Τελευταίες Ειδήσεις

Ουσιαστικές παρεμβάσεις του Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δημάρχου Μουζακίου στο προσυν΄δριο της ΝΔ ΣΤΗ λΆΡΙΣΑ

«Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ν.Δ. βασίζεται στους αγρότες και στην αυτοδιοίκηση»

Ουσιαστικές παρεμβάσεις έκανε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός στις εργασίες του 5ουπροσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18/11/2017 στη Λάρισα, παρουσία του αρχηγού της παράταξης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, πολλών βουλευτών, αιρετών της αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων παραγωγικών και επιχειρηματικών φορέων, πλήθους κομματικών στελεχών, αλλά και απλών πολιτών.
Ο κ. Κωτσός αφού παρακολούθησε τις τοποθετήσεις όλων των εισηγητών, προχώρησε σε καίριες επισημάνσεις σχετικά με τα μείζονα ζητήματα που τέθηκαν, όπως η αγροτική ανάπτυξη, τα έργα υποδομής και η βελτίωση λειτουργίας της αυτοδιοίκησης σε περιφερειακό επίπεδο.

Χαρακτήρισε την διαδικασία των προσυνεδρίων της Ν.Δ., πρωτοποριακή και άκρως εποικοδομητική, καθώς - όπως είπε - ανοίγει ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες,ο οποίος συμβάλλει καθοριστικά στην διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα εφαρμόσει όταν αναλάβει σύντομα την διακυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Κωτσός θύμισε στο συνέδριο τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη: «Κάνε το άλμα πιο γρήγορα από την φθορά».
« Αυτό το άλμα που θα είναι πιο γρήγορο από τη φθορά έχει ανάγκη και η χώρα μας σήμερα, ώστε να ξεφύγει από τη μέγγενη της ολοένα διευρυνόμενης κρίσης που αγγίζει το σύνολο των Ελλήνων» κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου.
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Για το μείζον πρόβλημα της στήριξης του πρωτογενούς τομέα, ο κ. Κωτσός εξέφρασε την άμεση ανάγκη προώθησης της υγιούς συνεργατικότητας των αγροτών και της ανάληψης δυναμικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από μέρους τους, βασισμένες στην καινοτομία, στην ποιότητα και στην υψηλή ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων, κατευθύνσεις τις οποίες ενισχύουν άλλωστε οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Εξάλλου ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα μας και επιβάλλεται να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων του» τόνισε ο κ. Κωτσός
Η ΝΔ ΑΡΧΙΣΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ
Αναφορικά με τα έργα υποδομής, ο κ. Κωτσός επισήμανε τον μεγάλο εμπαιγμό της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την προκλητική εγκατάλειψη των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στον Θεσσαλικό κάμπο.
«Η έλλειψη νερού είναι ένα μείζον ζήτημα επιβίωσης για την περιφέρειά μας και κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει με αυτό, διότι ουσιαστικά παίζει με την τύχη, αλλά και την ύπαρξη δεκάδων χιλιάδων αγροτικών οικογενειών που εργάζονται στη γη της και ζουν απ’ αυτή» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου μίλησε για κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην υλοποίηση πολλών έργων που είχε υποσχεθεί στους Θεσσαλούς πέρυσι τέτοια εποχή (Γ. Γρ. Υποδομών κ. Δέδες) και τα οποία αφορούν την άρδευση, την παραγωγή, την ασφαλή μετακίνηση των Θεσσαλών και την αντιπλημμυρική προστασία.
Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το προσυνέδριο της Λάρισας,  απάντησε στην κυβερνητική αλαζονεία με τον πιο ηχηρό τρόπο, δεσμευόμενος για την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου, του Ε65 και άλλων μεγάλων αναπτυξιακών παρεμβάσεων και δράσεων που όπως τόνισε, η εκτέλεσή τους ξεκίνησε επί κυβερνήσεων της Ν.Δ.

ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στην κύρια παρέμβασή του ο κ. Κωτσός μίλησε για το μέλλον της αυτοδιοίκησης και τον εκσυγχρονισμό των προσφερόμενων δημόσιων υπηρεσιών προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Κυρίαρχος πυρήνας απ’ όπου μπορεί να ξεκινήσει η θετική μεταβολή του σημερινού παρακμιακού αναπτυξιακού στάτους είναι πρωταρχικά η αυτοδιοίκηση. Εκφρασμένη άποψή μου είναι ότι η άνευ προηγουμένου ύφεση που δοκιμάζει τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού και των Ελλήνων τα τελευταία 8 χρόνια, έχει καταδείξει πως τα αντανακλαστικά του υπερσυγκεντρωτικού και υπερφίαλου Ελληνικού κράτους είναι εξαιρετικά αργά, κοστοβόρα και αναποτελεσματικά στην επίλυση σοβαρών ζητημάτων που αφορούν τους πολίτες. Διεθνώς υποστηρίζεται ότι η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης και οι αποκεντρωμένες διαδικασίες, διασφαλίζουν την αποτελεσματικότερη λειτουργία και κυρίως μια οικονομικότερη κλίμακα εφαρμογής πολιτικών, σε γεωγραφικό μέγεθος μικρότερο του κράτους. Στην Ελλάδα δυστυχώς όλες σχεδόν οι αυτοδιοικητικές λειτουργίες και δράσεις τελούν υπό την έγκριση της κεντρικής εξουσίας. Με τη μεγαλύτερη αποκέντρωση στην διοικητική οργάνωση του κράτους, είναι βέβαιο ότι θα διεκπεραιώνονται αποτελεσματικότερα τα περισσότερα από τα τρέχοντα θέματα διοικητικής λειτουργίας. Το επιτελικό κράτος, στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της αρχής της επικουρικότητας αποτελεί μια ισχυρή βάση που υπαγορεύει πολλές από τις όψεις ενός σύγχρονου συστήματος διοικητικής οργάνωσης σε μια χώρα. Η τοπική αυτοδιοίκηση εάν αποκτήσει αυτοτέλεια και αντικειμενική ελευθερία υλοποίησης τοπικών πολιτικών, έργων και δράσεων, μπορεί να εξελιχθεί σύντομα στο ιδανικότερο πολυεργαλείο του κράτους για την επίλυση των πρακτικών προβλημάτων της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες».
Ο κ. Κωτσός έθεσε και το θέμα της ενθάρρυνσης των συνεργασιών των Δήμων με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Ως επιτυχημένο παράδειγμα έφερε την αποκομιδή απορριμμάτων στον Δήμο Μουζακίου, η οποία γίνεται εδώ και πολλά χρόνια από ιδιώτες, χωρίς προβλήματα και με θετικά αποτελέσματα τόσο για τους δημότες, όσο και για τον Δήμο, καθώς εξοικονομούνται χρήματα και προσωπικό.
Ο κ. Κωτσός εξέφρασε πάντως την ελπίδα «η σημερινή κυβέρνηση να μην προλάβει να προωθήσει τις αλλαγές που θέλει στο σύστημα εκλογής των Δημοτικών Αρχών με καθιέρωση της απλής αναλογικής, διότι τότε η κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει χαοτική διοικητικά και λειτουργικά, από την έλλειψη κυβερνησιμότητας»!
Ο κ. Κωτσός έκλεισε τις παρεμβάσεις του στο 5οπροσυνέδριο της Ν.Δ. υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:« Ένας Γερμανός ποιητής από την περιοχή της Βάδης - Βυρτεμβέργης έχει πει: «Όπου υπάρχει κίνδυνος υπάρχει και η δυνατότητα διάσωσης» Είναι γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε κίνδυνο και η μόνη δυνατότητα διάσωσης είναι η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης»


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.