίσθηκε η βαση της φιλίας μας, που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη. δεν χρειάζεται ούτε διαπραγμάτευση, ούτε αλλαγές", είπε χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απαντώντας ευθέως στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
12:03 Παυλόπουλος: Σας υποδεχόμαστε στην Αθήνα 65 χρόνια μετά την επίσκεψη του Τζελάλ Μπαγιάρ, που είναι ιστορική για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής. Η επίσκεψή σας θα είναι ιστορική για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είμαστε εδώ για να σας σφίξουμε το χέρι, να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας, είμαστε έτοιμοι να είμαστε η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση
11: 57 Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Αυτονόητος ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου
11:53 Τσίπρας σε Ερντογάν: Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα, είναι μια συνάντηση ιδιαίτερης σημασίας, έχουμε πολλά να συζητήσουμε
11:53 Όλα έτοιμα για τις κοινές δηλώσεις Παυλόπουλου - Ερντογάν
Επίσημη υποδοχή αυτή την ώρα από τον Προκόπη Παυλόπουλο
11:52 Η αναχώρηση από το Σύνταγμα

11:40 Το άγημα των Ευέλπιδων έψαλε τον εθνικό ύμνο κατά την ώρα της ανάκρουσής του, ενώ αμέσως μετά έγινε η κατά το πρωτόκολλο επιθεώρηση των παραταγμένων αγημάτων από τον πρωθυπουργό και τον τούρκο πρόεδρο.


11: 38 Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από τη βουλή. Εκεί ο κ. Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.


11:31 Ο πρωθυπουργός περιμένει τον Ταγίπ Ερντογάν στον Άγνωστο Στρατιώτη


11:11 Κλειστοί αυτή την στιγμή οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής
11:02 Στις 10.40 προσγειώθηκε το αεροσκάφος του τούρκου προέδρου στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι πόρτες άνοιξαν σχεδόν αμέσως, τα αγήματα ήταν παρατεταγμένα, αλλά ο κ.Ερντογάν δεν εμφανίσθηκε παρά 16 λεπτά αργότερα. Οι απορημένοι επίσημοι έβλεπαν τους φρουρούς του κ.Ερντογάν και το βοηθητικό προσωπικό που τον συνόδευε να κατεβαίνει κουβαλώντας βαλίτσες, σακούλες, κοστούμια... Κάθε άλλο παρά συνηθισμένο, αφού κατά κανόνα πρώτα κατεβαίνει ο επίσημος επιβάτης και ακολουθούν οι υπόλοιποι.
Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως, εμφανίσθηκε κρατώντας από το χέρι τη σύζυγό του Εμινέ.




11:00 Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε
Η διαδρομή μέχρι τον Άγνωστο Στρατιώτη αναμένεται να κρατήσει 20 λεπτά
10:59 Η γλώσσα της διπλωματίας άρχισε να μιλά με τις... γραβάτες:
Κατά την υποδοχή του Τούρκου προέδρου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παρατήρησε ότι η γραβάτα του κ.Ερντογάν ήταν μπλε- λευκό, στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, ενώ αντίστοιχα ο ίδιος ο υπουργός είχε επιλέξει μια σε βαθύ κόκκινο χρώμα. Και οι δύο χαμογέλασαν και ο κ.Κοτζιάς σχολίασε "Καλή διπλωματία".
10:40 Με καθυστέρηση 10 λεπτών έφτασε στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν


Όλα έτοιμα στο Σύνταγμα

10:39 Ποιοι θα συμμετέχουν στις διευρυμένες συζητήσεις κατά την επίσκεψη Ερντογάν
Στις διευρυμένες συζητήσεις θα μετέχουν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Σταθάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μουζάλας και ο ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης θα μετέχουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Ενέργειας, Εσωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ.
10:22 Έκλεισε το Μετρό σε Ευαγγελισμό και Μέγαρο Μουσικής. Κλειστός ο σταθμός και στο Σύνταγμα
Η συνέντευξη Ερντογάν: Αμφισβητεί τη Λωζάννη. Τι λέει για πραξικοπηματίες και "Τούρκους" της Θράκης
FAZ: Σήμερα ο Ερντογάν χρειάζεται τον Τσίπρα
Στη σκιά της… Λωζάνης η επίσκεψη Ερντογάν. Δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση
Κλειστός ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα
Επιπλέον, κλειστός θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο σταθμός «Σύνταγμα» του μετρό.
Επίσης, θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία ή θα υπάρξουν τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ στο κέντρο της πόλης σταδιακά και ανάλογα με τα μέτρα και τις υποδείξεις της Τροχαίας.
Ειδικότερα για την οδό Πανεπιστημίου στην λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής (από Σίνα έως Πλ. Συντάγματος) και για την οδό Βασ. Γεωργίου Α' θα πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των διερχόμενων ΜΜΜ καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Απαγόρευση συγκεντρώσεων και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Λόγω της επίσκεψης Ερντογάν η αστυνομία ανακοίνωσε απαγόρευση συγκεντρώσεων και πορειών από τις 6 το πρωί της Πέμπτη έως τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, για λόγους δημόσιας ασφάλειας.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι κατά το διήμερο της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να αφιχθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 10.30 π.μ., συνοδευόμενος από την σύζυγό του και τουρκική αντιπροσωπεία. Θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
11.30: Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».
11.45: Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο.
Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του κα Βλασία Παυλοπούλου.
Επίσημη τελετή υποδοχής.
Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων.
Επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.
Παρουσίαση των δύο Αντιπροσωπειών.
12.00: Κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων.
12.40: Διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.
13.30: Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.
Ιδιαίτερη συνάντηση.
14.50: Δηλώσεις στον Τύπο.
16.30: Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Αρχηγό της Μείζονος Αντιπολίτευσης.
19.25: Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του κα Βλασία Παυλοπούλου.
Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών από τον ξένο επίσημο και τη σύζυγό του.
19.30: Επίσημο δείπνο.
Την Παρασκευή στην Κομοτηνή (08.12.2017)
Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» στις 11.15 π.μ., συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και την αντιπροσωπεία.
Θα τον υποδεχθούν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Στις 12:10 αναμένεται να φτάσει στην Κομοτηνή, όπου θα επισκεφθεί το «Kirmahalle Cammi».
13:30-15:00
Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».
16:00
Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

Σχετικά TAGS:

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.