Τελευταίες Ειδήσεις

Παναγιώτα Δριτσέλη:“Απόλυτη στήριξη του κοινωνικού αγαθού του ρεύματος και παρεμβάσεις ουσίας για την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας”



Ολοκληρώθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση δύο κρίσιμων παρεμβάσεων που συμβάλλουν καθοριστικά στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και στη στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα. Συγκεκριμένα, με τις τροπολογίες υπ. αρίθμ. 1387/31 και 1409/44 προϋπολογίζονται 10 εκατομμύρια ευρώ για την επανασύνδεση του ρεύματος σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και ταυτόχρονα εξορθολογίζονται οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας της ΔΕΗ, εισάγοντας ένα πιο αναλογικό και δίκαιο πλαίσιο. Ως προς τις χρεώσεις των ΥΚΩ, ενδεικτικά, για μία τετραμηνιαία κατανάλωση στις 2000 κιλοβατώρες, (κατανάλωση η οποία αφορά στα περισσότερα νοικοκυριά), η ελάφρυνση κυμαίνεται κοντά στα 40 ευρώ ανά εκκαθαριστικό λογαριασμό. Οι ρυθμίσεις αυτές σε συνδυασμό με τα 350 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, μέσω του κοινωνικού μερίσματος, δημιουργούν ένα ουσιαστικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και συμβάλλουν στην ελάφρυνση των χρεώσεων για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, η νέα ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμβαθύνει ακόμα περισσότερο το κοινωνικό τιμολόγιο για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν το φάσμα ακραίας της φτώχειας, με διπλασιασμό της σημερινής έκπτωσης, στο 70% του κόστους του ρεύματος, ενώ στα σημερινά επίπεδα του 35% παραμένει η έκπτωση του κοινωνικού τιμολογίου στους πολίτες σε κατάσταση σχετικής φτώχειας. 

Το ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό, το οποίο οφείλει να είναι προσβάσιμο σε όλους. Στην κατεύθυνση αυτή, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης εδραιώνουν το δικαίωμα στο ρεύμα σε όσους αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας, ενώ και για το σύνολο των καταναλωτών, οι μειώσεις στις χρεώσεις για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας της ΔΕΗ θα αποτελέσουν σημαντική ανακούφιση. Οι πολιτικές για την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και κατά το επόμενο διάστημα, με στόχο την ενίσχυση του πλέγματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλα τα κρίσιμα πεδία, αγκαλιάζοντας κάθε πολίτη και κάθε οικογένεια που το έχει ανάγκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.