Not seeing a Scroll to Top Button ? Go to our FAQ page for more info.
Από το Blogger.
pic name
pic name pic name pic name

Ολοκληρώθηκαν εν μέσω διαδηλώσεων οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Meteora Voice | 7:21 π.μ. Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 |
Posted on
 • Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017
 • by
 • Meteora Voice
 • in
 • Ετικέτες


 • Με εκτεταμένα επεισόδια και χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά διαδηλωτών ξεκίνησε η «νέα εποχή» των πλειστηριασμών, με την προσθήκη πλέον και των ηλεκτρονικών. Στο Ειρηνοδικείο Αθηνών αστυνομικοί των ΜΑΤ εμπόδισαν και επιτέθηκαν σε μέλη κινημάτων ενάντια στους πλειστηριασμούς. Τρεις τραυματίες στην Αθήνα, συμπλοκές και στη Θεσσαλονίκη. Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελούσε ένα από τα μεγάλα αγκάθια για την κυβέρνηση, έρχεται εν μέσω της τρίτης αξιολόγησης και κατόπιν ισχυρών πιέσεων δανειστών και τραπεζών. Τελευταίο εμπόδιο πριν την εφαρμογή τους ήταν η αποχή και οι αντιστάσεις των συμβολαιογράφων που έληξε την περασμένη Δευτέρα, σε συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από την παραίτηση πέντε μελών του Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου.

  Σήμερα, Τετάρτη, προκειμένου να προχωρήσουν κανονικά οι πλειστηριασμοί, στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών βρέθηκαν από νωρίς το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι συμπλοκές και η ρίξη χημικών ξεκίνησαν όταν ομάδα πολιτών προσπάθησε να ματαιώσει πλειστηριασμό.

  Από τα επεισόδια τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική». Ανάμεσα τους είναι και ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Θανάσης Μπαρτζώκας που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων καθώς η χρήση χημικών έγινε σε κλειστό χώρο, στην Αίθουσα 7.

  Όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που ξεκίνησαν σήμερα για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό στο εξής πρόκειται να διενεργούνται τρεις ημέρες την εβδομάδα, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18.00.

  Επιμένει η κυβέρνηση για την προστασία που δεν υπάρχει

  Σημειώνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε σήμερα πως ισχύει η προστασία πρώτης κατοικίας για όσους υποβάλουν αίτηση έως τις 31.12.2017. «Στα τέλη Δεκεμβρίου δεν λήγει η προστασία της α' κατοικίας, αλλά το δικαίωμα να υποβληθεί ένταξη για προστασία», διευκρίνησε ενώ συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχουν συμφωνήσει να μη γίνουν πλειστηριασμοί για ακίνητα αξίας κάτω των 300.000 ευρώ. «Βασική μέριμνα είναι η προστασία της «λαϊκής κατοικίας». Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί έτσι θα επιβαρυνθούν πάλι οι Ελληνες πολίτες», τόνισε.

  Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για συμφωνία με τους τραπεζίτες για προστασία των πλειστηριασμών οι τράπεζες έχουν ήδη διαμηνύσει πως δεν έχουν καμία δέσμευση για εξαίρεση δανειοληπτών, ενώ υπενθυμίζεται ότι όπως έχει αναφέρει σε ρεπορτάζ του το TPP, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έχει δηλώσει ανεπίσημα «αναρμόδιος» να νομοθετήσει κάποια προστασία, καθώς αυτήν την περίοδο γίνονται «διεργασίες». Σε σειρά άρθρων του το TPP έχει αναδείξει ότι δεν υφίσταται προστασία για ακίνητα κάτων των 300.000 ευρώ, εκτός αν είναι πρώτη κατοικία που υπάγεται ακόμα στο νόμο Κατσέλη.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρωτοβουλίας «Δρόμος Ανοιχτός» σήμερα επρόκειτο να πραγματοποιηθούν:

  32 πλειστηριασμοί ακινήτων με συνολική εμπορική αξία μικρότερη των 50.000 €, και 26 με συνολική εμπορική αξία από 50.000 έως 100.000 €.
  39 πλειστηριασμοί ακινήτων με συνολική εμπορική αξία από 100.000 έως 200.000 € και 28 με συνολική εμπορική αξία από 200.000 έως 300.000 €.
  16 πλειστηριασμοί ακινήτων με συνολική εμπορική αξία από 300.000 έως 500.000 €  και 28 με συνολική εμπορική αξία άνω των 500.000 €.

  Συνολικά για ακίνητα εμπορικής αξίας έως 300.000 € επισπεύδονται οι 126 απ' τους 169 πλειστηριασμούς, σε ποσοστό 74,5% τουλάχιστον.

  Για παράδειγμα στο Μενίδι, όπως αναφέρει το iskra.gr, έγινε προσπάθεια να περάσει η ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης των πλειστηριασμών λαϊκής περιουσίας με τη βοήθεια της αστυνομίας. Ιδιόκτητη κατοικία δυο ηλικιωμένων συνταξιούχων πρώην βιοτεχνών με αξία που δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ έμπαινε στον πλειστηριασμό για παλιά χρέη στο δημόσιο. Ο πλειστηριασμός εμποδίστηκε με παρέμβαση μελών του κινήματοις.

  Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

  Επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από τα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης όταν μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, συγκρούστηκαν με άνδρες των ΜΑΤ.

  Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν αρχικά να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και να εισέλθουν στο κτήριο. Όμως τα ΜΑΤ δεν αποχώρησαν με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή μεταξύ των δύο πλευρών. Οι διαδηλωτές στο τέλος αποχώρησαν καθώς δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο κτήριο, όπως αναφέρει το voria.gr.

  Λίγο αργότερα σημειώθηκε ένταση και στο γραφείο της προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, Ιωάννας Μπιλίση-Χρουσαλά όπου διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν, όμως τους απώθησαν άντρες των ΜΑΤ. Υπενθυμίζεται ότι ενάντια στην εν λόγω συμβολαιογράφο έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος  για υπεξαίρεση 500.000 ευρώ από πλειστηριασμούς. Η υπόθεση αφορά σε περίπου δέκα πλειστηριασμούς ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων που διενεργήθηκαν το 2015 από την πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης το 2015.

  Ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
  Στα χέρια της τράπεζας παρέμεινε τελικά το ακίνητο που βγήκε στο σφυρί σήμερα το μεσημέρι, με τη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

  Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας προέκυψε ότι τελικά η επισπεύδουσα τράπεζα ήταν εκείνη που "χτύπησε" το ακίνητο, στην τιμή της πρώτης προσφοράς, η οποία ανερχόταν στα 698.915 ευρώ. Ο πλειοδότης θα πρέπει να καταθέσει εγγυητική ύψους 209.675 ευρώ, ήτοι το 30% της πρώτης προσφοράς. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.eauction.gr, πρόκειται για κατοικία στην περιοχή Κοκκιναρά της Κηφισιάς, συνολικής επιφάνειας 320 τετραγωνικών μέτρων, ενώ στο όνομα του συγκεκριμένου οφειλέτη εμφανίζονται και άλλα ακίνητα.

  Διαφορετική τύχη είχαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που διεξήχθησαν το πρωί στις 10 π.μ. και αφορούσαν συνολικά έξι ιδιοκτησίες(θέσεις στάθμευσης) η τιμή των οποίων κυμαίνεται από 9500 ευρώ έως 47.500 ευρώ. Οι πλειστηριασμοί κηρύχθηκε άγονος και αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί.

  Την ίδια ώρα, το Ειρηνοδικείο Αθήνας όπου είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν πλειστηριασμοί ακινήτων,  μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη, όταν ομάδα πολιτών επιχείρησε να εισβάλει στη δικαστική αίθουσα για να σταματήσει τη διαδικασία. Οι αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούσαν το κτίριο, προχώρησαν στη χρήση χημικών.

  0 σχόλια :

  Δημοσίευση σχολίου

   
   2014-2018 Meteora Voice. All rights reserved to their respective owners
  Develop by : MvW