Τελευταίες Ειδήσεις

Σπύρος Καϊκης: Το ΞΕΝΙΑ είναι η τουριστική ιστορία της Καλαμπάκας



Στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, εγένετο συζήτησης για το τι μέλει γενέσθαι, για το ΞΕΝΙΑ ΚΑΛ/ΚΑΣ.
Σαν παλιός Δημοτικός Σύμβουλος θα ήθελα να μεταφέρω ορισμένες μου, σκέψεις και απόψεις για το εν λόγω θέμα.

Όταν την δεκαετία, του 1960 σχεδιάστηκαν από το Ελληνικό κράτος τα ΞΕΝΙΑ υπο τον διαπρεπή διεθνώς αρχιτέκτονα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, έγιναν για να αποτελέσουν τον ΚΡΑΧΤΗ του ευρησκομένου εις νηπιακήν ηλικία, Ελληνικού Τουρισμού.
Δεν σχεδιασθήκαν να είναι ΠΡΟΣΙΤΑεις τον ΛΑΪΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, αλλά για τουρίστας υψηλού εισοδήματος, η διαμονή των οποίων, γενόμενη γνωστή εις τα Μ.Μ.Ε, θα προσεδιδε στην περιοχή μεγάλη ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ. Ακόμη και σήμερα, μετα από 60-70 χρόνια, οπου λειτουργούν ΞΕΝΙΑ εκπέμουν μεγαλοπρεία και τουριστικό σεβασμό.

Το ΞΕΝΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ αναβαθμίστηκε από επιχειρηματία και αποτελεί το κόσμημα της πόλης, παρ’ ότι υπάρχουν και άλλα ξενοδοχεία 5 αστέρων.
Τα ΞΕΝΙΑ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ-ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ-ΒΥΤΙΝΑΣ-ΚΑΡΠΕΝΙΣΙΟΥ, και άλλα πολλά ανά την Ελλάδα, θεωρούνται οι κράχτες των περιοχών τους, οι οποίες κατακλύζονται από τουρίστες, σε δωμάτια τριών και τεσσάρων αστέρων, καθώς και  ενοικιαζομένων δωματίων , διότι έχουν γενικώς αναβαθμίσει τις περιοχές που βρίσκονται, εξ αιτίας τις αναγνωρισιμότητας των.


Με την προυπόθεση λοιπόν να αξιοποιηθεί με πολυτελείς κατασκευαστικές προδιαγραφές, απευθυνόμενο σε υψηλού εισοδήματος επισκέπτες, γιατί άραγε να μην συμβεί και σε εμάς έδω αυτό;

Όλοι αυτοί που τ’ αξιοποίησαν επιχηρηματικά ήταν ηλίθιοι και ανεγκέφαλοι και εμείς εδώ είμαστε έξυπνοι να το κάνουμε ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ (την έυκολη λύση δηλαδή);
Το ΞΕΝΙΑ μας βρίσκεται εις την ωραιοτέραν θέση της Καλαμπάκας από άποψη θέας, απόστασης από το κέντρο της πόλεως και ευκολίας προσβάσεως.

 Επίσης θα πρέπει να ζητηθεί να γίνει μια ΜΙΝΙ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, για την εκπαίδευση των νέων της περιοχής σε ότι έχει σχέση στον Τουριστικό Τομέα, διότι ετσι θα βρίσκουν εργασία στον τόπο τους.

Εφόσον γίνουν τα ανωτέρω, θα είναι καλό για όλους μας, γιατί θα αναβαθμιστεί η περιοχή.









 Εάν γινεί ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, πέρα των δυσμενών τουριστικών επιπτώσεων, θα γίνει ένα κτίσμα (πολύ φοβάμαι άχαρο) που θα παραμένει κλειστό από την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ εως ΔΕΥΤΕΡΑ το πρωί, δυσκόλος, προσπελάσιμο για τους πολίτες, που θα πηγαινο-έρχονται προς επίλυση των προβλημάτων τους , δηλαδή ένα κτήριο ΠΑΖΑΡΙΟΥ.
Πιστέυω ότι δεν τίμα όσους οραματίζονται τέτοια λύση.

Αρκετά λάθη έγιναν κατά το παρελθόν από Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια. Κατέστρεψαν την ΒΡΥΣΗ ΣΟΠΩΤΟΥ, την ΚΑΤΩ ΠΛΑΤΕΙΑ με την παραδοσιακή βρύση για να γίνουν τα ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, το ΓΚΑΛΤΕΡΙΜΗ που οδηγούσε από την ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ στην ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ και αλλά πολλά.
Οτι τους βόλευε δηλαδη, κατά περίπτωση.
Δεν άφησαν τίποτα παραδοσιακό.
Θεωρώ ότι θα κάνουν ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ εάν αποφασίσουν να γίνει ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ εις την ανωτέρω θέση.
Ας διαπραγματευτούν σκλήρα τα οικονομικά ανταλλάγματα που τους προσφέρονται και ας κατασκευάσουν ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜ. ΛΙΑΠΠΗ ή κάπου αλλού.
Σκεφτείτε και της επερχόμενες γενεές οι οποίες έχουν ανάγκη από εργασία και όχι ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ.
Τα ΞΕΝΙΑ καθώς και το Ξενοδοχείο ΔΙΒΑΝΗ είναι η τουριστική ΙΣΤΟΡΊΑ της Καλαμπάκας και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει δικαίωμα να την καταστρέψει.
ΟΠΟΙΟΣ το κάνει αυτό πολύ φοβάμαι ότι θα λογοδοτήση ακόμα και στα παιδιά του και εγγόνια του αργότερα.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΑΙΚΗΣ
Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος



Υ.Γ) Σημειωτέον οτι η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ του ανωτέρο έργο θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας καθώς και δεκάδες μόνιμες θέσεις εργασίας για το μέλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.