Not seeing a Scroll to Top Button ? Go to our FAQ page for more info.
Από το Blogger.
pic name
pic name pic name pic name

Μια«τρύπα στο νερό», η ρύθμιση για τις μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb

Meteora Voice | 6:48 π.μ. Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017 |
Posted on
 • Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017
 • by
 • Meteora Voice
 • in
 • Ετικέτες
 • Η Ένωση Ξενοδόχων ν. Τρικαλων με έδρα τα Μετέωρα ως αναγνωρισμένο μέλος της Π.Ο.Ξ. - Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων χαιρετίζει την επιστολή του Προέδρου μας προς το Υπουργείο Οικονομικών και τον αρμόδιο Υπουργό με θέμα τις μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα Airbnb...  Σας αποστέλλω την επιστολή προς δημοσίευση. 

  Ένωση Ξενοδόχων ν. Τρικάλων με έδρα τα Μετέωρα.
  Ο Πρόεδρος Φαμίσης Σωτήρης
  
  
  Η επιστολή
  
  Η επιστολή έχει ως εξής:
  
  Προς:
  κ.Ευκλείδη Τσακαλώτο, Υπουργό Οικονομικών
  κ. Γεώργιο Πιτσιλή, Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.
  Κοινοποίηση
  κα. Έλενα Κουντουρά, Υπουργό Τουρισμού
  
  Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2017
  
  Αρ. Πρωτ: 100236
  
  Θέμα: Παρατηρήσεις της Π.Ο.Ξ. για τις προβλέψεις της ΠΟΛ 1187/2017(«Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.»)
  
  Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
  
  Αξιότιμε κύριε Διοικητή,
  
  Η Π.Ο.Ξ. από το Νοέμβριο του 2015 είχε επισημάνει τις συνέπειες που θα προκαλούσε η ανεξέλεγκτη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Απώλειες στα δημόσια έσοδα, φαινόμενα φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας, αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των νομίμων επιχειρήσεων και κυρίως σημαντικοί κίνδυνοι για τις τοπικές κοινωνίες (αλλοίωση του χαρακτήρα τους, ζητήματα ασφάλειας κ.λ.π.).
  
  Τα ανωτέρω προβλήματα καθίστανται δυστυχώς όλο και πιο εμφανή.
  Είναι πολύ πρόσφατα τα παραδείγματα των έκνομων δράσεων που λάμβαναν χώρα σε διαμερίσματα που μισθώνονταν με το συγκεκριμένο τρόπο, τα οποία, αν και μεμονωμένα περιστατικά, δεικνύουν τους τεράστιους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν αν η συγκεκριμένη δραστηριότητα παραμείνει χωρίς έλεγχο.
  
  Για τους ανωτέρω λόγους ζητάμε εδώ και δύο (2) χρόνια να υπάρχει για τα ακίνητα που μισθώνονται με το συγκεκριμένο τρόπο πλήρης διαφάνεια και να προβλεφθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας και ανάλογες φορολογικές υποχρεώσεις με τα νόμιμα και υπερφορολογούμενα καταλύματα. Δυστυχώς οι απόψεις μας δεν εισακούστηκαν. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αντιμετωπίστηκε τελικώς ως μια οικονομική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να ασκείται χωρίς κανόνες και προδιαγραφές, παραγνωρίζοντας πλήρως τις συνέπειες που αυτή θα έχει στις τοπικές κοινωνίες και στο τουριστικό προϊόν της χώρας.
  
  Στις 4-12-2017 δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ.1187 με την οποία ρυθμίζεται η φορολογική μεταχείριση της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, μιας και η συγκεκριμένη απόφαση, όπως και η διάταξη βάσει της οποίας εκδόθηκε, αντιμετωπίζει μόνο φορολογικά το συγκεκριμένο πολυδιάστατο πρόβλημα.
  Θα σταθούμε μόνο σε ένα ζήτημα.
  Οποιοσδήποτε διαβάσει την ανωτέρω απόφαση, ακόμα και αν δεν είναι ειδικός, μπορεί να αντιληφθεί το εξής: Αυτή στηρίζεται στην παραδοχή πως έχει ήδη καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα λαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου τις απαραίτητες πληροφορίες από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων προκειμένου να κάνουν τις σχετικές διασταυρώσεις.
  Αν αυτό δεν ισχύει, ειλικρινά αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως είναι δυνατόν να προβλέπεται πως «Οι «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» (αρχικές, τροποποιητικές) υποβάλλονται μέχρι την 12η ώρα βραδινή της επομένης εργάσιμης ημέρας από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο» (άρθρο 5), πρόβλεψη η οποία καθιστά τον οποιονδήποτε έλεγχο αδύνατο, καθιστά την όλη ρύθμιση κενό γράμμα.
  
  Επειδή, λοιπόν, είμαστε βέβαιοι πως είστε υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής από όπου και αν προέρχεται, αναμένουμε τις επόμενες ημέρες τη δημοσίευση και της προβλεπόμενης από την παράγραφο 9 του άρθρου 84 του Ν.4472/2017 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., με την οποία ορίζονται οι όροι συνεργασίας του Ελληνικού Δημοσίου με την εκάστοτε ψηφιακή πλατφόρμα.
  
  Με εκτίμηση,
  
  Γρηγόρης Τάσιος
  
  Πρόεδρος Δ.Σ.».

  0 σχόλια :

  Δημοσίευση σχολίου

   
   2014-2018 Meteora Voice. All rights reserved to their respective owners
  Develop by : MvW